Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei energiekosten. 13 July 2020,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Zo verlicht je een grote ruimte op een duurzame manier
thema: energie
 
   Tips om te besparen > Energie > Verlichting > Grote ruimte duurzaam verlichten

Zo verlicht je een grote ruimte op een duurzame manier

Een grote ruimte is soms lastig te verlichten. Dat geldt niet alleen voor een groot huis met bijvoorbeeld een grote woonkamer, maar zeker ook voor bedrijfsruimtes of openbare ruimtes. Vaak wordt er gekozen voor bijvoorbeeld halogeenspots: niet bepaald energiezuinig. Wordt er toch gekozen voor een wat zuinigere manier van verlichting, dan wordt er al snel gekeken naar TL-buizen. Maar hoewel deze verlichting zeker goedkoop is en veel licht opbrengt, is het niet erg sfeervol. Welke kun je nu een grote ruimte verlichten op een duurzame én sfeervolle manier?

Genoeg lichtopbrengst

Het belangrijkste punt bij verlichting in een grote ruimte, is dat er genoeg lichtopbrengst moet zijn. De eisen hiervoor hangen er vooral van af waarvoor de ruimte gebruikt wordt. Een klaslokaal moet heel goed verlicht worden, zodat iedereen kan zien waar hij mee bezig is. Dat is anders in een aula, waar iets minder licht ook prima is. In een woonkamer kan teveel licht juist bijzonder storend zijn. Dit is dan ook de plek waar veel gebruik wordt gemaakt van dimmers. Zo kun je het licht feller maken als je daar behoefte aan hebt, maar kan het ook worden teruggedraaid voor een wat zachtere sfeer.

LED panelen

Zoals gezegd zijn spots en Tl-buizen lang niet in elke ruimte geschikt. Zeker in een woonkamer gebruik je deze vormen van verlichting meestal nauwelijks, omdat ze de sfeer bederven. LED panelen zijn dan een goede oplossing. Dit zijn grote panelen met allemaal kleine lampjes, die samen de ruimte verlichten. Er zijn kleinere LED panelen voor in huis, die ook gedimd kunnen worden. Grote LED panelen zie je vooral terugkomen in openbare ruimtes en bedrijfsruimtes. Ze zijn ideaal voor mooi, helder licht. Het licht is meestal helderder en minder koud dan dat van Tl-buizen. Daarnaast hebben Tl-buizen sterk de neiging om te knipperen en mensen door hun lage frequentie hoofdpijn te bezorgen. LED panelen zijn ook enorm energiezuinig. Veel zuiniger dan (halogeen)spots en ook zuiniger dan Tl-buizen.
ledpanelen

Aanschafprijs en terugverdienen

Hoewel LED panelen duurder zijn in aanschaf dan andere verlichtingsbronnen, verdienen ze zichzelf vrij snel terug. Daarbij moet je niet alleen denken aan de maandelijkse stroombesparing, maar ook aan vervangingskosten. Spots en Tl-buizen moeten heel regelmatig vervangen worden. Hoewel Tl-buizen op zich niet zo heel duur zijn, kan het wel nodig zijn ze jaarlijks of nog vaker te vervangen. Al met al blijkt goedkoop over langere termijn vaak duurkoop te zijn. LED panelen zijn vrijwel onverwoestbaar en de lampjes blijven minimaal 10 jaar (maar meestal nog veel langer) goed in orde. Wanneer dit wordt meegeteld, zullen LED panelen zichzelf heel snel terugverdienen.

LED panelen zijn de ideale oplossing als je op zoek bent naar verlichting voor een grote ruimte. Het licht is helder en omdat de lampjes zo efficiënt zijn bespaar je heel veel stroom. Eenmaal opgehangen heb je er eigenlijk geen omkijken meer naar: ze gaan niet knipperen of flitsen, ze worden niet warm en ze gaan jarenlang probleemloos mee. Bovendien kan het licht met de juiste dimmers worden gedimd voor bijvoorbeeld sfeervolle verlichting in de woonkamer. Daarmee steken LED panelen met kop en schouders uit boven de meeste andere lichtbronnen die geschikt zijn voor grote ruimtes.


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Energie links - Energie ABC - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Besparen op energiekosten
 
   Elektriciteit
   Duurzame energie
   Gas / Warmte
   Water
   Verlichting