Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei energiekosten. 17 January 2021,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Stoken op hout
thema: energie
 
   Tips om te besparen > Energie > Gas / Warmte > Stoken op hout

Stoken op hout

Stoken op houtBuiten is het koud en binnen zit je gezellig met z’n allen rond de kachel. In grootmoeders tijd speelde de houthaard of kachel een grote rol. Een open haard of houtkachel die niet alleen het huis verwarmt, maar waarop je bv ook water kan koken of eten kunt bereiden. Houtkachels zijn weer helemaal terug in opmars mede doordat de prijzen van gas en elektra steeds duurder worden.

Helaas heeft niet iedereen de mogelijkheid om een houtkachel te kunnen plaatsen, voor de gelukkigen onder ons hier handige tips voor het rendabel en bewust stoken op hout.

Zuinig stoken met de houtkachel

  • Laat de houtkachel niet onnodig uitgaan, aanmaakhout is relatief duur.
  • Vers hout is goedkoper dan gedroogd hout. Hoe meer ruimte je vrij kan maken om zelf buiten hout te drogen hoe beter.Denk dan wel vooruit. Hout drogen duurt lang, vaak een jaar, voor eikenhout zelfs 2 jaar!
  • Hout kopen kan goedkoper zijn in de zomer.
  • Ongekloofd hout is goedkoper dan gekloofd. Bonus: Van het hakken krijg je het ook erg warm ;)
  • Goed gedroogd hout zorgt voor een betere verbranding en minder aantasting van het rookkanaal. Dat scheelt misschien weer in het onderhoud. Zet een mand hout binnen voor de volgende dag, zodat het hout al voorverwarmd is door de kamertemperatuur.
  • Combineer aankopen met je buren als ze ook op hout stoken. Zelfs vanaf 2 kubieke meter zijn de prijzen per kubieke meter meestal aanzienlijk lager dan voor 1 kuub.
  • De bezorging van 1m3 hout bij een landelijke houtleverancier kost al snel  40 a 50 euro.  Vaak noemen ze het wel 'gratis bezorging'  maar die kosten zitten dan natuurlijk verwerkt in de prijs. Probeer daarom om een houtleverancier te vinden die dichtbij zit zodat de bezorgkosten wellicht lager kunnen zijn, of haal het zelf op met een aanhanger indien mogelijk.

Brikettenmaker

BrikettenVerander je papierafval zoals kranten, magazines, reclamebladen of  kartonnen dozen in goed brandbare briketten voor de kachel of haard. Zo bespaar je geld en het is ook nog eens milieu vriendelijk!

Hoe werkt het?

Verschuur kranten of ander papier en doe het in een emmer met water zodat het papier week wordt. Doe het natte pulp tussen de twee persplaten van de brikettenpers. Gebruik de handvaten om druk te zetten op de pulp zodat het water eruit wordt geperst. Verwijder het papieren briket uit de pers en leg deze te drogen. Eenmaal gedroogd kan je de briketten opslaan en gebruiken wanneer gewenst.

Elke briket brandt ongeveer 1 tot 2 uur en dat met een minimum aan restas.

Brandhout

Er zijn natuurlijk vele soorten hout waarmee je de kachel kunt stoken.

Aanmaakhout gebruik je om snel en eenvoudig de haard of kachel aan te steken en voorkom je dat er veel rookvorming ontstaat.

BrandhoutBerkenhout is een zachte houtsoort en daardoor eenvoudig in gebruik. Het brandt makkelijk en geeft veel warmte en een mooi vlammenspel. Door de schone verbranding geeft dit hout weinig vervuiling van de schoorsteen.

Elzenhout is een lichtere houtsoort, het brand sneller op dan bijvoorbeeld eiken- en essenhout. Wel geeft het daardoor sneller z'n warmte af aan de omgeving.

Essenhout is taai, hard en elastisch. Het geeft een trage verbranding en veel warmte en zorgt voor mooie vlammen.

Eikenhout is een van de hardste houtsoorten en geschikt voor een grotere haard of kachel. Advies is om het vuur aan te maken met een paar aanmaakhoutjes en/of berkenhout. Wanneer het vuur goed aan is gebruik je het eikenhout, waardoor je een optimaal rendament uit de haard of kachel haalt.

Beukenhout brandt minder makkelijk maar geeft meer rendement dan berkenhout.

SloophoutPallets/sloophout staat vaak bij het afval of de sloop en prima te gebruiken voor je houtkachel, let er hierbij wel op dat er geen verf of andere materialen in het hout zitten. Natuurlijk vergt dit wel wat arbeid door het zelf zagen, vervoeren en op te slaan maar als je van aanpakken houdt ;) een goedkoop alternatief! Vaak staan er op marktplaats aanbiedingen voor goedkope of zelfs gratis af te halen partijen.

Briketten, het stoken met briketten heeft diverse voordelen: een hoog rendament, weinig restafval en het is zeer droog en eenvoudig in gebruik.  Er zijn verschillende soorten op de markt, bruinkool briketten, turfbriketten maar ook hardhouten briketten.

Houtpellets worden gemaakt van zaagmeel afkomstig van zagerijen. Het is zuiver en onbehandeld hout. Door de harsen in het hout, kan het zaagmeel in een korrel worden geperst en blijft het mooi samen. De kleur van de pellets zegt niet noodzakelijk iets over de kwaliteit, maar eerder over de toegepaste houtsoort. Donkere pellets bevatten houtsoorten zoals eikenhout. Deze pellets branden langzamer en minder fel. Bleke pellets zijn vaak vervaardigd uit houtsoorten zoals dennenhout. Deze branden vlugger op en geven meer warmte in kortere tijd.Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Energie links - Energie ABC - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Besparen op energiekosten
 
   Elektriciteit
   Duurzame energie
   Gas / Warmte
   Water
   Verlichting