Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei energiekosten. 13 August 2020,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    De praktische kant van zonne energie
thema: energie
 
   Tips om te besparen > Energie > Duurzame energie > Praktische kant zonne-energie

De praktische kant van zonne energie

Zonne energieIn Nederland schijnt de zon lang genoeg om zonnepanelen en zonneboilers uitstekend te laten functioneren. Zonne-energie is zo goed als oneindig beschikbaar en er komen bij het gebruik van zonne-energie bijna geen milieubelastende stoffen vrij, zoals onder andere CO2. Dit maakt zonne-energie een duurzame oplossing om energie mee op te wekken, maar hoe gaat dit in de praktijk?

 

Goed en duurzaam

Als zonne-energie zo goed en duurzaam is waarom zie ik niet meer zonnepanelen en zonneboilers op de daken in mijn buurt? Dat komt omdat het investeren in de verschillende technieken van zonne-energie relatief duur is, dat is dan ook de reden dat er vaak subsidieregelingen zijn om de eenmalige investering te verlichten. Maar laat deze investering je niet afschrikken, naast de subsidieregeling bespaar je uiteindelijk ook op je energie rekening zodat je de investering vaak snel terug verdiend.

Zonnepanelen

Subsidieregelingen

De rijksoverheid heeft tot en met 2011 subsidieregelingen lopen voor de aanschaf van zonneboilers, het bedrag wat beschikbaar was gesteld voor de zonnepanelen is helaas al op. Dit betekent echter niet dat je bij uitstek al geen subsidie krijgt, je kan altijd een aanvraag indienen. Verder veranderen de subsidieregelingen in Nederland net zo snel als het weer, hou dus een oogje in het zeil van voordat je het weet is er weer een potje geld beschikbaar gesteld.

De grote van de subsidie die je als particulier kan ontvangen hangt af van de grote van de boiler en de hoeveelheid warmte die de boiler opvangt en waarmee het water wordt verwarmt.
Het subsidiebedrag voor zonneboilers bedraagt €200,- per GigaJoule voor kleine zonneboilers(tot en met 6m²) en bedraagt €125,- per GigaJoule voor grote zonneboilers(groter dan 6m²). De vergoeding wordt tot een maximum van 12 GigaJoule verstrekt.

Hoeveel besparen

Zonnepanelen of zonneboilers schaf je niet aan om rijk mee te worden, echter kan er wel fors mee worden bespaart. Zo kan je met een gemiddelde zonneboiler (6m²) of zonnepaneel (6m²) al snel €80 tot €110 per jaar besparen. Als je rekening houdt met een investering van ongeveer €1500 zonder subsidie dan heb je na ongeveer 15 jaar de panelen terugverdiend en dat terwijl je het milieu ontziet.

Zelf stroom opwekken

Als je zelf stroom opwekt dan sta je voor de keuze om het of zelf te gebruiken of terug te leveren aan je energiebedrijf. Als je dit wil doen dan moet je dit simpwel even aangeven bij je energiebedrijf zodat ze weten dat je terug gaat leveren, er hoeft hiervoor geen nieuw contract te worden afgesloten. Wel heb je een speciale meter(eenmalig €100-€150) nodig die het terug geleverde stroom registreert.

Over het algemeen werken de energiebedrijven met een nettorekening, je verbruik wordt dan in mindering gebracht met de hoeveelheid aan energie die je terug geeft. Op het moment dat je meer opwekt dan de terugleverdrempel van je energiebedrijf krijg een vergoeding van je energiebedrijf, de grote van deze terugleververgoeding wordt gecontroleerd door de Nederlandse Mededingingsautoriteit zodat je verzekert bent van een redelijke vergoeding. Kortom bekijk zelf eens hoeveel je kan besparen op je energierekening en of dit rendabel is voor je eigen situatie.

 


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Energie links - Energie ABC - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Besparen op energiekosten
 
   Elektriciteit
   Duurzame energie
   Gas / Warmte
   Water
   Verlichting