Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei financiŽle kosten. 7 March 2021,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Hoe bespaar je op je lening?
thema: geldzaken
 
   Tips om te besparen > Geldzaken > Leningen > Hoe bespaar je op je lening?

Hoe bespaar je op je lening?

Wanneer je een lening hebt, betaal je hier in principe maandelijks aan terug. Deze terugbetaling bestaat uit een deel aflossing en een deel rente. De hoogte van je lening staat vast, dit bedrag heb je gebruikt en zal hoe dan ook terugbetaald -afgelost- moeten worden. De rente daarentegen, is een factor waar een besparing in zou kunnen zitten. Hetzij doordat de rentes op dit moment in de tijd gewoonweg lager zijn dan op het moment dat je de lening afsloot, hetzij doordat een andere aanbieder lagere rentes hanteert dan waar je huidige lening loopt. Hoe dan ook, periodiek bekijken of je kunt besparen op de lening die jij hebt lopen kan nooit kwaad!

Besparen op je lopende lening

Stel; je hebt een paar jaar geleden een persoonlijke lening afgesloten. Die lening sloot je af tegen een rente die voor jou en jouw situatie toen het meest voordelig was. De kans is groot dat je op deze huidige lopende lening kunt besparen. Hoe? Door deze over te sluiten. Hoezo? De rentes waartegen je op dit moment kunt lenen liggen historisch laag. Je huidige lening ‘opnieuw’ afsluiten (oversluiten) tegen een lager rentetarief kan daarom een fikse besparing op de totale kosten van de lening opleveren. Hoe je deze besparing vervolgens inzet, lagere maandlasten of een kortere looptijd, is aan jou.
Let wel op, informeer bij je huidige kredietverstrekker goed naar de voorwaarden omtrent vroegtijdig aflossen. Meestal is dit boetevrij en zijn er geen verdere kosten mee gemoeid, maar -zeker bij de oudere contracten-  kan het zijn dat er kosten in rekening gebracht worden.

Wat valt nog meer onder lenen (en is daar ook op te besparen)?

Over wat nog meer als een consumptieve lening gezien wordt heeft het Nibud een uitgebreid artikel geschreven. Dit artikel kun je via deze link bekijken. Onderstaand een aantal zaken waarvan je misschien niet direct verwacht dat deze onder de definitie ‘lening’ vallen:

  • Roodstaan op je betaalrekening. De gemiddelde rente op roodstaan is 10,1%.
  • Kopen op afbetaling. De rente die verschillende verzendhuiskredieten rekenen is 14% op jaarbasis.
  • Uitstaand saldo op een creditcard. Bij een creditcard is de rente ook vaak 14% op jaarbasis.

Bovengenoemde leningvormen zijn voorbeelden van extra bestedingsruimte die handig zou kunnen zijn voor een zeer korte periode. Bijvoorbeeld als éénmalige overbrugging totdat je salaris of je vakantiegeld gestort wordt. Wat in de praktijk echter gebeurt is dat veel Nederlanders structureel rood staan of de negatieve balans op het verzendhuiskrediet of de creditcard niet direct aflossen. Gevolg: je betaalt je blauw aan rente. Heel frustrerend. Het is dan vaak voordeliger om een (persoonlijke) lening af te sluiten, tegen een gunstig(er) rentetarief, waarmee je deze lopende leningen in één keer inlost. Een bijkomend voordeel wanneer je meerdere leningen samenvoegt binnen deze nieuwe lening, is het overzicht. Je betaalt maandelijks aan één lening terug, lekker duidelijk.

Vergelijken en oversluiten?

Of en hoeveel je kunt besparen op je huidige lening(en) is simpel te onderzoeken door gratis en vrijblijvend een leningofferte aan te vragen. Doe dit vooral bij verschillende kredietaanbieders en vergelijk niet alleen de rentepercentages, maar zeker ook de voorwaarden. Deze zijn minstens zo belangrijk, bijvoorbeeld als het gaat om boetevrij aflossen.
Het aanvragen van een offerte bij een kredietverstrekker als Frisia Financieringen geeft je direct inzicht in je mogelijkheden en verplicht je tot niets. En wanneer blijkt dat je een besparing op je lening kunt realiseren… dan is het aan jou of je tot actie over gaat!


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Geldzaken links - Geldzaken ABC - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Besparen op geldzaken

   Verzekeringen
   Belastingen
   Leningen
      Los je schulden af
      Voorkom rood staan
      Doorlopend krediet - creditcard
      Bij financiŽle meevaller aflossen
      Prepaid creditcard
      Hypotheek afsluiten
      Hoe bespaar je op je lening?
      Hoeveel kan ik lenen
      Tips voor lenen van geld
      Een lening aanvragen met lage rentes
   Sparen en beleggen
   Bedrijven
   Overig