Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei energiekosten. 6 August 2020,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Groene daken als isolatie
thema: energie
 
   Tips om te besparen > Energie > Gas / Warmte > Groene daken als isolatie

Groene daken als isolatie

Groen dakEen groen dak is niks anders dan een dak die gedeeltelijk of compleet bedekt is door vegetatie, geplant op een waterdicht membraam. Soms bestaat het groene dak uit meerdere lagen zoals een wortel barrière laag en een irrigatie systeem laag. Soms wordt met de term groen dak een dak bedoelt die groene technologie gebruikt, hier hebben we het over daken met een bedekking van planten en mossen.

Groene daken zijn er in verschillende onderhoud categorieën onderverdeelt, zo zijn er intensive, semi-intensieve of onderhoudsvriendelijke groene daken; afhankelijk van de diepte van het medium en de hoeveelheid onderhoud die er nodig is voor de planten. Verder onderscheiden de groene daken zich in de soort beplanting en het medium waaruit ze bestaan.

Voordelen van een groen dak

De voordelen van een groen dak hebben zowel een milieuvriendelijk als een geld besparend aspect. Zo zorgen groene daken voor betere isolatie van je huis, hierdoor blijft het in de winter lekker warm binnen en in de zomer lekker koel, wat weer zorgt voor een lagere energierekening. Naast thermische isolatie zorgt een groen dak ervoor dat het geluid geïsoleerd wordt. Verder gaat een groen dak langer mee dan een normaal dak omdat deze het dak beschermt tegen schadelijke UV straling, extreme temperaturen en weersomstandigheden. Een ander bijkomend voordeel is dat huizen met een groen dak meer waard zijn dan huizen zonder groen dak.

Groene daken 


Een groen dak, iets voor mij?

De kosten voor het aanleggen van een groen dak variëren tussen €35,- tot €150,- per m² afhankelijk van het soort dak. Het grootste minpunt is dan ook de initiële kosten die je hebt bij het aanleggen van een dergelijk dak, echter zijn er heel veel gemeentes in Nederland die subsidie geven die kan oplopen tot wel €75,- per m². Kortom een groen dak is wel degelijk een interessant alternatief op de dakpan.

Verschillende soorten groene daken

Er zijn vier soorten te onderscheiden namelijk de sedumdaken, kruidendaken, grasdaken en tuindaken.

Sedum oftewel vetkruid is alpine plantensoort die erg goed bestand is tegen droogte en veel water kan opnemen. Sedums worden geplant in een substraat van minimale dikte(meestal enkele centimeters) die speciaal voor dit doel is ontwikkeld en daarom onderhoudsarm is. Sedum wordt meestal geleverd in de vorm van uitrolbare matten. Een sedumdak is zeer onderhoudsvriendelijk er hoeft dan ook vaak niks aan gedaan te worden. Het maaien van een sedumdak is niet nodig, wel kan het zo zijn dat je de randen bij moet snoeien zodat deze niet te ver doorgroeien.

Kruidendaken bestaan zoals de naam al suggereert voornamelijk uit kruiden. Dit betekent echter niet dat de daken alleen maar bestaan uit kruiden, vaak wordt er een combinatie gemaakt met mos en sedum. Net als een sedumdak is een kruidendak zeer onderhoudsvriendelijk en vaak is een jaarlijkse schoonmaakbeurt het enigste wat nodig is aan onderhoud.

Een grasdak bestaat in zijn geheel uit alleen maar gras en er kan dus niet gecombineerd worden met sedum, kruiden of mos. Een grasdak is door de grotere substraatlaag zwaarder en vereist daarom vaak een sterkere dakconstructie. De laatste mogelijkheid is een tuindak, dit is in principe een tuin op je dak. Deze vereist nog meer onderhoud dan een grasdak en is over het algemeen ook veel zwaarder.Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Energie links - Energie ABC - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Besparen op energiekosten
 
   Elektriciteit
   Duurzame energie
   Gas / Warmte
   Water
   Verlichting