Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei huishoudkosten. 7 March 2021,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Een huis kopen
thema: huishouden
 
   Tips om te besparen > Huishouden > Wonen > Koopwoningen > Een huis kopen

Een huis kopen

De keuze tussen een woning huren of kopen is lastig. Zowel het huren als het kopen van een huis hebben positeve en negatieve kanten. Daarom stellen wij hier een aantal voordelen en nadelen voor het kopen van een huis op, maar ook geven we je relevante tips voor als je een huis gaat kopen.Huis

Maak de juiste beslissing!

Een huis kopen kan een verstandige investering zijn. Maar een verkeerde beslissing kan zorgen voor een langdurige periode vol financiële zorgen. Bespaar jezelf al die ellende en maak de juiste beslissing!

Lage huizenprijzen

De economisch moeilijke tijd brengt ook voordelen met zich mee. De huizenprijzen zijn historisch laag. In juli lag de prijs voor een koopwoning gemiddeld 8 procent lager dan een jaar eerder in juli. Dit is de sterkste daling ooit sinds het CBS met de huidige meetmethode begon in 1995. Was je toch al van plan om een huis te kopen? Doe het dan in de huidige tijd waarbij de huizenprijzen laag zijn en kies niet zomaar de eerste de beste hypotheek. Zoek op je gemak uit welke hypotheek het voordeligst is en de beste voorwaarden biedt.

Voorkom dubbele lasten

Koop pas een huis als je je oude huis hebt verkocht. Hiermee voorkom je dubbele hypotheeklasten waarop je niet zit te wachten. Je kunt gemakkelijk in de voorlopige koopovereenkomst een periode afspreken waarin je zelf op zoek kunt gaan naar een nieuwe woning.

Verhuizen?

Als je gaat verhuizen en je woont nu ook al in een koophuis kijk dan of je je huidige hypotheek mee kunt verhuizen. In dit geval betaal je namelijk geen afsluitprovisie over het oude hypotheekbedrag, maar alleen over de eventuele verhoging.

 

Verhuisdozen

Koopsubsidie

De Koopsubsidie is een maandelijkse belastingvrije bijdrage in de hypotheeklasten, die het aanschaffen van een eigen woning aantrekkelijker kan maken. De wet heeft als doel dat meer mensen met lagere of gemiddelde inkomens een eigen woning kunnen kopen. De subsidie is onder meer afhankelijk van je toetsinkomen, koopsom, hypothecaire leensom en leeftijd. Het toetsinkomen wordt bepaald aan de hand van uw bruto jaarinkomen plus dat van je eventuele medebewoner.

NHG

Kijk of je in aanmerking komt voor NHG, Nationale Hypotheek Garantie, bij het kopen van je huis. Wanneer je hier voor in aanmerking komt bespaar je namelijk tot 0,5% op je hypotheekrente. Daarnaast geeft de Nationale Hypotheek Garantie de zekerheid dat je altijd het bedrag terug krijgt waarvoor je de woning destijds hebt gekocht.

www.nhg.nl

Onderhandel over de afsluitprovisie

Door te onderhandelen over de afsluitprovisie kun je al snel honderden euro’s besparen. Veel mensen denken dat de afsluitprovisie op voorhand al vaststaat, maar dit is echter niet waar, onderhandel hier dus over.

Kies de juiste deskundigen

In de aankoopfase van je woning is het verstandig om je bij te laten staan door een deskundige. Hierdoor kun je grote besparingen realiseren op bijvoorbeeld de aankoopprijs.

Bij het kopen van een huis wordt er door de geld verstrekker altijd een taxatierapport van een erkend taxateur geëist. De maximale hoogte van je hypotheek wordt namelijk berekend aan de hand van onder andere de executiewaarde van het huis, deze waarde staat vermeld in het taxatatierapport. De prijzen voor het maken van een taxatatierapport liggen niet vast. Zoek daarom een taxateur die dit tegen een goede prijs kan doen.

Hetzelfde geldt voor de notaris. Deze tarieven zijn vrijgegeven, het wordt daarom aangeraden om op zoek te gaan naar een notaris met lage tarieven. Zo bespaar je al snel enkele honderden euro’s.

Voordelen

Er zijn een aantal voordelen betreft een koophuis:

 • Je kan je eigen vermogen opbouwen
 • Het huis is je eigendom, dus ben je vrij om je huis geheel aan je eigen wensen aan te passen
 • Zolang de rente niet verandert zijn de hypotheeklasten meestal stabiel
 • Huishoudens met een laag inkomen kunnen in aanmerking komen voor een koopsubsidie
 • De hypotheekrente is fiscaal aftrekbaar
 • Elke investering in of om de woning is er een waar je later voordeel van hebt
 • Je huis is een waardevaste belegging

Nadelen

Ook zijn er nadelen voor het kopen van een huis:

 • Als koper ben je minder labiel dan een huurder
 • Woonlasten veranderen wanneer de rente omhoog of omlaag gaat
 • Je bent zelf aansprakelijk voor het onderhoud van je woning
 • Een opstalverzekering afsluiten is verplicht
 • Na afloop van je rentevastperiode is de nieuwe rentestand een onzekere factor
 
 


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Huishoud links - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Bespaar op huishoudkosten

   Aanschaf
   Apparaten
   Onderhoud
   Eten & koken
   Wonen
      Koopwoningen
         Je huis snel verkopen
         Een huis kopen
         Aanbod van koopwoningen
      Huurwoningen
      Verbouwingen
      Keuken
      Ramen en kozijnen
      Badkamer
      Interieur
      Trappen en liften
      Verhuizen
      Overig
   Afval & recycling