Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei energiekosten. 9 August 2020,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Gas en Warmte besparend handelen
thema: energie
 
   Tips om te besparen > Energie > Gas / Warmte > Warmte/gas besparend handelen

Gas en Warmte besparend handelen

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen, om snel te besparen op verwarmings- en gaskosten. Het is vaak een kleine moeite die al gauw loont.

Een radiator moet genoeg ruimte hebben om straling af te geven.

CV-radiatoren werken op basis van stralingswarmte. Als er een gordijn of bank voor staat houdt dit de straling en dus de verwarming tegen.

Thermostaat een graadje lager

Als u de thermostaat overdag één graad lager zet, bespaart u gemiddeld 7% op uw energiegebruik voor verwarming.

Verwarming 

Een uur voor het slapen gaan de thermostaat omlaag.

In het laatste uur voor het slapen gaan kan de thermostaat al omlaag. De temperatuur zal wel zakken, maar dit is niet direct merkbaar. Helemaal wanneer het huis goed geïsoleerd is blijft deze warmte een tijdje hangen.

In huizen die gebouwd zijn na 1994, kan het echter zelfs nog efficiënter zijn om het huis 's nachts op dezelfde temperatuur te houden dan om het huis 's ochtends weer warm te stoken. Deze huizen zijn zeer goed geïsoleerd en hebben vaak vloer- of wandverwarming.

Goed ventileren is belangrijk.

Door je huis te ventileren ruil je vochtige lucht in voor droge buitenlucht. Droge lucht is makkelijker te verwarmen en dit gaat dan ook veel sneller.

Doe 's nachts de gordijnen dicht.

Een simpele manier van isolatie is de gordijnen dicht doen. De kou van buiten heeft op deze manier minder invloed en binnen behoudt je de restwarmte.

Verwarmingselementen met een groot oppervlakte verwarmen snel en dus goedkoper.

Een groot voordeel van vloerverwarming is dat een ruimte in zijn geheel opgewarmd wordt. De gevoelstemperatuur bij een vloerverwarming ligt daarnaast ook hoger dan bij gewone CV-radiatoren. Je kunt de temperatuur naar beneden afstellen en zo besparen op stookkosten.

Deksels tijdens het koken houden restwarmte vast.

Als u tijdens het koken gemakkelijk energie wilt besparen, kook dan met de deksel op de pan. Op deze manier gaat u efficiënter met de warmte om en bespaart u 60 tot 70% energie.

Verwarm alleen de noodzakelijke ruimtes

Zet de verwarming uit in ruimtes waar niemand komt. Op deze manier kunt u tot wel 8% energie per jaar besparen.

Tapwater hoeft geen 80 graden te zijn

Het tapwater uit de gasboiler of cv-boiler is vaak 80ºC of warmer. Als u hem iets lager afstelt bespaart dat geld. Zet hem echter niet lager dan 65ºC, omdat anders de legionella bacterie de kans krijgt zich te vermenigvuldigen in boiler en leidingen.

Hoog rendement ketel

Een ketel met een hoog rendement (HR-ketel) zet gas efficiënt om in nuttige warmte, en is dus energiezuiniger. Wanneer u toe bent aan een nieuwe ketel, kies dan een energiezuinig systeem zoals een HR-ketel.

Pelletkachel

Stoken op houtpellets is co-2 neutraal en voordelig.Met een pelletkachel gebruik je de cv enkel nog voor warm water en koken; geschatte besparing zo'n 1000m3 aardgas per jaar. Houtpellets kosten ongeveer 0,20 per kilo. Naast het financiele voordeel is een kachel heel gebruiksvriendelijk (thermostaat, instelbaar weekprogramma, afstandbediening)en het is gezellig, een vuurtje in de woonkamer!

Lees meer over stoken op hout

 

Gewoontes
Zet u een uur voordat u gaat slapen de verwarming lager of staat uw klokthermostaat zo ingesteld?
ja, dat doe ik vaak
ja, dat doe ik altijd
nee, dat doe ik nooit
ja. dat doe ik somsBeoordeel de tip(s) op deze pagina:


Energie links - Energie ABC - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Besparen op energiekosten
 
   Elektriciteit
   Duurzame energie
   Gas / Warmte
   Water
   Verlichting