Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei energiekosten. 29 October 2020,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Wassen, drogen en strijken
thema: energie
 
   Tips om te besparen > Energie > Elektriciteit > Wassen, drogen en strijken

Wassen, drogen en strijken

Wasmachines en drogers worden in veel huishoudens gebruikt. Bij grote gezinnen misschien wel dagelijks. Besparen op deze apparaten begint al bij de aanschaf. Zorg dat je op het energie-label let. Mocht je al in het bezit zijn van deze apparatuur dan zijn er nog genoeg andere manieren om op het elektriciteitsverbruik te besparen.

 

Voller en minder heet wassen!

Het is zuiniger als je een volle trommel wast, i.p.v een halfvolle wastrommel. Was kleding die niet te vuil zijn op 30 of 40 graden i.p.v. op 60 graden. Wassen op 60 graden kost namelijk twee maal zo veel energie als wassen op 40 graden. Tegenwoordig werken de nieuwe wasmiddelen optimaal op 40 graden en is het dus overbodig om je was op een hogere temperatuur te wassen.

Centrifugeren

Het is verstandig om een was goed te centrifugeren, voordat je het in de droger stopt. Je verkort hiermee de droogtijd van het wasgoed. De droger kun je een korter programma laten draaien. Dit bespaart op de lange termijn een hoop energie.

Droog de was buiten

Bij warm weer droogt de was buiten veel sneller. De was kan binnen een paar uur droog zijn. Het is dan verstandig om de wasdroger niet te gebruiken.

Stel de droger goed af

Sommige drogers hebben een tijdklok en sommige een droogprogramma. Bij een droogprogramma werkt de droger naar een bepaalde vochtigheid toe. Een tijdsklok laat je de droogtijd zelf bepalen. Stel deze tijd nooit te lang in, omdat je dan kans hebt op onnodige droogtijd. Dit is een verspilling van elektriciteit.

Zet de droger in een verwarmde ruimte

Als u een droger in een verwarmde ruimte zet, hoeft deze zelf minder te verwarmen. Hierdoor bespaar je op de elektriciteit. Dit heeft natuurlijk alleen nut als deze ruimte toch al verwarmd wordt.

Zet de strijkbout uit

Misschien onnodig om te vermelden, maar zet de strijkbout uit als je hem niet gebruikt. Het verwarmen van het element kost relatief veel stroom dus hoe minder dit moet gebeuren, hoe beter.

Strijk met stoom

De meeste nieuwe strijkijzers hebben een mogelijkheid om met stoom te strijken. Dit werkt sneller en effectiever. Je hoeft minder lang te strijken, waardoor je minder energie verbruikt

Reflecterende strijkhoes

Je kunt een reflecterende hoes voor de strijkplank aanschaffen. Deze zorgen ervoor dat je effectiever strijkt. Je verkort de strijkbeurt en bespaart daarmee elektriciteit.
Gewoontes
Hoe droogt u de was?
altijd in de wasdroger
meestal op de waslijn
meestal in de wasdroger
altijd aan de waslijnBeoordeel de tip(s) op deze pagina:


Energie links - Energie ABC - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Besparen op energiekosten
 
   Elektriciteit
   Duurzame energie
   Gas / Warmte
   Water
   Verlichting