Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei financiŽle kosten. 11 August 2020,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    8 tips om te besparen op geldzaken
thema: geldzaken
 
   Tips om te besparen > Geldzaken > Overig > 8 tips om te besparen op geldzaken

8 tips om te besparen op geldzaken

Veranderingen in uw persoonlijke situatie kunnen grote gevolgen hebben voor uw financiën. Scheiding, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of plotseling overlijden van uw partner bijvoorbeeld: ineens heeft u dubbele woonlasten, minder inkomen of allebei. Heeft u regelmatig geldzorgen? Met kleine aanpassingen in uw dagelijks leven bespaart u al snel een hoop en krijgt u meer grip op uw portemonnee. We zetten acht besparingstips voor u op een rij.

Houd uw administratie op orde
Een simpele manier om inzicht te krijgen in uw geldzaken, is door uw papierwerk op orde te houden. Bewaar formulieren en brieven in een map, geordend op onderwerp. Zo weet u zeker dat u geen rekeningen over het hoofd ziet. Bovendien heeft u alle belangrijke documenten zo op één plek en kunt u altijd en makkelijk terugkijken in uw financiën.

Houd een (digitaal) kasboek bij met een in/uit formulier
Zorg dat u uw inkomsten en uitgaven bijhoudt in een kasboek. Dat kan in een schrift, maar ook digitaal. Online staan handige formulieren die u makkelijk en snel inzicht geeft in uw inkomsten en uitgaven.

Bewaar al uw bonnetjes en houd wekelijks bij waar uw geld precies naartoe gaat. Maak daarin onderscheid tussen vaste lasten, boodschappen en andere uitgaven, zoals kleding en schoenen. Zo ziet u sneller waarop u zou kunnen bezuinigen. Vooral op boodschappen valt vaak veel te besparen: het loont om op de kleintjes te letten.

Drukwerk en visitekaartjes
Vroeger ging je voor je drukwerk naar de lokale drukkerij, of zocht je voor grotere opdrachten naar een voordelige concurrent elders in het land. Tegenwoordig kun je echter heel gemakkelijk je drukwerk online bestellen via vele websites.  Omdat drukwerkprijzen altijd afhankelijk zijn van met name de oplage (aantal stuks) van je bestelde folder of flyer, is het goed om te kijken of je voor iets meer geld een extra grote voorraad van een bepaald ontwerp kunt inkopen. Doe dit vooral met drukwerk dat over langere tijd mee kan gaan en onveranderd blijft. Kijk bv eens bij de Visitekaartjes van Reclameland. Aanbieders die veel opdrachten vergaren vanuit het hele land zijn bijna altijd veel voordeliger in het leveren van kwalitatief goed drukwerk, simpelweg omdat zij op ieder moment meerdere opdrachten kunnen combineren in dezelfde drukgang.

Pin een vast bedrag voor de hele week of maand
Geld dat u niet bij zich heeft, kunt u ook niet uitgeven. Pin daarom aan het begin van de week of maand een vast bedrag. Laat uw pinpas thuis als u boodschappen gaat doen: zo kunt u alleen maar besteden wat er op dat moment in uw portemonnee zit. Op deze manier koopt u alleen wat u écht nodig heeft.​

Ga na of uw toeslagen kloppen
Zorg dat u alle toeslagen krijgt waar u recht op heeft. Maar bekijk ook goed of u geen toeslagen ontvangt waar u géén recht (meer) op heeft, zodat u niet voor financiële verrassingen komt te staan. Op mijn.toeslagen.nl kunt u regelmatig checken of bijvoorbeeld huur- en zorgtoeslagen kloppen. Log in met uw DigiD en vind in een paar stappen uit of u de juiste toeslagen ontvangt.

Beëindig en vergelijk abonnementen of andere contracten
Vraag u af of abonnementen die u lang geleden afsloot nog steeds interessant zijn. Betaalt u voor extra televisiezenders die u eigenlijk kunt missen? Wees kritisch en overweeg om die contracten op te zeggen.

Ook als u een nieuw abonnement afsluit, kunt u daarbij geld besparen. Het is het waard om eerst te vergelijken, voordat u een beslissing neemt. Sluit bijvoorbeeld uw abonnementen voor televisie, telefoon en internet af bij dezelfde aanbieder. Vaak krijgt u dan bundelkorting.

Verkoop uw oude spullen
Tijdens het opruimen komt u vast wel eens spullen tegen die u niet meer nodig heeft. Neem de tijd om daar een nieuwe eigenaar voor te zoeken, voordat u ze weggooit. Verkoop uw spullen bijvoorbeeld via Marktplaats: voor u is het misschien oude rommel, voor een ander kan het een schat van waarde zijn. Zo levert het u toch nog wat op.​

Shop online, in plaats van in de winkel
Leuk product gezien in de winkel? Kijk of u het online goedkoper kunt vinden. Op internet kunt u veel makkelijker vergelijken, bijvoorbeeld op vergelijkingswebsites. Het aanbod is online bovendien groter: misschien komt u wel iets tegen wat u in de winkel nog niet gevonden had.

Laat uw vaste lasten automatisch afschrijven
Vaste lasten als huur, water- en energiekosten kunt u beter laten afschrijven met een automatische incasso. Ook voor andere terugkerende kosten als abonnementen kan dit handig zijn. Zo hoeft u niet te onthouden om elke maand allerlei bedragen over te maken naar verschillende instanties. Bijkomend voordeel: het scheelt u een heleboel tijd.​


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Geldzaken links - Geldzaken ABC - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Geldzaken
 
   Verzekeringen
   Belastingen
   Leningen
   Sparen en beleggen
   Bedrijven
   Overig