Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei energiekosten. 11 August 2020,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Boilers en geisers
thema: energie
 
   Tips om te besparen > Energie > Water > Boilers en geisers

Boilers en geisers

Om warm water in huis te krijgen, heb je een boiler of geiser nodig. Deze verwarmen het water via gasverbranding of elektriciteit. Het is verstandig om tijdens het aanschaffen van een installatie goed te bedenken welke voor jou het beste is. Door de juiste installatie te nemen zal je dan al snel besparen op je gas- en waterrekening.

Geisers zijn goedkoper

Een geiser verwarmt water terwijl je het gebruikt. Een voordeel hiervan is dat je alleen gas verbruikt op het moment dat je warm water tapt. Bij een boiler wordt het warme water constant op temperatuur gehouden. Een nadeel bij geisers is wel dat ze een bepaalde maximale hoeveelheid aan warm water kunnen leveren. Je kunt vaak maar op één plek tegelijk warm water tappen. tegelijkertijd douchen en afwassen zit er dan niet in.

Plaats een keukenboiler

Voor in de keuken zijn er kleinere boilers te koop. Deze hebben als voordeel dat het opgewarmde water direct uit de kraan komt. Er vindt geen lang transport plaats en het warmteverlies wordt geminimaliseerd.

Boiler uit in de avonduren

De keukenboiler is alleen maar overdag nodig voor het tappen van warm water. Zet hem dus op een tijdklok zodat die 's nacht geen energie verbruikt!
Overdag wordt het water niet altijd opgewarmd, dat hoeft ook niet bij een beperkt gebruik. Het water zal bij het tappen van bv 1 liter hooguit enkele graden in temperatuur kunnen zakken. Je zult dan minder koud water bij mengen. Je houdt het ongebruikte water niet op een hoge temperatuur waardoor je stroom spaart. Uiteindelijk is het verschil niet merkbaar bij een standaard gezinsverbruik.
In de vakantie zet je de elektra-boilergroep uit in de meterkast.
Je kunt hiermee 1kWh/dag besparen.

Schakelklok voor de boiler

Stel de schakelklok in tussen 23:00 en 07:00. Dit zijn de daluren van de energie. Overdag blijft het water warm genoeg om te gebruiken. Mocht je overdag meer warm water nodig hebben, verschilt per huishouden,  kun je hem eventueel ook nog handmatig overdag laten opwarmen.Zonneboiler aansluiten op een combiketel

In bepaalde gevallen kan men een zonneboiler aansluiten op een combiketel. Een zonneboiler zorgt voor extra energiebesparing bij de warm water voorziening. Het water wordt verwarmd in een zonnecollector met zonnepanelen, opgeslagen in een boiler en zonodig naverwarmd door de combiketel. Als uw ketel het GASKEUR - NZ label heeft (Naverwarmer Zonneboiler) kan er een zonneboiler op aangesloten worden.

Korte leidingen

Hou de warmwaterleidingen zo kort mogelijk. Plaats een boiler of geiser dicht bij de plek waar veel warmwater gebruikt wordt. Je voorkomt zo dat er onnodig warmteverlies optreed bij het watertransport. Zo hoef je, bij het vullen van een ligbad, minder warm water te gebruiken. Je hebt minder waterverspilling tijdens het opwarmen en de gasrekening gaat ook omlaag.


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Energie links - Energie ABC - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Besparen op energiekosten
 
   Elektriciteit
   Duurzame energie
   Gas / Warmte
   Water
   Verlichting