Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei energiekosten. 9 August 2020,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Koelkasten
thema: energie
 
   Tips om te besparen > Energie > Elektriciteit > Koelkasten

Koelkasten

Om ons eten vers te houden is het  belangrijk dat we het op een koele plek bewaren. Koelkasten en vriezers zijn hiervoor de ideale oplossing. Een probleem met deze apparaten is dat ze veel stroom verbruiken. Het is dus belangrijk om zorgvuldig met deze apparatuur om te gaan.  Als je dit doet zul je al snel merken dat je energieverbruik omlaag gaat.
 
 

10 cm ruimte

Zorg ervoor dat de achterkant van de koelkast minstens 10 cm van de muur staat. Hierdoor kan de warme lucht die het apparaat produceert makkelijk wegstromen. Je gebruikt minder energie, omdat de koelkast minder hard moet koelen.

De achterkant van de koelkast

Houdt het rooster aan de achterkant van de koelast ten alle tijde schoon. Deze voert de overtollige warmte af waardoor de kast optimaal blijft werken.

Stel de koelkast juist af

Je kunt de thermostaat van een koelkast beter niet te laag afstellen. De koelkast koelt prima op 7°C en de vriezer werkt het beste bij -18°C. Lager afstellen heeft weinig zin, je lijdt dan alleen maar verlies.

Schakel de koelkast uit tijdens afwezigheid

Als je een langere periode op reis gaat is het verstandig om de kolekast uit te schakelen. Waarschijnlijk zitten er maar weinig spullen in die een langeren periode goed blijven. Door de kast uit te zetten bespaar je een hoop energie.

Bevroren voedsel

Leg bevroren voedsel dat moet ontdooien ruim van te voren in de koelkast. Het zal langzaam ontdooien en helpt tevens om de koelkast op temperatuur te houden. Hierdoor hoeft de kast zelf minder te koelen en verbruikt deze ook minder energie.

Check de sluitstrips

Oudere koelkasten kunnen aan slijtage onderhevig zijn. Als de rubber afsluitstrips slijten, betekent dit dat er koude lucht verloren gaat. Een handige manier om dit te controleren is door een zaklamp of andere lichtbron in de kast te leggen en de deur dicht te doen. ALs er lichtstralen uit de koelkast komen heb je te maken met een lek en dus verlies van koude lucht.

Deur sluiten

Door de deur zo veel mogelijk dicht te houden , heb je weinig verlies van koude lucht. De koelkast hoeft minder te koelen en verbruikt dus minder energie.

Direct koelen / eerst afkoelen

Als je een maaltijd in de koelkast wil bewaren, kun je deze het beste eerst laten afkoelen. Als je het voedsel warm in de koelkast zet, met deze harder koelen, wat voor meer energieverbruik zorgt.

Leg bij thuiskomst producten die in de koeling horen juist direct in koelkast of vriezer.

Koeling nodig ?

Etenswaren blijven het langst goed als u ze bij de juiste temperatuur bewaart. Komkommer en tomaten kunnen bijvoorbeeld - in tegenstelling tot wat veel mensen denken - beter buiten de koelkast bewaard worden. Zo zijn ze bovendien lekkerder van smaak, en voorkomt u bederf of onnodig energiegebruik.

Stem de koelkast af op het huishouden

Grotere koelkasten verbruiken meer stroom dan kleine. Als je alleen woont heb je dus geen grote koelkast nodig. Heb je een kleine koelkast nodig kun je ze hier vergelijken.

Ontdooi de koelkast

Bij ijsvorming moet een koelkast of vriezer harder koelen. Door regelmatig te ontdooien, werkt de koelkast beter en bespaar je een hoop energie.

Zuig de bodem van de koelkast uit

Zuig de bodem van de koelkast en de ruimte achter de koelkast met de stofzuiger. Op deze manier worden de stofnesten verwijderd en kan de luchtstroom makkelijker circuleren. Het gevolg is dat de koelkast gemakkelijker kan koelen en dus energie bespaart.

Vriezer buitenshuis

In plaats van de diepvriezer ergens binnen in een appartement te zetten, kan je er ook voor kiezen om hem buiten in een bergruimte te plaatsen.

Dit omdat de gemiddelde buitentemperatuur van een heel jaar (dag en nacht) veel lager is dan de gemiddelde temperatuur binnenshuis. Natuurlijk zal de vriezer overdag in de zomer dan af en toe iets meer verbruiken dan wanneer hij binnen zou staan, maar dit weegt niet op tegen het lagere verbruik bij de koelere temperaturen in de lente, herfst en winter en de nachten het hele jaar door.

Uiteraard zal het beter zijn om een diepvriezer in een koele garage of kelder te plaatsen, maar niet iedereen beschikt over deze mogelijkheden.

De vriezer moet natuurlijk wel droog staan.

Zet een koelkast nooit naast een warmtebron.

Een simpel gegeven waar weinig mensen bij stilstaan. Een koelkast naast een CV-radiator is meer tijd kwijt aan afkoelen en verbruikt dus meer energie. Inbouw koelkasten zijn een mooie oplossing als je hier een extra keukenkast of ruimte voor hebt.

Plaats de vaatwasser niet naast de koelkast

Door warmte en vochtigheid afkomstig van de vaatwasser, moet de koelkast harder werken. Kunt u niet anders en moeten ze toch naast elkaar staan, plaats dan een isolatieplaat tussen de koelkast en de vaatwasser om het effect de minimaliseren.
Gewoontes
Heeft u een tweede koelkast in huis?
ja, ik heb een tweede koelkast maar die staat meestal niet aan
nee, ik heb maar één koelkast
ja, ik heb een tweede koelkast en die staat altijd aan

 


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Energie links - Energie ABC - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Besparen op energiekosten
 
   Elektriciteit
   Duurzame energie
   Gas / Warmte
   Water
   Verlichting