Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei energiekosten. 17 January 2021,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    De voor- en nadelen van verschillende soorten isolatieglas
thema: energie
 
   Tips om te besparen > Energie > Gas / Warmte > Soorten isolatieglas

De voor- en nadelen van verschillende soorten isolatieglas

isolatieglasDoor traditioneel enkel glas zal de temperatuur binnenshuis lager worden aangezien enkel glas als medium dient voor de warmte en deze doorgeeft naar buiten; er treedt dus onnodig warmteverlies op. Om dit te voorkomen is dubbel glas, ofwel isolatieglas, op de markt gekomen. Hier vindt je meer info over verschillende soorten isolatieglas.

Soorten isolatieglas

Vaak wordt er tegenwoordig HR glas gebruikt in plaats van gewoon dubbel glas, dit HR glas gebruikt een rendement glas die tot drie maal hoger rendement heeft. Daar waar normaal dubbel glas vaak gevuld is met droge lucht, bevat HR isolatieglas vaak een inert edelgas zoals argon. Deze edelgassen reageren bijna niet op de warmte en isoleren daardoor beter dan gewone lucht. Om het rendement nog hoger te maken zit er aan de binnenzijde van alle HR glassoorten een coating, die de warmte weerkaatst maar het zonlicht zo veel mogelijk door laat.

Geluidswerend

Isolatie glas isoleert niet alleen de warmte maar houd ook veel geluid tegen. Het glas heeft meestal verschillende diktes, waarbij het dikste glas zich aan de buitenkant bevindt. Door dit verschil in dikte laten de beide glasplaten verschillende geluidsfrequenties beter door, waardoor het totale isolatieglas isolerend werkt voor het geluid.

Zonwerend isolatieglas

Zonwerend glasIn sommige woonsituaties, bij gebouwen met veel glas bijvoorbeeld, is het handig om zonwerend isolatieglas te gebruiken waardoor een comfortabele temperatuur in huis ontstaat. Om dit effect te bereiken wordt er een metaallaag aangebracht aan de binnenkant van het zonwerende isolatieglas, hierdoor wordt het zonlicht nog meer weerkaatst.

Hoeveel besparen

Iisolatiekozijnsolatieglas kan al rendabel zijn ook al zijn je ramen nog niet aan vervanging toe. Door isolatieglas te gebruiken verhoog je het comfort en bespaar je op de stookkosten; je hebt dan ook snel de investering weer terug. Isolatieglas is dus ontwikkelt om energie te besparen, maar welke problemen kent het isolatieglas en wat zijn de  voor- of nadelen van het gebruik van isolatieglas?
Onder isolerend glas verstaat men in principe ieder soort glas dat beter isoleert dan enkel glas. Isolerend glas kan bestaand uit twee of zelfs drie glasplaten gescheiden door een medium. Dit medium is vaak lucht of een bepaald soort inert gas die de warmte niet goed kan opnemen, waardoor het binnen warm en buiten koel blijft en visa versa.

Het vervangen van normaal glas met isolatieglas leidt tot een forse energiebesparing waardoor de aanschaf voor zowel het milieu als je portemonnee gunstig is. Over het algemeen gaat de energierekening in een gemiddelde woonsituatie omlaag met €200,- tot €300,- per jaar. Verder zal de temperatuur in huis constanter zijn waardoor de thermostaat een standje lager gezet kan worden. Met isolatieglas isoleer je ook het geluid en heb je nog de optie om de zon te weren.
Het nadeel van isolatieglas is dat deze minder licht doorlaat ten opzichte van normaal glas zonder coating. Echter is dit verschil in intensiteit te verwaarlozen en valt het bijna niet op, pas als je meerdere glassoorten langs elkaar zet is dit verschil te zien.
Isolatieglas isoleert dermate goed dat het kan voorkomen dat ’s ochtends de ruiten aan de buitenkant tijdelijk beslagen zijn door condensatie.Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Energie links - Energie ABC - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Besparen op energiekosten
 
   Elektriciteit
   Duurzame energie
   Gas / Warmte
   Water
   Verlichting