Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei energiekosten. 29 October 2020,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Afwassen
thema: energie
 
   Tips om te besparen > Energie > Water > Afwassen

Afwassen

Afwassen met de vaatwasser

Door verstandig met de vaatwasser om te gaan valt er een hoop te besparen: 

  • Water verhitten kost veel energie. Mocht de vaat niet al te vuil zijn, laat de vaatwasser dan zo koud mogelijk wassen. Vaatwassers die een Eco-stand hebben doen dit vaak automatisch.
  • Laat de machine draaien als deze vol zit en niet eerder. Sommige vaatwassers verschillende standen voor verschillende volumes, maar het is altijd zo dat Één hele vaat minder energie verbruikt dan twee keer een halve.
  • Handmatig voorspoelen heeft bij vaatwassers weinig nut, omdat ze vaak al een spoelstand in hun programma hebben. Veeg de etensresten met de hand weg en laat het spoelen aan de vaatwasser over.
  • Zorg ervoor dat het filter van de vaatwasser goed schoon blijft. Dit zorgt ervoor dat het apparaat optimaal blijft werken.
  • Net als voor wasmachines is er voor vaatwassers een "hot-fill" optie. Hierdoor kun je de machine op de warmwaterleiding aansluiten. Dit bespaart je elektriciteit, omdat het water niet of nauwelijks verwarmd moet worden.
  • Gebruik een half afwasblokje in plaats van een heel blokje. Doorbreek het afwasblokje in de verpakking en haal het er uit. Gebruik alleen een heel blokje bij een erg vuile vaat.

Afwassen met de hand

Als je geen vaatwasser hebt en met de hand de vaat doet, hebben we een aantal tips voor je:

  • Was altijd af in een teiltje, je voorkomt dan onnodige verspilling door de kraan te laten stromen. Ook verbruik je veel minder water per afwasbeurt.
  • Als je voor- of naspoelt kun je het beste koud water gebruiken. Dit voorkomt onnodige stookkosten.
  • Gebruik de aangegeven hoeveelheid afwasmiddel. Hierdoor hoef je geen water bij te voegen als er te veel zeep in het water zit.
Afwas

 

De afwas is een dagelijks terugkerend klusje. De ene persoon heeft er een hekel aan en de andere vindt het juist weer rustgevend. Waar weinig mensen bij stilstaan is dat er tijdens de afwas een hoop drinkwater verbruikt wordt. Vaak onnodig veel zelfs. Met deze tips kun je erop letten dat je ook tijdens de afwas verstandig met het water om gaat.


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Energie links - Energie ABC - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Besparen op energiekosten
 
   Elektriciteit
   Duurzame energie
   Gas / Warmte
   Water
   Verlichting