Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei huishoudkosten. 8 March 2021,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Aanbod van koopwoningen en de huizenmarkt
thema: huishouden
 
   Tips om te besparen > Huishouden > Wonen > Koopwoningen > Aanbod van koopwoningen

Aanbod van koopwoningen en de huizenmarkt

Huis kopenMet enige balorigheid denk ik aan huizen kopen gelijk aan Monopoly. Dat gevierde én tegelijk gehate spel uit mijn jeugd. De Moraal hiervan? Huizen kopen lijkt leuk, maar kan je ook veel geld kosten! Zo hebben mensen uit mijn omgeving te impulsief huizen gekocht. Bijvoorbeeld vanwege fraaie glas-in-lood ramen. Na aankoop waren zijzelf uit het lood/veld geslagen door de vele verborgen gebreken.

Internet

Hoewel de vlucht naar internet de huizenmarkt niet onberoerd heeft gelaten, moet je altijd voorzichtig zijn. Anderzijds is de rol van de traditionele makelaar, die veel geld vraagt voor een minimale inbreng, beduidend minder geworden. Neem altijd een erkende VBO- of NVM-makelaar met een degelijke reputatie. Of kies anders voor een erkende site met betrouwbaarheidscertificaat (zoals www.Funda.nl).
HuizenmarktMocht je al wat ouder zijn en geen problemen hebben met woon/werkverkeer, bijvoorbeeld omdat je gepensioneerd bent of grotendeels vanuit huis kunt werken, overweeg dan een blik over onze landsgrenzen. Zelf heb ik ooit huizen in Duitsland bekeken. Daar bevinden zich fraaie huizen waar je voor hetzelfde geld in ons land hooguit een vakantiebungalow kunt kopen. Dat geldt ook voor België. Houdt wel de fiscale aspecten goed in de gaten. Want eenmaal misrekend, kan dit écht een dure grap worden!

Regels

Gelukkig heeft een verkoper tegenwoordig meldingsplicht. Want de stap naar de civiel rechter om te bemiddelen is tegenwoordig een dure grap. Vraag eerst een taxatierapport op of laat het bij twijfel zelf uitvoeren door een onafhankelijk taxateur. Lid worden van de Vereniging voor Huiseigenaren geeft trouwens ook korting op taxaties. Sommige sites bieden gratis waardebepaling aan voor jouw woning. Ga na of de taxatiekosten fiscaal aftrekbaar zijn (zie vereniging Eigen Huis). Door de huidige economische malaise is de overdrachtsbelasting tijdelijk verlaagd om de huizenmarkt te stimuleren. Bovendien zijn er nog steeds interessante aftrekposten, die voor de aan/verkoop van een huis gelden. Denk bijvoorbeeld aan notariskosten voor de hypotheekacte. Maar er zijn ook andere fiscale aspecten. Ga dit van tevoren na. Via allerlei bank-sites kun je ook gratis informatie krijgen van hypotheekadviseurs. Of vraag vrijblijvend een offerte of gesprek aan bij een vestiging. 

Aanbod via websites

Op diverse sites geldt een vast basisbedrag voor bemiddeling voor een huis (koop of verkoop). Weliswaar kan dat nog oplopen, maar minder dan de forse bedragen voor de traditionele makelaar. Veel aspecten kun je zélf regelen, zoals (eerlijke!) foto’s maken, potentiële kopers rondleiden én de koopakte opstellen (volgens standaard NVM-normen). De site geeft hiervoor heldere tips en richtlijnen. Met duidelijke vragenlijsten voer je vervolgens in korte tijd jouw woninggegevens in; die je later ook nog kunt aanpassen. De site regelt dan andere zaken zoals een brochure, de adviesvraagprijs en de taxatiewaarde en koppelt het object aan landelijke NVM-bestanden.
Funda is hét platform voor handelaren in onroerend goed. Op deze site is het mogelijk het object te bezichtigen op basis van aangeleverde, betrouwbare informatie. Het is meer een etalage dan een advertentiemarkt voor het aanbieden of verkopen van een huis.
Tip. Als het huis eenmaal is aangekocht, wachten vaak de onvermijdelijke verbouwingen en reparaties. Ook hierop kun je flink besparen. Laat diverse offertes opmaken en kies dan de meest gunstige prijs/kwaliteitsverhouding!

www.makelaarsbasis.nl
www.makelaarvergelijk.nl
www.funda.nl
 
 


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Huishoud links - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Bespaar op huishoudkosten

   Aanschaf
   Apparaten
   Onderhoud
   Eten & koken
   Wonen
      Koopwoningen
         Je huis snel verkopen
         Een huis kopen
         Aanbod van koopwoningen
      Huurwoningen
      Verbouwingen
      Keuken
      Ramen en kozijnen
      Badkamer
      Interieur
      Trappen en liften
      Verhuizen
      Overig
   Afval & recycling