Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei huishoudkosten. 27 November 2020,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Je zolder zo efficiŽnt mogelijk benutten: 5 tips
thema: huishouden
 
   Tips om te besparen > Huishouden > Wonen > Verbouwingen > Je zolder efficiŽnt benutten

Je zolder zo efficiŽnt mogelijk benutten: 5 tips

Als je te weinig ruimte in huis hebt, denk je misschien dat het tijd is voor een grote verbouwing. Soms kan een verbouwing inderdaad helpen om extra ruimte te creëeren. Maar heel vaak is het vooral gewoon een kwestie van een ruimte zo efficiënt mogelijk benutten. De zolder is bijvoorbeeld typisch een ruimte die maar zelden goed gebruikt wordt. Je kunt dus veel geld besparen als je dit eerst eens even aanpakt. Wedden dat je veel meer ruimte hebt dan je dacht?
zolder.jpg

1. Gebruik de schuine wanden

De schuine wanden van een zolder kosten veel ruimte. Maar dat gebeurt alleen als je ze niet goed gebruikt. Je kunt er veel aan doen om ze zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Zo kun je er bijvoorbeeld een kast maken, waardoor je kunt stapelen. Zorg ervoor dat je de spullen zo ver mogelijk onder de schuine wand kunt plaatsen. Denk eens na over wat je er eigenlijk wilt neerzetten. Gaat het om opslag van spullen? Gebruik dan eens wat kleinere, lagere dozen. Die kun je veel gemakkelijker onder de schuine wand zetten.

2. Een degelijke trap naar de zolder

De zolder wordt meestal niet gebruikt als echte leefruimte. Dat is ook haast niet te doen als de zolder alleen bereikbaar is via een gammele uitklapbare trap. Is de zolder in het midden hoog genoeg om rechtop te staan? Dan moet je er eigenlijk een stevige, mooie zoldertrap naartoe maken. Dat lijkt ruimte te kosten, maar in feite levert het heel veel bruikbare ruimte op! Met een betere trap kun je de zolder gewoon gebruiken voor nuttige dingen. Je zou er zelfs een zolderkamer kunnen maken. Je hoeft niet perse te kiezen voor een grote vaste trap: een mooie en degelijke houten zoldertrap kan het probleem ook oplossen.

3. Een doel voor de ruimte

De zolder kan alleen echt efficiënt worden gebruikt als je er een duidelijk doel voor bedenkt. Is het doel de opslag van spullen? Dan bedenk je een methode om er zoveel mogelijk spullen op te bergen, terwijl je er nog wel zelf tussendoor kunt. Maar je kunt een zolderruimte ook ombouwen tot speelkamer voor je kinderen, tot extra slaapkamer of tot wasruimte. Zelfs een kleine zolder kan voor dit soort doelen worden gebruikt.

4. Kleine verbouwing: dakkapel of dakraam

Is jouw zolder eigenlijk gewoon te laag om nuttig te kunnen gebruiken? Dan kun je toch kiezen voor een kleine verbouwing. Het plaatsen van een dakkapel door profs kost meestal maar een of twee dagen werk. Het is een kleine verbouwing die meteen heel veel extra ruimte geeft. Een andere optie is het plaatsen van een dakraam. Dat maakt de zolder lichter, waardoor je hem eerder als extra leefruimte zult gaan gebruiken.

5. Efficiënt opruimen

Welk doel je ook hebt met de zolder: hij dient sowieso netjes opgeruimd te worden. Dat doe je door al je spullen goed na te kijken. Wat blijft op zolder? En wat kan eigenlijk wel weg? Je bewaart herinneringen die je echt dierbaar zijn, maar je hoeft niet alles te gebruiken. En heb je spullen waarbij je denkt ‘dat kan ik nog weleens gebruiken’, maar ligt het al langer dan een jaar op zolder? Dan heb je het waarschijnlijk niet meer nodig. Als je klaar bent met opruimen zorg je dat dozen voorzien zijn van duidelijke etiketten. Zo kun je niet alleen zelf alles sneller terugvinden, maar ook de andere gezinsleden.

De zolder is vrij gemakkelijk efficiënter te gebruiken. Door daar meer spullen op te bergen of door er een mooie leefruimte van te maken, kun je veel geld besparen. Je hoeft dan namelijk geen grote verbouwing te beginnen om meer ruimte te maken. Wist je dat meer dan de helft van de huishoudens de zolder helemaal niet handig heeft ingedeeld? Met deze tips maak jij je zolder een stuk praktischer!


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Huishoud links - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Bespaar op huishoudkosten
 
   Aanschaf
   Apparaten
   Onderhoud
   Eten & koken
   Wonen
      Koopwoningen
      Huurwoningen
      Verbouwingen
         Leg je laminaat zelf
         Klus zelf in huis
         Voordelig en efficiŽnt verbouwen
         6 tips, besparen verbouwing
         Voordelig je woning opknappen
         Besparen bij een verbouwing
         Klussen zelf doen
         Tips bij het schroeven
         Doe-het-zelven met het juiste gereedschap
         Tijd besparen met klussen: 5 tips
         Je zolder efficiŽnt benutten
         Bespaar op verbouwingskosten
         Zelf klussen en schilderen
      Keuken
      Ramen en kozijnen
      Badkamer
      Interieur
      Trappen en liften
      Verhuizen
      Overig
   Afval & recycling