Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei financiŽle kosten. 17 January 2021,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Kortingen en tegemoetkomingen voor 65 plussers
thema: geldzaken
 
   Tips om te besparen > Geldzaken > Overig > Kortingen voor 65 plussers

Kortingen en tegemoetkomingen voor 65 plussers

Toen ik zélf nog jonger was, dacht ik dat mensen van 65 jaar volgens het liedje van Marco Borsato ‘Oud & Afgedankt’ waren. Nóg langer geleden waren mensen ook écht oud en de vele kinderen waren toen nodig om later hun ouders te onderhouden. Nu is dat niet meer zo; het aantal vitale ouderen stijgt enorm. Tegelijkertijd zijn er ook veel ouderen, zoals de babyboomers, die in de naoorlogse opbouw goed geld verdiend hebben. Even relativeren. We leven gezonder, maar we worden ook ouder met méér gebreken. Nederland vergrijst dus massaal en in hoog tempo. Daardoor nemen ook de zorgkosten schrikbarend toe. Alle sociale zekerheden die eerdere generaties hebben opgebouwd, lijken nu door extreme bezuinigingsmaatregelen van deze regering in het huidige politieke noodweer weg te smelten. Hoe kan die uitbreidende groep van 65-plussers bezuinigen?
Uiteraard hebben deze mensen allemaal recht op AOW en hebben vaak door een vruchtbaar arbeidsverleden ook pensioen opgebouwd. Sommigen hebben daarnaast slim belegd en hebben zo ‘een appeltje voor de dorst’. Echter, door de instabiele financiële markt is ook de dekking bij de pensioenfondsen in een kritiek stadium terechtgekomen. Een aantal tips en dan met name bedoeld voor de écht kwetsbare ouderen en hulpbehoevenden.

Zorghulp

ZorghulpBlijf dus kritisch. Het is allemaal harder en zakelijker geworden en blijf vooral baas van je eigen portemonnee. Geef het desnoods bij leven aan (klein-)kinderen of Goede Doelen waar je achter staat! Als je daartoe zelf niet meer in staat bent (en dit dus ook niet meer kan lezen), dan is er altijd wel een kind of kleinkind, een attente buurman of betrouwbare vrijwilliger die de 65-plusser hierop attent maakt en diens belangen wil behartigen.
Dat hoop ik tenminste. We moeten immers voor elkaar zorgen! Van ouderen wordt soms handig ‘misbruik’ gemaakt. Maar ze zijn niet gek; alleen minder in staat om voor zichzelf te zorgen; zeker in deze gehaaste & gehaaide maatschappij.
De genoemde doelgroepen kunnen ook helpen met vervoer, boodschappen doen, de tuin en andere karweitjes; desnoods voor een kleine vergoeding. Dat is goedkoper dan ‘professioneel’ uitbesteden, want dan wordt aan deze doelgroep nog weleens snel teveel gerekend.

Regelingen voor ouderen

Iedereen kan ónder een bepaalde inkomensgrens bij de Belastingdienst Huurtoeslag en Zorgtoeslag aanvragen. Dat kan tientallen euro’s per maand schelen! Gelukkig is er ook nog de belastingtelefoon, zodat je in eerste instantie niet alles via internet moet vragen. Voor ouderen soms nog steeds een onbekend fenomeen. Zo zijn er ook regelingen voor tegemoetkoming in specifieke zorgkosten, maar daar zijn dan wel bepaalde voorwaarden aan verbonden. Zo is er het Persoonsgebonden Budget (PGB), dat ofwel uit de AWBZ of de WMO wordt vergoed. Zorg kan ook in natura worden aangeboden, maar dan wordt vaak een eigen bijdrage verlangd.
65 plussers
Voor 65-plussers bestaan er al langer gunstige regelingen, zoals abonnementen voor vervoersmogelijkheden (OV) en/of voordelige toegangskaarten voor bijvoorbeeld zwembaden, musea en theaters. Vraag informatie aan bij bibliotheken, gemeenteloketten, VVV of zoiets dergelijks. Kijk eens op internet naar dit soort kortingsmogelijkheden.
Voor de minima is ook kwijtschelding mogelijk van bijvoorbeeld de Gemeenteheffingen, Waterschapsbelasting. e.d. Bij lage inkomensgroepen is meestal een betalingsregeling mogelijk. Doe dit op tijd, want de coulance van veel organisaties is niet meer van vroeger! Wees ook alert op de keuze van Zorgverzekeraars en energieleveranciers. Ouderen zijn minder geneigd om over te stappen en hebben dan vaak onnodig hoge maandlasten van eenmaal ooit afgesloten contracten. Ga na of abonnementen en Goede Doelen niet een ‘gewoonte’ op de maandafrekeningen zijn geworden.
Wanneer je als oudere reeds in een zorginstelling verblijft, zijn er meestal wel voldoende mogelijkheden om ondersteuning te krijgen. Wanneer je nog zelfstandig woont, ga er dan eens langs en vraag of je (letterlijk) kunt meeliften met een aantal faciliteiten.
Laat zonodig een betrouwbaar iemand de zakelijke belangen behartigen. Een familielid, iemand in de zorginstelling of een erkende vrijwilliger. Dát alleen al kan een ouder persoon veel geld besparen!


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Geldzaken links - Geldzaken ABC - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Geldzaken
 
   Verzekeringen
   Belastingen
   Leningen
   Sparen en beleggen
   Bedrijven
   Overig
      Maak een begroting
      Gebruik tegemoetkomingen
      Huishoudboekjes
      Minder werken, meer verdienen
      Kortingen voor 65 plussers
      Overleven in de bijstand
      Tips: Nibud en Consumentenbond
      Zorg voor financiŽle zekerheid
      Het belang van economieonderwijs
      8 tips om te besparen op geldzaken
      Bespaar op vaste lasten
      Elektriciteit, isolatie en tweedehands
      Geld overhouden
      Vaste uitgaven controleren
      Makkelijk geld besparen
      Tips om de maandlasten te verlagen
      Dit had je jaren eerder moeten doen
      Thuis geld overhouden