Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei financiŽle kosten. 8 March 2021,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Slimme tips om te besparen op het lenen van geld
thema: geldzaken
 
   Tips om te besparen > Geldzaken > Leningen > Tips voor lenen van geld

Slimme tips om te besparen op het lenen van geld

Door het huidige Europese monetaire beleid kunnen geldverstrekkers goedkoop aan geld komen. Dit heeft bijvoorbeeld geleid tot de historisch lage hypotheekrente. En ook bij consumptieve kredieten zoals een persoonlijke lening of doorlopend krediet zijn de gemiddelde rentes lager dan een paar jaar geleden. Hoewel geld lenen geen gewoonte moet zijn, heeft bijna een op de vijf huishoudens in ons land een of meerdere consumptieve kredieten. Behoor jij tot deze groep, of heb je ergens geld voor nodig? Doe dan je voordeel met onderstaande tips om te besparen op een lening.

Voorkom roodstand op je betaalrekening of creditcard

Veel banken geven nog maar een heel laag percentage rente op spaargeld, of ze geven helemaal geen rente meer. Nu er door de banken zo goedkoop aan geld gekomen kan worden, zou je verwachten dat je als klant ook niet veel rente hoeft te betalen voor roodstand op je betaalrekening of creditcard. Dat is echter niet het geval. Voor een negatief saldo werd toch al gauw tot wel vijftien procent rente gerekend. Hoewel de maximale rente, ook bij roodstand, nu tijdens de coronacrisis is verlaagd naar tien procent is dat relatief nog steeds veel.

Maak geen gebruik van koop op afbetaling bij een webshop

Tegenwoordig worden er online steeds meer geshopt, zeker in de coronacrisis. Hierbij kan naast betalen met iDeal of een creditcard vaak ook gekozen worden voor koop op afbetaling. Deze laatste optie kost weinig moeite en lijkt erg aantrekkelijk door het lage maandbedrag. Let hierbij wel op dat er in die maandlasten een heel hoog rentepercentage verwerkt zit. Zodra je uitrekent hoeveel je dan betaalt voor je aankoop, denk je er misschien nog even over na.

Vergelijk meerdere leningen

Als je toch geld lenen wil, kun je dat het goedkoopst doen door een consumptief krediet af te sluiten bij een geldverstrekker. Je kunt hierbij veel besparen op een lening door de aanbieders goed te vergelijken. In het geval van een persoonlijke lening met een bedrag van 20.000 euro (het gemiddelde leenbedrag) en een looptijd van tien jaar (het meest gekozen), verschillen de rentekosten tussen de aanbieders met de laagste en hoogste rente bijvoorbeeld bijna 500 euro per jaar. Vergelijken (en gelijk afsluiten) is tegenwoordig online gemakkelijk en snel te doen.

Kies voor een zo kort mogelijke looptijd

Bij een lening is het verstandig op te kiezen voor een zo mogelijke looptijd. De maandlasten moet je natuurlijk wel kunnen betalen, maar hoe korter de looptijd is hoe minder je totaal aan rente betaalt. Bij een hoger maandbedrag los je namelijk sneller af, waardoor je minder rente op het geheel betaalt.

Heb je al een lening? Blijf ook dan vergelijken

Tot slot nog een tips voor mensen die al een lening hebben lopen: ook tijdens de looptijd is het handig om regelmatig de verschillende aanbieders te vergelijken. De laatste jaren zijn zoals gezegd immers de rentetarieven voor consumptieve kredieten gedaald. Heb jij al langer geleden een lening afgesloten? Dan is het mogelijk interessant om de lening over te sluiten, en zo ook te profiteren van een lagere rente. Let er wel op dat dit meestal alleen voordeel oplevert als je de oude lening boetevrij kunt aflossen.


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Geldzaken links - Geldzaken ABC - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Besparen op geldzaken

   Verzekeringen
   Belastingen
   Leningen
      Los je schulden af
      Voorkom rood staan
      Doorlopend krediet - creditcard
      Bij financiŽle meevaller aflossen
      Prepaid creditcard
      Hypotheek afsluiten
      Hoe bespaar je op je lening?
      Hoeveel kan ik lenen
      Tips voor lenen van geld
      Een lening aanvragen met lage rentes
   Sparen en beleggen
   Bedrijven
   Overig