Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei financiŽle kosten. 17 January 2021,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Een thuis- of bedrijfsnetwerk aanleggen: wat moet ik allemaal weten?
thema: geldzaken
 
   Tips om te besparen > Geldzaken > Bedrijven > Bedrijfsnetwerk aanleggen

Een thuis- of bedrijfsnetwerk aanleggen: wat moet ik allemaal weten?

Wil jij thuis of in je bedrijfspand een goed bedraad netwerk aanleggen, dan zijn er diverse factoren waar je rekening mee moet houden. In deze blog leggen we je graag uit hoe je netwerkkabels aanlegt in je eigen woning en waar je op moet letten wanneer je een bedrijfsnetwerk wilt aanleggen.

Start direct met het aanleggen van je thuisnetwerk

Het aanleggen van een bedraad netwerk in je eigen huis is een vrij eenvoudige klus. Als je jouw netwerkkabel door een leiding wilt trekken doe je dit met behulp van een trekveer. Hierna sluit je met behulp van een LSA tang de kabel aan op een wandcontactdoos. Vervolgens gebruik je een LSA tool om de kabel op de juiste lengte af te snijden, waarna je deze stevig vastmaakt. Heeft jouw kabel nog geen RJ45 connector? Dan dien je deze nog aan te sluiten. Als je dit gedaan hebt, sluit je de router aan op je modem en zet je de router op de voor jou gewenste plek in je huis. Als dit alles gedaan is moet je de kabels tot slot nog op een nette manier wegwerken. Dit kun je achter de plinten doen of met behulp van een kabelgoot.

Een netwerkkabel verlengen of splitsen

Als het gebeurt dat je internet kabel te kort is, kun je ervoor kiezen de kabel met behulp van een RJ45 koppelstuk te verlengen. Dit is voor de meeste particuliere gebruikers vaak al meer dan voldoende. Wil je twee computers op één kabel aansluiten? Dan dien je een netwerk switch aan te schaffen. Zo’n switch werkt eigenlijk hetzelfde als een stekkerdoos, maar dan voor internetsignalen.

Factoren om rekening mee te houden voor jouw bedrijfsnetwerk

Als je van plan bent een bedrijfsnetwerk aan te leggen, dien je rekening te houden met de netwerkomgeving, netwerkbelasting en bouwkundige omvang. Bij een netwerkomgeving onderscheiden we industriële en kantooromgevingen. Een magazijn met vries- en koelcellen is een voorbeeld van een industriële omgeving. Hierbij is het belangrijk dat je kabels gebruikt met afgeschermd materiaal. Met netwerkbelasting wordt gekeken hoe zwaar de software is die gebruikt wordt. Als je zware software gebruikt is het aan te raden internetkabels aan te schaffen met een hoge snelheid. Tot slot is de bouwkundige omvang cruciaal: moeten de kabels namelijk grote afstanden door het pand afleggen, dan heb je kabels op rol of glasvezelkabels nodig.

Welke internetkabels heb ik nodig voor mijn kantoornetwerk?

Er zijn vijf categorieën aan netwerkkabels die zich onderscheiden op basis van snelheid en bandbreedte. In deze tabel is per categorie aangegeven wat de snelheid en bandbreedte is:

CategorieSnelheid Bandbreedte
Cat5e
1 Gbps
100 MHz
Cat61 Gbps250 MHz
Cat6a10 Gbps500 MHz
Cat710 Gbps600 MHz
Cat840 Gbps2000 MHz
 
Niet alleen snelheid en bandbreedte, maar ook de mate van bescherming is onderscheidend voor een internet kabel. We maken onderscheid tussen niet-beschermde en beschermde kabels. Een UTP kabel is onbeschermd, maar is eventueel verkrijgbaar met een laagje folie (F/UTP) of gevlochten folielaag (SF/UTP). Als je een beschermde kabel wilt, schaf je een FTP kabel aan. Deze exemplaren zijn beschermd met folie (F/FTP) of een sterke laag gevlochten folie (S/FTP). Een beschermde kabel is vooral aan te raden als er veel invloeden van buitenaf zijn, bijvoorbeeld als je meerdere kabels naast elkaar hebt liggen. Zo voorkom je storingen op het signaal, ook wel interferentie genoemd.


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Geldzaken links - Geldzaken ABC - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Geldzaken
 
   Verzekeringen
   Belastingen
   Leningen
   Sparen en beleggen
   Bedrijven
      Marketing
      Opzetten van je eigen bedrijf
      Stagiaires in je bedrijf
      Aanschaf van werkplekken
      Besparen op je boekhoudkosten
      Besparen op kantoorartikelen
      Laat je documenten vertalen
      Pakketten versturen
      Kostenbesparingen voor het MKB
      Energie zuinige horeca
      Tips voor een budget kerstpakket
      Ben je ontslagen?
      Bedrijfsnetwerk aanleggen
   Overig