Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei energiekosten. 10 August 2020,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Zonnepanelen kopen: wanneer begin je met geld besparen
thema: energie
 
   Tips om te besparen > Energie > Duurzame energie > Zonnepanelen kopen

Zonnepanelen kopen: wanneer begin je met geld besparen

Een ‘groen huis’. Steeds meer Nederlanders streven ernaar. Het kopen van duurzame producten, groene stroom, zelf groente verbouwen en recyclen zijn manieren om hier aan bij te dragen. Groene stroom wek je zelf op met bijvoorbeeld zonnepanelen. Deze kun je huren, maar ook kopen. Wanneer begin je met geld besparen na het kopen van zonnepanelen?

Er zijn al heel wat verschillende aanbieders van zonnepanelen. Huur, lease of koop zijn de mogelijkheden. Ga je zonnepanelen kopen? Dan is het belangrijk om naar de terugverdientijd te kijken. Dat houdt in: hoe snel heb je de investering terugverdiend? 

Factoren terugverdientijd

Allereerst heb je te maken met de aanschaf- en installatiekosten. Daarnaast is het na ongeveer 15 jaar nodig om de omvormer te vervangen. De opbrengst van zonnepanelen, de prijs van elektriciteit, de mogelijkheid voor subsidie en de mogelijkheid om BTW terug te vragen, spelen ook mee. Een leverancier zal dit kostenplaatje voor je uitwerken. Zo kun je bijvoorbeeld in 5 of 10 jaar tijd het volledige bedrag terugverdienen en daarna nog 25 á 20 jaar van gratis stroom profiteren.

Rekenvoorbeeld

Stel, je woont met vier personen en je verbruikt in totaal 4.500 kWh per jaar. Dat neem je af van een energieleverancier, voor €0,23 per kWh. Dit betekent dat je ongeveer €1035 per jaar voor stroom betaalt. Wanneer je zonnepanelen koopt, dan wek je met een systeem van 10 à 15 panelen net zoveel op als dat je verbruikt. Stel een systeem kost je 6.000 euro, dan kun je 21% BTW terugvragen van de belasting. Netto betaal je dus €4740 voor het hele systeem. Dat wil zeggen dat je de investering er na 4,5 jaar al uithebt. Als je zonnepanelen vervolgens 30 jaar meegaan, profiteer je 25,5 jaar van je eigen (gratis) stroom. Dat is een besparing van meer dan 26.000 euro!

Zonnepanelen huren

Niet meteen de investering doen en geen zin in terugverdientijd? Dan is er ook de mogelijkheid om zonnepanelen te huren. Na installatie begin je meteen met stroom opwekken tegen een vast maandbedrag. Onderhoudskosten komen voor rekening van leverancier. Na ongeveer 10 jaar heb je de mogelijkheid om de panelen te kopen voor een bepaald bedrag per stuk. Uiteindelijk gaan panelen wel zo’n 30 jaar meer. Bij verhuizing neem je ze gewoon met je mee.Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Energie links - Energie ABC - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Besparen op energiekosten
 
   Elektriciteit
   Duurzame energie
   Gas / Warmte
   Water
   Verlichting