Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei financiŽle kosten. 15 August 2020,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Belastingtips van de Consumentenbond
thema: geldzaken
 
   Tips om te besparen > Geldzaken > Belastingen > Belastingtips: Consumentenbond

Belastingtips van de Consumentenbond

Voor het nieuwe belastingjaar zijn er een flink aantal wijzigingen doorgevoerd die de belastingaangifte dit jaar weer ingewikkeld kunnen maken.

Hoe betaal je zo min mogelijk belasting? Er zijn een aantal manieren om je belastbaar inkomen en daarmee de belastingaanslag te verlagen. Hieronder een aantal belastingtips.

Verzoek om middeling

Had je de afgelopen drie jaar wisselende inkomsten, bijvoorbeeld door ontslag, een promotie of pensionering voor je 65e? Dan kan het verstandig zijn een verzoek tot middeling in te dienen bij de Belastingdienst. Bij middeling tel je je inkomsten over de afgelopen 3 jaar bij elkaar op. De uitkomst deel je door 3. Over dat nieuwe inkomen per jaar wordt vervolgens belasting berekend.

Vorder dividendbelasting

Bij dividenduitkeringen op beleggingen houdt de bank 15% voorheffing in. Deze kun je bij de aangifte verrekenen met de te betalen belasting. Dit wordt vaak vergeten.

Stel, je ontvangt €100 dividend, waarop de bank 15% inhoudt. Netto krijg je dan €85 op je rekening. Bij de aangifte blijkt dat je €1000 belasting moet bijbetalen. Je mag de €15 dividendbelasting daarop in mindering brengen. Je betaalt dan dus €985.

 
bron: consumentenbond.nl

Handige tools voor invullen belasting

Hier vindt je een aantal handige rekenhulpen voor het invullen van je aangifte.

Toeslagen

Heb je een zorgverzekering, huurhuis of kinderen? Dan kun je, afhankelijk van je inkomen, misschien een bijdrage in de kosten krijgen. Met deze rekenhulp kun je een proefberekening maken van de toeslagen waar je mogelijk recht op hebt. Er zijn 4 toeslagen:

 1. zorgtoeslag
 2. kindgebonden budget
 3. huurtoeslag
 4. kinderopvangtoeslag

Kijk ook op onze pagina met meer bespaartools.

Los belastingschuld af

Belastingschulden kun je beter zo snel mogelijk aflossen. Je mag deze namelijk in tegenstelling tot andere schulden niet aftrekken van je vermogen in box 3. Als je een belastingschuld aflost bespaar je dus rendementsheffing.

Er is een uitzondering voor nog te betalen erfbelasting. Deze mag je wél aftrekken.

Maak bezwaar tegen de WOZ

Gemiddeld maakt 3,5% van de mensen bezwaar tegen de WOZ-aanslag. Een laag percentage, gezien de verstrekkende gevolgen die een te hoge aanslag heeft. De WOZ-waarde is bepalend voor de aanslag van 4 belangrijke belastingen: de onroerendzaak-(OZB), de waterschaps-, inkomsten- en erfbelasting. Het eigenwoningforfait bijvoorbeeld is direct gekoppeld aan de WOZ-waarde. Hoe hoger deze uitpakt, des te meer inkomstenbelasting je moet ophoesten. Ook voor een recreatiewoning heeft een hoge aanslag grote financiële gevolgen. De WOZ-waarde van de recreatiewoning wordt opgeteld bij de rest van je vermogen in box 3. Hierover heft de fiscus 1,2% belasting.
 • Lijfrentepremie
  Ga na hoeveel je mag aftrekken aan betaalde lijfrentepremies.
 • Schenkbelasting
  Reken uit hoeveel belasting je moet betalen over ontvangen schenkingen.
 • Erfbelasting
  Reken uit hoeveel belasting je moet betalen over een ontvangen erfenis.
 • Bijleenregeling
  Had je afgelopen jaar te maken met de bijleenregeling, bijvoorbeeld door een verhuizing? Bereken je eigenwoningreserve en eigenwoningschuld.
 • Motorrijtuigenbelasting:
  Reken uit hoeveel motorrijtuigenbelasting je verschuldigd bent.


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Geldzaken links - Geldzaken ABC - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Geldzaken
 
   Verzekeringen
   Belastingen
   Leningen
   Sparen en beleggen
   Bedrijven
   Overig