Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei energiekosten. 22 October 2020,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Tips voor installatie van centrale verwarming
thema: energie
 
   Tips om te besparen > Energie > Gas / Warmte > Tips voor installatie van cv

Tips voor installatie van centrale verwarming

Tijdens de bouw van een huis en het installeren van apparatuur zijn er verschillende aspecten waar rekening mee gehouden moet worden. Als dit goed gedaan wordt zal de verwarming en het energieverbruik zo efficiënt mogelijk verlopen, waardoor er een minimum aan verlies en verspilling optreedt.
 

Centrale Verwarming

Een centraal verwarmingsstelsel dat warm water opwarmt en het vervolgens door verschillende radiatoren versprijd. Hierdoor kunnen meerdere ruimtes tegelijkertijd worden verwarmd met relatief lage stookkosten.
In een CV-ketel wordt het water verwarmd en vervolgens rondgepompt. Deze pomp heet ook wel een circulator en heeft vaak een Energielabel D. Tegenwoordig zijn er ook circulatoren met een B- of A-label. Let hier dan ook bij aanschaf, want je kunt zo een hoop energie besparen.

Plaats een ketel op de juiste plek.

Als je een Cv-ketel plaats, ga dan goed na hoe lang de afstanden zijn die het verwarmde water aflegt. Hoe groter de afstand, hoe meer stookkosten er aan verbonden zitten. Door de afstanden zo kort mogelijk te houden, kun je op de lange termijn een hoop geld besparen.

Radiator

Een radiator maakt deel uit van een Centraal verwarmingsstelsel. Door het metalen oppervlakte stroomt warm water. Dit zorgt ervoor dat de koude lucht om de radiator opwarmte en stijgt, Koude lucht daalt vervolgens neer om opgewarmd te worden. Zo ontstaat er een warme luchtstroom in huis.

Plaats folie achter de radiatoren.

Veel van de stralingswarmte van een radiator verdwijnt via de muur naar buiten. Door folie achter de radiator te plakken wordt de warmte weerkaatst. Dit scheelt zo al een kwart aan warmteverlies en haalt het maximale uit je centrale verwarming.

Weghalen van stofnesten radiator

Het is belangrijk dat je de radiatoren in je huis regelmatig stofvrij maakt. Stof vermindert de efficientie van je cv-systeem omdat de warme lucht wordt tegengehouden. Met een speciale radiatorborstel kom je ook op de moeilijk bereikbare plekken.

Thermostaat

Een thermostaat zorgt ervoor dat een bepaalde temperatuur in een systeem of ruimte gehandhaafd blijft.

Rendement

Rendement bij energieomzettingen is de verhouding tussen de ingaande energie en de energie die er ontstaat. Bij verwarmingsinstallaties is dit respectievelijk het verbrande gas en de onstaande warmte.

Installeer een HR-ketel.

Een oude CV-ketel gebruikt veel gas. Door een HR-ketel te installeren wordt de warmte in huis hergebruikt en zo de stookkosten met 15% per jaar verlaagd. Ook periodiek onderhoud van de CV-ketel zorgt ervoor dat het rendement niet daalt, doe dit dan ook regelmatig.

Pompschakelaar op een oudere CV-ketel

Heeft u een oudere CV-ketel en bent u nog niet aan een nieuwe toe, dan kunt u energie besparen door een pompschakelaar aan te sluiten op de CV-ketel. De pompschakelaar zorgt ervoor dat de pomp alleen draait als het echt nodig is en hiermee bespaart u ongeveer 200 kWh (kilowattuur) per jaar. Bij een combiketel is een pompschakelaar niet mogelijk omdat u dan geen warm water meer krijgt.

Isoleer leidingen.

Water dat door de CV-leidingen wordt gepompt verliest al een deel van zijn warmte. Door deze leidingen te isoleren scheelt dit je al snel 5% van je jaarlijkse verwarmingskosten. Isolatie kan ook bevriezing voorkomen, waardoor je ook nog eens reparatiekosten bespaart.

Zorg voor korte waterleidingen.

Bij het aanleggen een boiler of CV-ketel moet je ervoor zorgen dat de waterleidingen zo kort mogelijk zijn. Dit voorkomt dat er in de lange buizen warm water achterblijft als de kraan niet gebruikt wordt. Dit water verliest zijn warmte.

Waterleidingen

Buizenstelsel waar drinkwater doorheen stroomt. Een huishouden kan hiervan aftappen door kranen te installeren.

Een thermostaat op de centrale verwarming zorgt voor gelijkmatige verwarming.

Het constant opnieuw verwarmen van een ruimte kost meer energie dan de temperatuur gelijk houden. Zet een thermostaat op de CV om zo een stookkosten te drukken. Programmeer de thermostaat zelf, zodat deze altijd de gewenste temperaturen geeft, ook als u ligt te slapen of uit huis bent. De duurdere thermostaten nemen al het werk van u over en kiezen zo altijd de zuinigste oplossing.


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Energie links - Energie ABC - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact




Besparen op energiekosten
 
   Elektriciteit
   Duurzame energie
   Gas / Warmte
   Water
   Verlichting