Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei energiekosten. 11 August 2020,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Wat bespaar ik met zonnepanelen?
thema: energie
 
   Tips om te besparen > Energie > Duurzame energie > Wat bespaar ik met zonnepanelen?

Wat bespaar ik met zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn ongetwijfeld een populaire trend tegenwoordig, en worden beschouwd als een van de beste investeringen voor het nieuwe wonen. Het gaat immers om een maatregel die vele bedrijven en gezinnen treffen om de woning duurzamer te maken en minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen om te voldoen aan de energiebehoefte in de woning of het pand.

Besparen en milieuvriendelijk te werk gaan, dat kan zeker met zonnepanelen. Maar een vraag die veel mensen graag beantwoord zien, is deze: Wat bespaar ik met zonnepanelen op de lange termijn? De kostprijs van dergelijke panelen ligt immers vaak nogal hoog, en weten wat het rendement precies kan zijn is belangrijk om meer te halen uit je investering.
zonnepanelen.jpg

Wat bespaar ik met zonnepanelen?

De vraag bij zonnepanelen is niet of je iets gaat besparen, maar hoeveel je gaat besparen. Besparen doe je hoe dan ook, omdat zonnepanelen zowat de goedkoopste manier zijn om energie te verkrijgen in de woning. Als je echter wil berekenen hoeveel je precies kan besparen, dan moet je rekening houden met een aantal variabelen. Op die manier krijg je een beeld van wat de potentiële besparingen zijn en kan je je investering daar op afstemmen.

Relevante factoren bij het berekenen van de besparingen:

1. Zonnepanelen produceren jaarlijks een constant aantal kWh/kWp
2. De omvormer van de panelen wordt regelmatig vervangen voor de actuele prijs van zo'n omvormer
3. Het rendementsverlies ten gevolge van slijtage kan buiten beschouwing worden gelaten

Zonnepanelen: voordelig of niet?

Bepaalde bronnen geven een iets rooskleuriger beeld van de besparingen die je met zonnepanelen kan realiseren. Hoewel het natuurlijk gaat om een duurzame oplossing die bij elke woning of pand toegepast kan worden, houdt men vaak geen rekening met de kosten die bij dergelijke panelen komen kijken. Het is dus belangrijk een realistisch beeld te krijgen van wat die besparing juist kan zijn.

Subsidies maken het gebruik van zonnepanelen hoe dan ook interessanter, en dat is dan ook waarom veel mensen deze maatregel treffen. In de toekomst kan het echter zijn dat zonnepanelen steeds minder gesubsidieerd zullen worden. Op zich is dit echter niet meteen een nadeel, aangezien de prijzen voor zonnepanelen nog steeds dalen. Of je nu dus een subsidie kunt krijgen of niet, de installatie van zonnepanelen is een slimme zet - zelfs in landen als Nederland, waar er veel minder zon is dan we zouden willen.
zonnepaneel-dak.jpg

De besparingen berekenen

Om erachter te komen hoeveel men met zonnepanelen kan besparen, is het belangrijk te weten wat de totale kosten ervan precies bedragen, en hoe deze staan in verhouding met de opbrengst ervan op de lange termijn. De totale kostprijs van zonnepanelen omvat verschillende factoren. Denk hierbij aan:

- de aankoopprijs
- de prijs voor installatie
- de onderhoudskosten

Subsidies en eventuele kortingen kan je hier natuurlijk van aftrekken om een betrouwbaar resultaat te bekomen. Ook de opbrengst van de zonnepanelen is niet altijd eenvoudig te berekenen, aangezien dit natuurlijk afhangt van de totale hoeveelheid opgenomen zonlicht op een jaar tijd - een variabele die nooit op voorhand bekend is. Tenslotte hangt de opbrengst ook af van de prijs die de energieleverancier wil betalen voor de teruggegeven energie.
berekening-zonnepanelen.jpg

Besparingen door de extra energie

Als men zonnepanelen laat installeren, dan wordt vaak meer energie opgewekt dan nodig. Deze kan aan de energieleverancier teruggegeven worden, waardoor veel meer groene stroom aangeboden kan worden aan mensen die niet over zonnepanelen beschikken. Als je deze energie aan de leverancier afstaat krijg je een vergoeding, die volledig afhankelijk is van de actuele energieprijzen - die elk jaar veranderen.

Hoeveel energie je precies extra genereert, hangt dan weer af van de totale hoeveelheid zonlicht, maar evengoed van je eigen verbruik. In een warm jaar met veel zonlicht zal je bijvoorbeeld minder energie verbruiken dan tijdens een koude periode met veel bewolking.

Hoe snel kan ik een zonnepaneel terugverdienen?

Zodra de zonnepanelen zichzelf hebben terugverdiend, kan het échte besparen beginnen. Vaak is dit al na 6 of zeven jaar het geval, wat eigenlijk niet zo lang is. Zonnepanelen gaan tot wel 25 jaar mee en de terugverdientijd is dus zo goed als verwaarloosbaar.

Wat bespaar ik met zonnepanelen? Het antwoord op die vraag is niet eenvoudig, aangezien er zoveel factoren en variabelen bij komen kijken. Het is dan ook handig om zonnepanelen te vergelijken en precies het type te kiezen dat bij jouw situatie en budget past, bijvoorbeeld op 123zonnepanelenvergelijken.nl. Op die manier haal je nog meer uit je investering in zonnepanelen op de lange termijn.


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Energie links - Energie ABC - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Besparen op energiekosten
 
   Elektriciteit
   Duurzame energie
   Gas / Warmte
   Water
   Verlichting