Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei energiekosten. 7 March 2021,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Besparen op stookkosten: 5 tips
thema: energie
 
   Tips om te besparen > Energie > Gas / Warmte > Besparen op stookkosten

Besparen op stookkosten: 5 tips

In de winter wordt er massaal gestookt. Als het weer koud is in Nederland gaat de verwarming aan. Met een strenge winter in het vooruitzicht, is het geen slecht idee om nu al na te denken over manieren waarop bespaard kan worden op stookkosten. Immers, de dure wintermaanden zorgen dat het maandelijkse termijnbedrag bij je energieleverancier omhoog gaat. Besparen op stookkosten willen we natuurlijk allemaal!

Tip 1: bewust verwarmen

De verwarming omhoog draaien gaat heel gemakkelijk. Maar probeer hem eens een graadje lager te zetten dan je gewend bent. Meestal merk je hier aan wooncomfort niets van, maar wel aan je energierekening. Ga je wat langer weg? Draai de verwarming dan een aantal graden omlaag. En ’s avonds kun je de verwarming ook gerust al een uur voordat je naar bed gaat omlaag draaien, zonder dat je hier iets van merkt. Denk daarnaast eens na over een slimme thermostaat. Zeker wanneer deze een aanwezigheidsdetectie heeft, kun je hier flink mee besparen. Zet de verwarming nooit helemaal uit, vanwege mogelijke vocht- en vorstproblemen.

Tip 2: juiste inrichting

Zorg ervoor dat je huis zo ingericht is dat de warmte niet geblokkeerd wordt. Een bank of kast voor de verwarming? Geen goed idee. Ook te lange gordijnen houden de warmte van de radiatoren tegen. Breng ook radiatorfolie aan om minder warmte te verliezen.

Tip 3: betere isolatie

Als je de verwarming dan aan hebt, wil je natuurlijk dat alle warmte binnen blijft. Tocht is een van de bekendste oorzaken voor het ontsnappen van warmte. Plaats daarom tochtstrips of laat duurzame kozijnen plaatsen. Bij kunststof kozijnen hebben kieren geen kans. Als je huis over het algemeen niet goed geïsoleerd is, zou je het wat grootser aan moeten pakken. Isoleer het dak als dat nog niet gebeurd is, plaats dubbel glas of laat spouwmuurisolatie aanbrengen en je bespaart heel wat stookkosten!

Tip 4: ventileren

Het verwarmen van een vochtige woning kost meer energie. Zet ramen en deuren even kort tegen elkaar open, vergeet niet de verwarming omlaag te draaien, of breng ventilatieroosters aan.

Tip 5: waterdruk nakijken

Vul de ketel op tijd bij. Als er lucht in de leidingen zit of de waterdruk te laag is, kunnen de radiatoren minder warmte afgeven en moet er harder gestookt worden.

Wil je het toch wat grootser aanpakken en direct voor energiebesparende maatregelen kiezen? Informeer dan eens bij verschillende specialisten naar de mogelijkheden. Je energieleverancier kan je meer vertellen over een slimme thermostaat bijvoorbeeld en een specialist als Jansma Burdaard heeft al vele kunststof kozijnen in Groningen geplaatst.
kozijnen.jpg


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Energie links - Energie ABC - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Besparen op energiekosten

Isoleer tegen warmteverlies
Dicht alle gaten en kieren
Gebruik de zon voor energie
Tips voor installatie van cv
Warmte/gas besparend handelen
Koken op gas
Een warmtepomp, iets voor mij?
Groene daken als isolatie
Stoken op hout
CV houtkachel, goed alternatief?
Soorten isolatieglas
Vloer- en bodemisolatie
Besparen met radiatorfolie
Bespaar met slimme thermostaat
Nuon E-manager
Besparen op gas
Besparen met een slimme thermostaat
Besparen met houtpellets
Besparen door te investeren
Besparen op stookkosten
Voordeel met een energielabel
Vloerverwarming en zonneboiler
Voordelen van isolatie
Besparen op energieverbruik met infrarood panelen
Wat moet je weten over je cv-ketel