Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei energiekosten. 11 August 2020,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Een warmtepomp, iets voor mij?
thema: energie
 
   Tips om te besparen > Energie > Gas / Warmte > Een warmtepomp, iets voor mij?

Een warmtepomp, iets voor mij?

Iedereen heeft een koelkast in huis, maar niet iedereen beseft dat de omgekeerde werking van de koelkast ook je huis duurzaam kan opwarmen in de vorm van een warmtepomp. Een warmtepomp maakt gebruik van warmte in de lucht en in de bodem, meestal in de vorm van water. Dit zorgt ervoor dat het huis koel is in de zomer of warm is in de winter. Een warmtepomp is een compleet systeem waarbij deze het huis voorziet in verwarming en warm water, net zoals een zonneboiler of een cv dat doet. Naast verwarmen kunnen sommige warmtepompen ook je huis koelen.

Goed voor het milieu

Met een warmtepomp ontzie je ook het milieu meer dan met een hr-ketel, aangezien de warmtepomp tien tot vijftig procent minder CO2 uitstoot wat leidt tot een vermindering van het broeikaseffect. Warmtepompen zijn ook bij uitstek geschikt om gedurende een lange periode constant te verwarmen. Hierdoor is het dag en nacht een constante warmte in huis. Echter kan je met een warmtepomp niet het huis eventjes snel opwarmen, maar dat is te compenseren met een extra warmte-installatie.

Kosten van een warmtepomp

Een enkele warmtepomp kost al gauw vier- tot achtduizend euro per woning en dat is exclusief de kosten voor de aanleg van radiatoren voor de vloer of wand. Deze hoge aanschafprijs van een warmtepomp weegt afhankelijk van je situatie wel of niet op tegen de voordelen. Je kan deze hoge kosten vaak sneller terugverdienen met een collectieve oplossing. Zo kan je met een groep woningen een grotere warmtepomp installatie kopen, deze verdien je meestal binnen zes tot zeven jaar terug. Verder zijn er diverse subsidieregelingen voor warmtepompen beschikbaar gesteld waardoor de aankoopprijs minder hoog is. Misschien zelfs laag genoeg dat de warmtepomp misschien iets voor jou is.

Werking

De werking van de warmtepomp berust op het verschil in temperatuur tussen de warmte uit de bodem en de warmte uit de lucht. Om die warmte te verzamelen en te verspreiden door je woning wordt daar vaak een elektrische of gaspomp voor gebruikt. In principe werkt een warmtepomp als volgt:
Buitenlucht of grondwater stroomt langs een vloeistof in de warmtepomp die verdampt bij lage temperaturen, door het verdampen neemt de vloeistof het warmteverschil op. De pomp verhoogt de druk waardoor de vloeistof verder wordt opgewarmd en verplaatst. Deze inmiddels warme vloeistof stroomt vervolgens langs de leidingen van je huis en geeft daarbij de warmte af.

warmtepomp

Warmtepompen werken op gas of elektriciteit, echter kan je er wel energie mee besparen. De prestatie van een warmtepomp wordt aangegeven met een COP, dat is een Coëfficiënt Of Performance, waaraan je het rendement kan aflezen. Bij een COP van vier heb je een rendement van vierhonderd procent. Door deze hoge rendementswaardes is een warmtepomp met een COP van 2,5 of hoger zuiniger dan een hr-ketel, zo bespaar je dus op de energie kosten.Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Energie links - Energie ABC - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Besparen op energiekosten
 
   Elektriciteit
   Duurzame energie
   Gas / Warmte
   Water
   Verlichting