Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei huishoudkosten. 29 October 2020,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Maak je huis schoon
thema: huishouden
 
   Tips om te besparen > Huishouden > Onderhoud > Maak je huis schoon

Maak je huis schoon

Verwijder vlekken zonder gebruik te maken van dure schoonmaakmiddelen.
 

Koop geen dure schoonmaakmiddelen

Voor het lappen van de ramen hoeven geen dure producten te worden gekocht. Water, afwasmiddel of zeep is voldoende. Vervolgens streeploos nazemen met water en azijn of zout.

Juiste dosering schoonmaakmiddel

Gebruikt je toch schoonmaakmiddelen, gebruik dan de juiste dosering die op de verpakking van het schoonmaakmiddel staat. Als je er een scheutje extra bij doet wordt het er niet beter schoon van, je gebruikt alleen maar onnodig extra schoonmaakmiddel.

Aangebrand

aangebrandHeb je iets laten aanbranden? Een bodem water met daarin een handje soda even laten koken en de pan is zo helder als zilver. Deze truc niet toepassen bij aluminium pannen, dit veroorzaakt putjes in de bodem van de pan.

Ramen

Een milieuvriendelijk en goedkoop middel om de ramen te lappen zijn uien. Doe een gepelde ui in vier stukken in een emmer met warm water, geen ander schoonmaakmiddel erbij gebruiken. Je ramen worden weer glashelder.

 

Tapijt

Bloedvlekken op het tapijt? Giet melk over de bloedvlek en wrijf erover met een droge doek. Ook kan je ze verwijderen met water en zout.

Kauwgum laat zich makkelijk breken en verwijderen uit alle soorten vloerbekleding als het in bevroren toestand verkeert. Doe enkele ijsklontjes in een plastic zakje en leg dit op de kauwgum. Maak het daarna schoon.

Wanneer je een brandgat in het tapijt hebt, kan je het gat opvullen met vloeibare lijm. Druk vervolgens een paar pluizen die je van het tapijt heeft getrokken op de lijm. Zet iets zwaars op de plek en na een paar dagen kan je weer stofzuigen.

Verfvlekken in de vloerbedekking zijn gemakkelijk te verwijderen met ovenreiniger. 

Ongedierte

spinSpinnen
Spinnen zoeken elders hun heil bij de geur van water en azijn.

Mieren
Leg op de plek waar je last hebt van mieren koperkleurig geld neer. Het koper gaat oxideren en daar houden mieren niet van. Ook kan je meel op een mierennest strooien om deze uit te roeien.

Vliegen
Een basilicumplant op de vensterbank of op de tuintafel houdt vliegen op afstand. Ook kan je een doorzichtig boterham-/diepvrieszakje half tot driekwart met water vullen en ophangen in de deur- en raamopening.

Muggen
Een tomatenplant houdt muggen op afstand. Ook afrikaantjes, lavendelstruiken en citroengeraniums houden muggen weg uit de tuin.

Wespen
Neem een plastic frisdrank fles. Knip deze door de helft, waardoor je twee delen over heeft: een onderkant en een bovenkant (met flesopening). Haal de dop eraf en plaats de bovenkant omgekeerd in de onderkant. Tape eventueel beide helften aan elkaar voor stevigheid. Door een laagje van 2 cm cola of ander zoetigheid in de fles te gieten, lok je de wespen. Ze vliegen dan naar binnen maar kunnen er niet meer uit. De wespen zullen op de cola landen en daarin verdrinken.

Badkuip

Gebruik karnemelk en het bad is weer blinkend schoon. Laat de karnemelk even intrekken. Vervolgens neem je de karnemelk af met lauw water.

Gele vlekken in witte badkuipen en wastafels, veroorzaakt door druppelende kranen, kan je ook verwijderen door ze te behandelen met citroensap. Ook kan je zout met azijn en water proberen. 

 

Wasmachine

wasmachineHet is beter voor je wasmachine en droger om de deurtjes open te laten staan als je ze niet gebruikt. Dit voorkomt dat het rubber vergaat en dat er nare geurtjes in het apparaat ontstaan.

Wanneer je een papieren zakdoek in de was hebt laten zitten, kan je het wasgoed dat onder de pluisjes zit nog een keer wassen maar dan met een oude panty. De pluisjes worden door het nylon van de panty aangetrokken en blijven eraan vastkleven. 

 

Behang

Balpenvlekken op behang kunnen worden verwijderd door het behang te bevochtigen met een beetje water en er daarna wat haarspray op te spuiten. Na korte tijd kan je de vlekken met een droge doek wegvegen.

Vetvlekken op behang kan je verwijderen door het nog aan het behang klevende vet eerst op te nemen met een theedoek. Dieper ingedrongen vet kan worden verwijderd door een stuk keukenpapier met een warm strijkijzer tegen de muur te drukken. Het strijkijzer mag niet te heet zijn. Vervang het keukenpapier als het vettig wordt en herhaal dit zonodig enkele malen.

Bouwbehang kam je voorzichtig van vlekken ontdoen met een vlakgom of een beetje water.

Afwasbaar behang kan je voorzichtig schoonmaken met water. Hierbij kan je eventueel een geschikt schoonmaakmiddel toevoegen.

Wil je behang verwijderen? Gebruik dan een afstoomapparaat om schade aan het stucwerk te voorkomen.

Frituurpan

Haal het vet uit de frituur en vul hem met water. Zet de friteuse op 190 graden en doe er een vaatwasblokje bij. Het mandje kan je erin laten zitten.

Kauwgom

kauwgomAls er kauwgom in de kleding zit, doe er wat pindakaas op. Na een poosje gaat de kauwgom door de olie in de pindakaas korrelen en is zo weg te halen. Een andere manier is om het kledingstuk in de diepvries te leggen. Vervolgens is de kauwgom makkelijk te verwijderen.

Toilet

Wc’s zijn bronnen van bacteriën en moeten dus onberispelijk schoongehouden worden. Maar, de meest schone wc heeft wel eens last van kalkaanslag in de pot. Deze kalkaanslag is gemakkelijk te verwijderen met cola. Schenk een fles cola leeg langs de randen van de wc en laat dit enige tijd intrekken. De kalkaanslag verdwijnt en de pot ziet er weer uitnodigend uit.

Overige tips

Mocht je na het lezen van de bovenstaande tips nog steeds een probleem hebben, kan je eens een kijkje nemen op www.poetsadvies.nl
 


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Huishoud links - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Bespaar op huishoudkosten
 
   Aanschaf
   Apparaten
   Onderhoud
      Tuinier effectief en goedkoop
      Maak je huis schoon
      Oma’s bespaartips
      Goedkoop schoonmaken van je huis
      Tijd besparen in het huishouden
      Kunstgras ipv echt gras
      Kabelbinders, wat kan ik daar mee?
   Eten & koken
   Wonen
   Afval & recycling