Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei financiŽle kosten. 9 August 2020,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Overleven in de bijstand
thema: geldzaken
 
   Tips om te besparen > Geldzaken > Overig > Overleven in de bijstand

Overleven in de bijstand

BijstandHet kan zomaar opeens gebeuren dat je in de Bijstand terechtkomt. Mede door de voortdurende economische crisis. Niet leuk en vooral zuur. Niemand kiest hiervoor! Een schrale troost, maar geen schande; je bent niet de enige. En terwijl jouw omgeving het uit calvinistische onverdraagzaamheid soms nodig vindt te zeggen dat je profiteert van hun centen is het juist jouw uitdaging om met veel minder rond te komen.

 

Nuttige tips

Ga alle nuttige tips na om te besparen. Maak een balans van inkomsten en noodzakelijke uitgaven zoals huur, energie, gas, water en verzekeringen. Weet ook dat je met energie en allerlei (zorg-)verzekeringen op jaarbasis al fors kunt bezuinigen. Natuurlijk maakt het uit of je alleen leeft of met een gezin. Stop tijdelijk met luxe abbonnementen. Goede afspraken maken om het leed te delen en te verzachten. Jaag vooral geen koopjes meer na. Je hebt nu immers meer tijd over; besteed dat ook om naar dagaanbiedingen te zoeken. Kies desnoods (nog wel verantwoord!) producten die tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten en voordeliger worden aangeboden. Ga tegen sluitingstijd naar de groentemarkt en kijk of er wat te bietsen valt. Stop ook met 'slechte' gewoonten. Of probeer in ieder geval te minderen. Niet om te moraliseren, maar omdat het juist nu de ideale stok achter de deur is. Snoep eens wat minder. Neem nog maar één koekje in plaats van twee. Minder met roken of stop er helemaal mee; idem dito met drinken. Dat is gezonder en je voelt je ook fitter en dat straal je uit als je weer aan de Goedkoper eten en drinkenslag kunt gaan. Koop even geen luxe levens- of genotsmiddelen meer of doe dat hooguit af en toe om jezelf te belonen wegens 'goed gedrag'. Meestal zijn 'eigen merk'-producten bijna net zo goed. Maar let op, want soms scheelt het nauwelijks in prijs! Helaas moet je wel de cipier blijven van je eigen uitgavenpatroon. Wees gedisciplineerd, vind een acceptabel leefritme, maar je mag jezelf ook weleens belonen!

Goedkoper eten en drinken

Koop minder (duur) vlees. De tijden dat je jouw tanden in een sappige biefstuk kon zetten zijn nu even voorbij. Accepteer dat! Een gekookt ei op brood is al voldoende voor jouw eiwithuishouding. In het Westen krijgen we toch al veel meer binnen dan strict noodzakelijk is. Als je allergisch reageert bij het woord 'vegetarisch', bedenk dan maar dat een paard heel sterk is en heel hard kan lopen door louter granen te eten (haver). Niets sportschool of eiwitpreparaten! Zo kun je van twee blikken kidneybonen in chilisaus, een blik maïs (of rijst), ui, twee courgettes en een zak paprikamix voor pakweg zes euro een smakelijke eenpansmaaltijd maken voor enkele dagen. Voedzaam, voordelig en vooral ook gezond! Of kook groenten en rijst in een pan. Het wat duurdere brood uit een supermarkt is bijna net zo goed als dat van de 'echte' bakker (die het brood tegenwoordig ook als halffabrikaat aangeleverd krijgt). Per brood scheelt dat soms een euro. Tel uit je jaarwinst! Zo heeft een bepaalde supermarktketen goedkope koffie in haar assortiment. Je betaalt voor een 250-grams pak dan slechts 75 eurocent in plaats van gemiddeld 2,50 euro. Dat scheelt aanzienlijk! Of koop appelstroop in plaats van jam. Net zo lekker, minstens zo gezond. Scheelt ook weer. De voedselbank is nog een laatste redmiddel, maar misschien wil je dat uit principe nog niet doen.
Stook een graadje zuiniger en trek een extra warme trui aan. Giet water uit een emmertje na een plasje. Dat scheelt per keer algauw 4-5 liter en dat 365 dagen per jaar! Een beetje kleinburgerlijk gejeweetwel op de vierkante centimeter of hier centiliter? Klopt, maar op jaarbasis is dat wel de (on-)zichtbare winst!

Meer bespaar tips over eten en koken.

 

Maatregelen

Als je het Bijstandszwaard van Damocles door gedwongen ontslag of langdurig Ziektewet al ruim van te voren ziet hangen, neem dan bijtijds slimme maatregelen. Flinke spaartegoeden moet je dan eerst aanspreken. Er wordt tot een half jaar teruggerekend. Als je dit aan ziet komen, zet het dan op de spaarrekening van een betrouwbaar persoon. Dat mag. Een eigen huis moet je helaas 'opeten', maar een auto kun je op iemand anders naam (laten) zetten en dan onderling afspraken maken wie ermee mag rijden (...). Het is legaal en ook verantwoord. Als politici en bestuurders op grote schaal de mazen in de Wet gebruiken dan mag een onfortuinlijke burger dat ook doen. Let wel. Het is niet de bedoeling om de boel te flessen, maar binnen de toegestane marges nog een acceptabel leven te mogen leiden. Je hebt al genoeg tegenslag! Alle kleine beetjes helpen. Wellicht ga je nog meer beseffen in welke gelukkige omstandigheden wij in dit nog immer rijke land leven. Acceptatie is het Sleutelwoord. Een bekend politicus zei in een tijd van hevige bezuinigingen ooit: 'Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat'. Sterkte!


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Geldzaken links - Geldzaken ABC - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Geldzaken
 
   Verzekeringen
   Belastingen
   Leningen
   Sparen en beleggen
   Bedrijven
   Overig