Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei financiŽle kosten. 18 January 2021,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Voorkom rood staan
thema: geldzaken
 
   Tips om te besparen > Geldzaken > Leningen > Voorkom rood staan

Voorkom rood staan

Hoe voorkom je dat je rood staat? Verlaag de limiet op je bankpas en gebruik vooral geen creditcards. Wanneer je al rood staat, probeer dit dan aan te zuiveren met geld van je spaarrekening.

Schulden
 

Zoek kapitaal

KapitaalJa kan geld proberen vrij te maken door één of meerdere leningen direct af te betalen. Heb je geld op een spaarrekening dan kan je dat uiteraard gebruiken om schulden af te betalen. De rente voor rood staan, is namelijk veel hoger dan de spaarrente.

Heb je een eigen huis en is er overwaarde bij de hypotheek, dan kan je de overwaarde gebruiken. Informeer wel eerst goed wat dit betekent voor je maandlasten aan rente en aflossing.

Je kan ook bepaalde goederen verkopen waar je geen waarde meer aan hecht of die je eigenlijk al een tijd niet meer gebruikt.

Door een goedkopere auto te gaan rijden verdien je misschien iets bij het omruilen. Bovendien kan het gebruik van een kleinere auto maandelijks goedkoper zijn.

Verlaag de maandlasten van je lening

De maandlasten van een lening zijn op verschillende manieren te verlagen. In de eerste plaats kan je proberen het rentepercentage van de lening te verlagen als de rente die je nu betaalt hoger is dan de huidige rente. Je moet vaak extra kosten betalen, maar de maandlasten kunnen soms aanmerkelijk worden verlaagd. Je kan ook proberen de looptijd te verlengen. Je betaalt uiteindelijk meer rente, maar de aflossing wordt dan wel over een langere periode uitgesmeerd. Bij een grote lening kan dat misschien net de oplossing zijn die je nodig hebt.

Bij een hypotheek kan je soms ook een deel aflossingsvrij maken: je betaalt dan maandelijks minder. Het omzetten van een persoonlijke lening in een doorlopend krediet heeft hetzelfde effect. Omdat je bij een doorlopend krediet een bepaalde limiet heeft die je niet hoeft af te lossen, zullen de maandlasten lager uitvallen dan bij een persoonlijke lening. Je moet echter wel langer en vaak een hogere rente betalen. Denk hier goed over na voordat je dit doet.

Betaal gefaseerd af

Je kan één of meerdere schuldeisers vragen of je tijdelijk mag stoppen met aflossen. Zo kan je eerst andere schulden aflossen. Je zou bijvoorbeeld eerst een aantal kleine schulden kunnen afbetalen en daarna de grote schulden. Stuur de schuldeiser(s) die je later wilt afbetalen een brief met het verzoek. De schuldeiser berekent wel rente over de periode dat je uitstelt van betaling vraagt. Je kan vragen dat niet te doen maar de schuldeiser hoeft hier niet aan mee te werken.

Depressief

Stel een limiet in op je bankpas

Verlaag de limiet op je bankpas, zodat er niet meer dan een bepaald bedrag extra kan worden opgenomen. Door het verlagen van je paslimiet, kan je ook eventuele schade door misbruik van je pinpas beperken.

Als je al rood staat, probeer dan regelmatig het bedrag dat je rood staat te verminderen en maak een afspraak met de bank om het bedrag te verlagen dat je rood mag staan. 

Bankpas
 
 


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Geldzaken links - Geldzaken ABC - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Geldzaken
 
   Verzekeringen
   Belastingen
   Leningen
      Los je schulden af
      Voorkom rood staan
      Doorlopend krediet - creditcard
      Bij financiŽle meevaller aflossen
      Prepaid creditcard
      Hypotheek afsluiten
      Hoe bespaar je op je lening?
      Hoeveel kan ik lenen
      Tips voor lenen van geld
      Een lening aanvragen met lage rentes
   Sparen en beleggen
   Bedrijven
   Overig