Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei financiŽle kosten. 9 August 2020,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Tips om minder belasting te betalen
thema: geldzaken
 
   Tips om te besparen > Geldzaken > Belastingen > Minder belasting betalen

Tips om minder belasting te betalen

Het nieuwe jaar komt met rasse schreden dichterbij. Ook de belastingdienst staat alvast klaar, aangezien er opnieuw heel wat inkomsten te rapen vallen. Gelukkig zijn er ook nog heel wat opportuniteiten om net op de valreep de belastingdruk te verminderen. We doen enkele mogelijkheden uit de doeken.
belasting.jpg

Betaal nu al hypotheekrente 2018

Wettelijk gezien mag je tot zes maanden rente vooruitbetalen. Door nu al de hypotheekrente van de eerste helft van 2018 te betalen, kan je dit jaar nog van de aftrek genieten. Vooral wanneer we verwachten dat ons loon volgend jaar naar een lager niveau zal terugzakken, is een vooruitbetaling interessant. Weet dat een vooruitbetaling van de hypotheekrente in 2017 sowieso een aftrek van 50,5% kent in plaats van 50,0% in 2018. Schandalig? In economische termen hoeft zo’n belastingaanpassing niet altijd negatief te zijn.

Druk je vermogen in box 3

Om je vermogen in box 3 te drukken, moet je gewoon minder geld hebben. Door geld uit te geven kunnen we met andere woorden minder belastingen betalen. Alle gekheid op een stokje? Ook wij weten uiteraard dat dat niet echt om besparen gaat, tenzij het uitgaven betreft die we anders toch sowieso zouden doen. Zo kunnen we bijvoorbeeld extra aflossen op de hypotheek(rente) of kunnen we die in aankoop die in 2018 gepland stond, nu nog doen.

Tip voor 2018: Wat ook interessant kan zijn, is het overzetten van een gedeelte van het spaargeld naar box 2. In dat geval richt je een zogenaamde spaargeld-bv op, waarop je het gedeelte van het spaargeld dat hoger ligt dan de fiscale grens (24.437 euro) plaatst. Op dit gedeelte zal je dan 20 tot 25% vennootschapsbelasting moeten betalen op het effectieve rendement, in de plaats van de belasting op het (onrealistische) fictieve rendement.

Neem je schulden onder de loep

Fiscaal gezien kan ieder Nederlands gezin een gezonde hoeveelheid schulden hebben. Het voordeel van die schulden is dat je ze kan aftrekken van het belastbare vermogen. Om te besparen kan het dus interessant zijn om schulden te maken, alhoewel het enkel gaat om grote schulden (er is een fiscale drempel van 3.000 euro of 6.000 euro bij fiscaal partnerschap). Grote schulden hebben kan positief zijn, terwijl je kleine schulden misschien beter dit jaar nog aflost. Hetzelfde geldt voor de niet aftrekbare belastingschulden: die los je maar beter dit jaar nog af. Kinderalimentatie kan je daarentegen nog opnemen als schuld in box 3, alhoewel dat enkel geldt voor het jaar 2017.

Doe nog snel een groene belegging

Het Nederlands belastingstelsel kent een zogenaamde korting voor maatschappelijke beleggingen. Het gaat om spaargeld dat geplaatst wordt in een groenfonds zonder het betalen van een vermogensrendementsheffing. Misschien een tikkeltje laat om er nu nog mee te starten, maar toch een ideale tip om 2018 mee in te zetten.

Schenk nu nog aan de kinderen

Schenken, dat is meerdere malen besparen. In de eerste plaats druk je het vermogen in box 3, terwijl je bovendien ook op de latere erfbelasting weet te besparen. Door een deel van het vermogen te schenken aan het meerderjarig kind wordt het spaargeld niet meer bij de ouders belast. Opgelet: schenk je ten behoeve van de eigen woning, dan wacht je beter tot 2018. Dan gaat de vrijstelling omhoog tot 100.000 euro.

Bekijk je giften

Voor wie wel eens een gift doet aan een maatschappelijk doel, kan het interessant zijn om die giften eens onder de loep te nemen. Onder bepaalde voorwaarden kunnen ze immers als aftrekpost dienen (1% verzamelinkomen en min. 60 euro). Op die manier kan het interessant zijn om jaarlijkse giften te bundelen om het gedeelte boven de grens van 60 euro fiscaal af te kunnen trekken.

Weet trouwens dat er voor giften aan culturele instellingen die erkend zijn als ANBI een aftrek is van 25%. Deze aftrekpost zal volgend jaar verdwijnen, waardoor je die gift misschien toch maar beter nog dit jaar doen kan.

Bijkomende tip: koop nu nog je postzegels

Afronden doen we met een niet-fiscale maar toch niet onbelangrijke tip: koop je postzegels voor 2018 nu nog aan. Volgend jaar worden ze opnieuw duurder, terwijl de nu aangekochte zegels ook dit jaar gewoon nog geldig blijven. Wie het kleine niet eert…


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Geldzaken links - Geldzaken ABC - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Geldzaken
 
   Verzekeringen
   Belastingen
   Leningen
   Sparen en beleggen
   Bedrijven
   Overig