Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei energiekosten. 15 August 2020,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Kranen
thema: energie
 
   Tips om te besparen > Energie > Water > Kranen

Kranen

 Al ons drinkwater komt gewoon uit de kraan stromen. Toch maken we ons vaak schuldig aan onnodig waterverbruik. Er zijn veel manieren om verantwoord met kraanwater om te gaan. Je kunt onderdelen voor kranen kopen die het verbruik kunnen halveren, denk hierbij aan perlators of doorstroombegrenzers, maar de meest efficiënte manier blijft toch de kraan dicht draaien op bepaalde momenten.
 

Simpele maatregels
Welke van deze heeft u in huis ?
perlator(s)
doorstroombegrenzers(s)
beide
geen

Sensorkranen

Kranen met sensor worden vaak gebruikt in horeca gelegenheden. Ook in huis kun je ze installeren op plekken waar niet vaak water gebruikt wordt (bijvoorbeeld op het toilet). Sensorkranen zorgen ervoor dat er geen onnodig watervlies optreed door kranen die open blijven staan.

Monteer perlators of doorstroombegrenzers op de kranen.

De perlator zorgt ervoor dat er lucht bij de waterstraal komt.Hierdoor voelt het aan alsof er een volwaardige straal uit de kraan komt, terwijl er minder water gebruikt wordt.
Een doorstroombegrenzer laat een beperkte hoeveelheid water door, waarbij de waterdruk gelijk blijft. Dit scheelt vaak een kwart tot de helft van de normale hoeveelheid water. Met een doorstroombegrenzer op de keuken- en wastafelkraan bespaart u genoeg warm water om de kosten (€ 4,50 per kraan) er binnen een jaar uit te hebben.

Repareer lekkende kranen direct.

Een lekkende kraan kan zorgen voor veel waterverspilling. 10 druppels water per minuut, betekent al snel 5 liter water per dag. Herstel een lekkende kraan dus onmiddelijk.

Plaats een thermostaatkraan in bad en douche.

Thermostaatkranen zijn relatief duur en worden vaak als luxe gezien. Toch kunnen ze je helpen de kosten te drukken. Een thermostaatkraan zorgt ervoor dat je niet onnodig lang naar de juiste temperatuur van het water moet zoeken, waardoor je verspilling vermijd.

Doe tijdens het tandenpoetsen de kraan dicht.

Veel mensen laten de kraan lopen tijdens het tandenpoetsen. Het schone drinkwater loopt direct het riool in, terwijl het in principe gewoon bruikbaar is. De kraan dicht doen tijdens het poetsen is hierbij een kleine moeite en bespaart je uiteindelijk op de waterkosten.


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Energie links - Energie ABC - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Besparen op energiekosten
 
   Elektriciteit
   Duurzame energie
   Gas / Warmte
   Water
   Verlichting