Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei energiekosten. 5 December 2020,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Besparen in de badkamer
thema: energie
 
   Tips om te besparen > Energie > Water > Besparen in de badkamer

Besparen in de badkamer

Persoonlijke hygiëne is belangrijk voor een mens. In ieder huis vind je wel een badkamer met douche of bad. Sommige mensen kiezen hierbij voor luxe en installeren hoekbaden, jacuzzi's, sauna's of stoomhokjes. Een nadeel hierbij is dat er veel stroom en water verbruikt worden. Door slim met de apparatuur om te gaan valt er toch een hoop te besparen.

Douchewater opvangen

Wanneer je de douche aanzet is het water vaak nog koud. Men laat vaak de douche op temperatuur komen door de douche de eerste 30 seconden alvast aan te zetten. Als je tijdens dit proces een emmer onder de douche zet en het water opvangt, kun je het water gebruiken om de planten water te geven.

Douchetimer

Koop een douchetimer en gebruik deze tijdens het douchen. Hierdoor douche je niet langer dan 5 minuten en bespaar je een hoop water.

Douche om de dag

Douche niet elke dag, maar om de dag. gebruik op de "niet douche" dag gewoon een washandje. En stem je douchedagen af op mogelijke bezoeken (en douchemogelijkheden) aan de sportschool en of zwembad.
Gewoontes
Hoe lang staat u gemiddeld per keer onder de douche?
8 10 minuten
11 minuten of langer
niet langer dan 7 minuten

In bad gaan


Als je een douche neemt verbruik je veel minder water dan bij het nemen van een ligbad. Bij een gewone douchekop ligt het verbruik op 85 liter water. Een ligbad heeft al snel 120 liter nodig. Tel hierbij de verspilling op die je krijgt als je het bad aanzet en er in gaat liggen en je bent een stuk duurder uit dan wanneer je een douche neemt. Als je graag lang in bad ligt is het handig om een badkuip te isoleren met bijvoorbeeld glaswol. Je hoeft dan minder warm water toe te voegen. Ook is het zo dat een kunststof bad minder snel afkoelt dan een geëmailleerd, metalen bad.
Simpele maatregels
Gebruikt u al een waterbesparende douchekop?
Ja
Nee

Toilet besparing

Spoel het toilet niet na elk klein plasje door. Probeer 2 keer per dag(als het niet stinkt) niet de wc door te trekken. Twee keer scheelt ongeveer 10 liter water per dag. Dit scheelt je dus:
20 liter per dag=
140 liter per week=
600 liter per maand=
7200 liter per jaar!!!
Doe dit vooral wanneer twee mensen gelijk na elkaar na het toilet moeten. Dat scheelt al een heleboel. Misschien niet alleen in je portomonee, maar ook wereldwijd gezien bespaar je een hoop schoon drink water.    

Laat de kraan niet onnodig lopen

Tijdens het scheren laten veel mensen de kraan lopen. Je kunt ook wat water in de wasbak doen en zo het scheermes schoonspoelen.

Heb je lang jaar ? Doe de douche uit als je shampoo in je haar doet. Maak je veel werk van inzepen ? Doe de kraan dicht terwijl je je aan het inzepen bent.

Doe tijdens het tandenpoetsen de kraan dicht.

Veel mensen laten de kraan lopen tijdens het tandenpoetsen. Het schone drinkwater loopt direct het riool in, terwijl het in principe gewoon bruikbaar is. De kraan dicht doen tijdens het poetsen is hierbij een kleine moeite en bespaart je uiteindelijk op de waterkosten.

Schaf een waterbesparende douchekop aan.

Een normale, platte douchekop verbruikt tussen de 11 en 13 liter water per minuut. bij een waterbesparende douchekop ligt dit verbruik rond de 4,5 liter per minuut. Hierdoor bespaart u al snel meer dan de helft op je water kosten. Wanneer u gemiddeld vijf keer per week doucht, kunt u gemiddeld 44 euro per huishouden besparen.

Tevens zijn er ook bespaarkoppen beschikbaar voor kranen. Het kan u op deze manier 40% a 50% waterverbruik schelen.


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Energie links - Energie ABC - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Besparen op energiekosten
 
   Elektriciteit
   Duurzame energie
   Gas / Warmte
   Water
   Verlichting