Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei energiekosten. 5 August 2020,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Elektriciteitsbesparend handelen
thema: energie
 
   Tips om te besparen > Energie > Elektriciteit > Elektriciteitsbesparend handelen

Elektriciteitsbesparend handelen

Er zijn een hoop dingen die je in het dagelijks leven kunt doen om elektriciteit te besparen. Ook kleine handelingen kunnen uiteindelijk een groot effect op je energiekosten hebben. Bekijk deze tips eens om te zien hoe je snel besparend bezig kan zijn.
Het consequent uitschakelen (stekker eruit) van alle apparaten met een stand-by functie, bespaart een gemiddeld huishouden bijvoorbeeld al meer dan 70 euro per jaar!
 

Onderhoud elektrische apparatuur.

Slecht onderhouden apparaten verliezen aan rendement. Dit houdt in dat het stroomverbruik toeneemt en de energierekening stijgt. Om deze reden moet je de vriezer regelmatig ontdooien of kijk bij aanschaf naar een automatische ontdooi-functie. Ook koffiezetapparaten, waterkokers en wasmachines verliezen aan rendement. Dit komt door kalkvorming op de verwarmingselementen, waardoor je langer moet verwarmen. Gebruik dus regelmatig een ontkalkingsmiddel om dit te voorkomen.

Stel het vermogen van de stofzuiger lager af.

Veel stofzuigers hebben de mogelijkheid om het vermogen te regelen. Een lager vermogen betekent een tragere werking van de motor en minder elektriciteitsverbruik.

 

Maak gebruik van een dubbeltarief.

Sommige stroomaanbieders hanteren een dag- en nachttarief. Het is dan veel goedkoper om 's nachts bepaalde apparaten te laten werken, bijvoorbeeld een wasmachine, droger of vaatwasser. Bereken hier hoeveel een dubbeltarief voor jou kan schelen.

Weet hoe de meterkast werkt

Maak een overzicht van de verchillende elektra-groepen in huis. Als je op reis gaat kun je in de stoppenkast precies de groepen uitschakelen die je niet nodig hebt. Zaken als alarm en koelkast blijven dan wel actief, maar je verkomt onnodige sluipstroom. Zeker bij langere reizen is dit aan te raden.

Wacht niet tot de stofzuiger zak vol zit

Als u de stofzuiger gebruikt, wacht dan niet totdat de zak helemaal vol zit, maar vervang deze als hij voor ongeveer 3/4 vol zit. De stofzuiger komt namelijk in kortere tijd tot betere prestaties, waardoor u energie bespaard.
 

Reacties van bezoekers

Ik kreeg vandaag mijn jaarafrekening van de energie. Ik heb 361 euro bespaart! Vorig jaar hadden we een flink hoge electriciteitsrekening, waar we van schrokken. We hebben maatregelen genomen door elf halogeenlampen door ledlampen te vervangen. Ook nog een aantal gloeilampen door spaarlampen vervangen. Daarnaast zijn we na 11 uur 's avonds de vaatwasser op de eco-stand gaan draaien, en draaien we ook 's nachts en in het weekend de meeste wassen (we hebben hoog- laagstroom). Ook zijn we meer gaan letten op het uitschakelen van verlichting en apparaten die onnodig aan staan.
Kortom: het resultaat mag er zijn!
 
Groeten,
J. v. Steenoven


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Energie links - Energie ABC - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Besparen op energiekosten
 
   Elektriciteit
   Duurzame energie
   Gas / Warmte
   Water
   Verlichting