Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei financiŽle kosten. 17 January 2021,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Huishoudboekjes
thema: geldzaken
 
   Tips om te besparen > Geldzaken > Overig > Huishoudboekjes

Huishoudboekjes

HuishoudboekjeIk kom uit een generatie waar mijn ouders nog een écht huishoudboekje hadden. Ook hadden wij thuis een langwerpige blikken trommel, een soort spaarpot met zes gleuven voor huur, voeding, kleding, e.d.
Sinds de economische crisis moeten we in NL weer bezuinigen. We hebben het nog steeds niet slecht, maar desondanks is een goed overzicht van ons bestedingspatroon beter dan elke maand ‘rood’ staan.

Digitale mogelijkheden

Tegenwoordig bevindt ons leven zich steeds meer op de digitale snelweg. Het is dus niet verwonderlijk dat er ook een digitaal huishoudboekje is. Zo biedt elke bank wel een gratis huishoudboekje aan (soms tegen kleine vergoeding). Dat is een programma Digitaal huishoudboekwaarmee de uitgaven automatisch worden gerubriceerd: inkomsten en uitgaven worden in verschillende categorieën ingedeeld. Tevens kun je zo budgetten instellen met een limiet per categorie. Het bestedingspatroon is ook over diverse rekeningen te verdelen (zelfs die van andere banken). Uiteraard is er een ‘app’ voor de smartphone.
Ook het elektronische huishoudboekje Tim van ING (eerst inloggen op de site!) geeft jouw bestedingen overzichtelijk weer. In een grafische weergave staan alle inkomsten en uitgaven, evenals het patroon van de laatste maanden. Dat is handig voor mensen die weinig besef hebben waaraan ze hun geld uitgeven. Wees terughoudend met de macht van jouw credit card (en pinautomaten). Daarvoor word je helaas pas later afgestraft!
Vooral impulsaankopen in van die graaibakken in supermarkten zijn vaak onopgemerkte boosdoeners. Zo hebben voordeeltjes ook nadelen; je moet namelijk extra geld uitgeven! Maak vooraf liever een boodschappenlijst en houd je daaraan!
Er zijn ook uitstekende initiatieven, zoals de site www.hethuishoudboekje.nl, die je adviseert en zonodig helpt om jouw bestedingspatroon inzichtelijk(er) te maken.

Contant

KasboekRubriceer kleine uitgaven met munten als zakgeld of als ‘onvoorziene uitgaven’. Neem bijvoorbeeld 50 euro contant mee voor de wekelijkse boodschappen. Dat is dan meteen het limietbudget. Helaas worden de uitgaven zo wel minder inzichtelijk. Vraag en bewaar daarom altijd de bonnetjes of noteer de bedragen in je mobiel of zakagenda. Veel winkels en supermarkten vragen uit milieuoverwegingen of je een bon wilt, maar de hoeveelheid verpakkingsmateriaal is natuurlijk veel schadelijker. Ik bewaar altijd alle bonnetjes en controleer ze met de afschrijvingen tijdens het internetbankieren. Je weet nooit of er een fout is gemaakt, er sprake is van misbruik of gewoon omdat een product niet goed is of bedorven is.

Huishoudbeurs

Allemaal leuk en aardig, maar wat heb je eraan en wat kun je ermee? Er is niets mis met dat ouderwetse kasboek, mits... je de discipline hebt om daar dagelijks of wekelijks aantekeningen van uitgaven en inkomsten in te maken. Maar... ook een digitaal huishoudboekje heeft slechts zin als je het regelmatig raadpleegt en... daar ook naar wenst te leven, c.q. het bestedingspatroon erop wil aanpassen. Kies bijvoorbeeld ook een dag, niet zondag, waarop je afspreekt geen boodschappen te gaan doen. Wees dus alert en vooral gedisciplineerd, want alléén dán heeft een (digitaal) huishoudboekje nut!

Online huishoudboekjes

Hieronder een aantal websites die gratis online huishoudboekjes aanbieden zodat je altijd inzicht hebt over jouw uitgaven:


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Geldzaken links - Geldzaken ABC - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Geldzaken
 
   Verzekeringen
   Belastingen
   Leningen
   Sparen en beleggen
   Bedrijven
   Overig
      Maak een begroting
      Gebruik tegemoetkomingen
      Huishoudboekjes
      Minder werken, meer verdienen
      Kortingen voor 65 plussers
      Overleven in de bijstand
      Tips: Nibud en Consumentenbond
      Zorg voor financiŽle zekerheid
      Het belang van economieonderwijs
      8 tips om te besparen op geldzaken
      Bespaar op vaste lasten
      Elektriciteit, isolatie en tweedehands
      Geld overhouden
      Vaste uitgaven controleren
      Makkelijk geld besparen
      Tips om de maandlasten te verlagen
      Dit had je jaren eerder moeten doen
      Thuis geld overhouden