Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei energiekosten. 5 December 2020,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Waterkracht
thema: energie
 
   Tips om te besparen > Energie > Duurzame energie > Waterkracht

Waterkracht

Waterkracht is wereldwijd een belangrijke bron van duurzame energie. In Nederland wordt waterkracht opgewekt in de grote rivieren. Als groene elektriciteit vindt het zijn weg naar de Nederlandse huishoudens.

Toepassingen

Waterkracht is de energie van bewegend water. Bijvoorbeeld water dat via een kunstmatig stuwmeer uit de bergen valt. Of de stroming van een rivier, zoals bij de waterkrachtcentrales in Nederland. Het vallende of stromende water drijft turbines aan, waarmee elektriciteit wordt opgewekt.

In zee zijn ook centrales mogelijk. Die maken gebruik van de golven of van eb en vloed

Waterkrachtcentrales

Nederland heeft vier grote waterkrachtcentrales in de rivieren Maas, Rijn en Lek. Er zijn twee kleinere in de Roer en de Vecht. Samen leveren ze iets meer dan één procent van de Nederlandse duurzame energie. Ze vullen de elektriciteitsbehoefte van zo'n 40.000 huishoudens. De uiteindelijke stroomproductie verschilt per jaar, afhankelijk van de waterstand.

Lees meer over waterkrachtcentrales in Nederland.

Geschiedenis waterkracht

Waterkracht kent een lange geschiedenis. In het verleden werd waterkracht vooral ingezet voor het malen van graan en het zagen van hout. De opgewekte mechanische energie werd meteen gebruikt, bijvoorbeeld in een watermolen.

Tegenwoordig is vrijwel alle waterkracht elektrisch.Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Energie links - Energie ABC - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Besparen op energiekosten
 
   Elektriciteit
   Duurzame energie
   Gas / Warmte
   Water
   Verlichting