Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei energiekosten. 9 August 2020,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Vijf tips om minder stroom te verbruiken
thema: energie
 
   Tips om te besparen > Energie > Elektriciteit > Minder stroom verbruiken

Vijf tips om minder stroom te verbruiken

Verwacht wordt dat een gemiddeld huishouden in 2018 110,- euro meer kwijt zal zijn aan energie dan vorig jaar. De stijging van het bedrag op de eindafrekening zou voor een klein gedeelte veroorzaakt worden door hogere energiekosten, en voor het overgrote deel door hogere netwerkkosten en belastingen. In deze verwachting is nog niet eens het koude weer van de afgelopen weken meegenomen. Hierdoor zullen huishoudens die hun woning met behulp van gas verwarmen ook nog eens rekening moeten houden met een flink hoger gasverbruik.
minder-stroom.png

Relatief gelijkmatig stroomverbruik

Het gasverbruik van een huishouden fluctueert erg gedurende een kalenderjaar. Van december tot en met februari wordt bijvoorbeeld in drie maanden tijd vaak meer dan de helft van het totale verbruik van een heel jaar geregistreerd om een woning te verwarmen. Hoe je toch kunt voorkomen dat je (veel) bij moet betalen bij de eindafrekening? Besparen op die andere post op de rekening, namelijk stroom. Het elektriciteitsverbruik is veel meer gelijkmatig verdeeld over het jaar, maar juist in de zomermaanden zijn er bepaalde grootverbruikers. Hieronder geven we je vijf tips om de komende maanden minder stroom te verbruiken.

1. Minder gebruik van de wasdroger

De verschillen per maand die toch zichtbaar zijn worden bijvoorbeeld veroorzaakt door het gebruik van een wasdroger. Droog je de was in de zomer buiten, maar gebruik je in koudere maanden de droger? Kijk dan eens of je de was de komende maanden over een droogrek in een bepaalde ruimte kunt laten drogen totdat het weer goed genoeg is om de was buiten te laten drogen.

2. Slimmer gebruik van de koelkast

Vooral in de warmere zomermaanden wordt een groot gedeelte van de stroom verbruikt door de koelkast. Kies sowieso bij aanschaf voor een koelkast met een groen energielabel, maar maak ook slim gebruik van de koeling. Vul een koelkast bijvoorbeeld niet met teveel maar ook zeker niet met te weinig producten. Laat producten uit de vriezer (zoals vlees voor op de barbecue) in de koelkast ontdooien zodat deze minder hard hoeft te werken. Plaats een koelkast overigens ook niet naast het gasfornuis, de verwarming of voor het raam in de zon. In een eerder verschenen artikel vind je meer tips om het energieverbruik van een koelkast te verlagen.

3. Alleen noodzakelijke verlichting, door ledlampen

Hoewel je alweer goed kunt merken dat de dagen alweer langer worden, hebben we toch nog vaker lampen branden dan middenin de zomer. Allereerst kun je je stroomverbruik verminderen door erop te letten dat er geen verlichting onnodig brandt in ruimtes waar niemand is. Daarnaast is het ook belangrijk zoveel mogelijk gebruik te maken van ledverlichting, aangezien deze lampen tot wel 75 procent zuiniger zijn van gloeilampen.

4. Ongebruikte apparatuur helemaal uitschakelen

In de zomer kun je heerlijk tot ’s avonds laat buiten zitten. Hierdoor zullen in de zomer mensen minder televisie kijken of bijvoorbeeld achter de computer zitten. Deze apparaten staan echter toch vaak stand-by, waardoor ze alsnog stroom gebruiken. Schakel daarom tv’s, decoders, stereoapparatuur, spelcomputers, pc’s en bijvoorbeeld printers helemaal uit en haal de stekker ervan uit het stopcontact.

5. Grootverbruiker in de zomer: de airco

Hoewel een airco erg comfortabel kan zijn in de zomer, verbruikt dit toestel al snel tussen de 800 en 5000 watt per uur, afhankelijk van de temperatuur, de grootte van een ruimte en het model. Wil je er toch graag gebruik van maken maar wel de benodigde elektriciteit en daarmee kosten ervoor verminderen? Let dan ook bij dit apparaat bij aanschaf goed op het energielabel. Gebruik een airco enkel ’s nachts of ’s avonds voordat je gaat slapen, en kies voor stroom met een apart dag- en nachttarief.

Energiebesparing: niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu!


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Energie links - Energie ABC - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Besparen op energiekosten
 
   Elektriciteit
   Duurzame energie
   Gas / Warmte
   Water
   Verlichting