Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei financiŽle kosten. 7 March 2021,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Kostenbesparingen voor het MKB
thema: geldzaken
 
   Tips om te besparen > Geldzaken > Bedrijven > Kostenbesparingen voor het MKB

Kostenbesparingen voor het MKB

De helft van de MKB'ers zet kostenbesparingen bovenaan de agenda

Energie- en vervoerskosten door MKB gezien als beste besparingen

Ondanks recente positievere economische signalen staan kostenbesparingen ongekend hoog op de agenda van Nederlandse MKB-ondernemers. Dit blijkt uit de MKB-monitor uitgevoerd door energiebedrijf E.ON op basis van meningen van meer dan vijfhonderd beslissingnemers in het MKB. De helft van de ondervraagden geeft aan dat zij de laatse tijden meer met kostenbesparingen bezig zijn geweest. Dat het MKB het nog altijd zwaar heeft, blijkt ook uit het feit dat 39% van de ondernemers aangeeft continue bezig te zijn geweest met deze besparingen. De kosten waarop het beste kan worden bespaard zijn: energiekosten (39%), vervoerskosten (o.a. wagenpark: 11%) en vestigingskosten (8%).

Ondernemers kennen geen besparingsmoeheid

Dat ondernemers meer aan kostenbesparingen zijn gaan doen, heeft ze nog niet besparingsmoe gemaakt. Van de ondervraagden in de monitor is 61% het niet eens met de stelling dat er sprake is van besparingsmoeheid binnen de organisatie. Slechts 13% geeft aan dat dit voor hen wel geldt. Zicht blijven houden op marktontwikkelingen kan ondernemers daarbij helpen. Zo zijn steeds meer contracten flexibel of per maand opzegbaar en is er een groeiend aantal initiatieven om via samenwerking met andere lokale MKB’ers gezamenlijk diensten in te kunnen kopen. Of we de crisis dan ook dit jaar achter ons laten? 17% denkt van wel, terwijl 31% zeker weet dat de crisis nog zeker tot 2015 duurt.

Veranderingen in energievraag en -markt

Op het gebied van energie kan de aankomende jaren veel verandering worden verwacht. MKB’ers zijn zich hier ook bewust van, maar liefst 84% van de respondenten denkt dat er binnen vijf jaar veel in de energiewereld zal veranderen.

Voor  ondernemers zijn ontwikkelingen op het gebied van led-technologie, spaarlampen en zonne-energie innovaties waarmee flink op de energierekening kan worden bespaard. De ontwikkelingen in de energiemarkt hebben ook invloed op energieleveranciers. Zij worden steeds vaker een meedenkende energiepartner, waar ondernemers met hun energie- en besparingsvragen terecht kunnen.

Toelichting op het onderzoek

Het onderzoek vond plaats in 2014 onder 503 Nederlandse MKB-organisaties. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van E.ON Nederland.


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Geldzaken links - Geldzaken ABC - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Besparen op geldzaken

   Verzekeringen
   Belastingen
   Leningen
   Sparen en beleggen
   Bedrijven
      Marketing
      Opzetten van je eigen bedrijf
      Stagiaires in je bedrijf
      Aanschaf van werkplekken
      Besparen op je boekhoudkosten
      Besparen op kantoorartikelen
      Laat je documenten vertalen
      Pakketten versturen
      Kostenbesparingen voor het MKB
      Energie zuinige horeca
      Tips voor een budget kerstpakket
      Ben je ontslagen?
      Bedrijfsnetwerk aanleggen
      Besparen tijdens thuiswerken
   Overig