Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei huishoudkosten. 22 October 2020,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Tuinier effectief en goedkoop
thema: huishouden
 
   Tips om te besparen > Huishouden > Onderhoud > Tuinier effectief en goedkoop

Tuinier effectief en goedkoop

Het onderhouden van je tuin hoeft je niet veel geld te kosten. Door je tuinartikelen te kopen via internetsites bespaar je al een hoop geld. Verder is het een kwestie van slim tuinieren. Begin zelf met stekken en zaaien. Vervolgens kan je zelf de planten vermenigvuldigen.

Zaai en stek zelf

Planten en bloemen zijn duur. Zaai en stek daarom zelf. Een zak zaadjes is aanzienlijk goedkoper.

Koop planten klein

Wanneer u planten gaat kopen, koop dan jonge (kleine) planten. Jonge planten zijn namelijk goedkoper dan oudere. Planten groeien, dus groot worden ze toch wel!

Plaats minder plantjes

Tuincentra geven adviezen over hoeveel plantjes er per vierkante meter moeten geplaatst worden om één geheel te krijgen. Meestal zijn dit vijf, zeven of negen stuks terwijl drie stuks vaak al genoeg is. Het is wel gebruikelijk om een oneven aantal aan te houden om een mooiere verdeling te krijgen.

Gebruik knoflook als bestrijdingsmiddel

Knoflook is een goedkoop en natuurvriendelijk bestrijdingsmiddel tegen bladluis en slakken. Knoflookthee is een beschermingsmiddel voor de behandeling van schimmels. Het versterkt de afweer van planten. Behandelde planten weren ook vogels af. Van knoflook is bekend dat het door zijn geur schadelijke insecten op afstand houdt.

Besproei de planten lang

Besproei de planten liever één keer lang, dan vijf keer kort. Door langer sproeien dringt het sproeiwater dieper in de grond en komt het waar het nodig is. Bij kort sproeien blijft het meer op de oppervlakte en verdampt het merendeel.

 

Koop een regenton

Vang regenwater op met een regenton. Dit water kan gebruikt worden voor de verzorging van planten. Pas op bij het gebruiken van dit water voor andere doeleinden, er zit namelijk bijna altijd zand in dit water.

Geef bloembollen de kans

Als uw bloembollen niet willen groeien, geef ze dan nog een laatste kans voor dat u ze weggooit. Haal de bollen uit de grond en plant ze weer in een bemeste aarde met fosfaat en potassiek in de herfst. In de lente knipt u de bloemen die proberen te bloeien eraf. Zodra de bladen helemaal geel zijn, haal dan de bollen eruit en herhaal de operatie in de herfst. Het volgende jaar zult u mooie gebloemde planten hebben omdat ze dan de tijd hebben gehad om groter te worden door reserve aan te maken.

Probeer compostwater

Voor het behandelen van kale plekken in het gazon is het niet nodig dure middelen aan te schaffen. Probeer compostwater. Vul de gieter halfvol met compost, leng het aan met water, laten weken en dan goed door roeren en gieten. Ook de bloemen en planten kan je zo bijvoeden.

Vermenigvuldig je planten

Door de wortelmassa van de moederplant te verdelen in meerdere kluiten, kan je planten vermenigvuldigen. Meestal behoren deze planten tot de vaste planten of struiken. Een goed moment om te delen is het voorjaar, na de vorstperiode. Deel zo voorzichtig mogelijk zodat de wortelkluitjes zo gaaf mogelijk zijn. Wanneer de moederplant al in bloei staat, kan je het beste de bloemknoppen, bloemen, zaden en vruchten verwijderen zodat alle groeikracht naar de wortels en bladeren gaat.

Behoud rozen en seringen langer

Deze bloemen zijn vaak zwak en kun je niet lang in een vaas houden. Krab even de schors van de stengel af, vermijd direct zonlicht en ververs vaak het water. Je zult ze op deze manier tot twee weken kunnen houden. Een extra tip: veel groen decoratie houden zich beter in een vaas als je eerst even het einde van de stengel splijt en in heet water zet.

Stekjes / zaad ruildag

Planten zijn erg duur tegenwoordig. Organiseer in je straat of wijk een stekjes / zaad ruildag. Goed voor de gemeenschapszin, goed voor je portemonnee!

Koop via aanbodsites

Ben je op zoek naar struiken, bomen, bloemen of planten? Via diverse aanbodsites kan je er vaak gratis aan komen. Speur dus eerst het internet af voordat je naar een tuincentrum of bloemenwinkel gaat.

Ook diverse soorten bestrating worden op internet via verschillende aanbodsites gratis aangeboden. Wanneer dit niets oplevert, kan je ook via de Gemeentewerf in eigen gemeente goedkope bestrating kopen.

Wasbak of fontein

Een wasbak of fontein die buiten het huis (in de tuin) geplaatst is, niet aansluiten op de afvoer maar er een emmer onder zetten. Deze wordt geleegd in de tuin om de planten water te geven.

Duurzame vlonders en schuttingen

Van composiet schuttingen van woodcomposiet heb je jarenlang plezier. In tegenstelling tot schuttingen van gewoon hout zijn deze schuttingen vrijwel onderhoudsvrij en zeer duurzaam. Composiet verkleurt, versplintert en rot namelijk niet. Uiteraard is het goed bestendig tegen regen en vocht.Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Huishoud links - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Bespaar op huishoudkosten
 
   Aanschaf
   Apparaten
   Onderhoud
      Tuinier effectief en goedkoop
      Maak je huis schoon
      Oma’s bespaartips
      Goedkoop schoonmaken van je huis
      Tijd besparen in het huishouden
      Kunstgras ipv echt gras
      Kabelbinders, wat kan ik daar mee?
   Eten & koken
   Wonen
   Afval & recycling