Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei energiekosten. 11 August 2020,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Verlichting
thema: energie
 
   Tips om te besparen > Energie > Verlichting > Verlichting

Verlichting

Elke ruimte in een woning heeft wel één of meerdere lampen. Sommige branden maar eventjes en sommige staan hele dagen te branden. Al deze verlichting kost een hoop energie. Stel dat u één 60 Watt gloeilamp iedere dag vier uur minder laat branden, dan bespaart u hiermee 88 kWh/jaar, ongeveer €17,50. We hebben hier een aantal tips verzameld om te besparen op verlichting en de daaraan verbonden kosten.

Maak gebruik van spaarlampen of TL-buizen, deze gaan langer mee dan gewone gloeilampen en verbruiken minder elektriciteit.

Een spaarlamp is relatief duur in aanschaf, maar gaat wel tien keer zo lang mee als een gewone gloeilamp. Bij TL-buizen ligt dit nog hoger. Plaats deze lampen in een ruimte waar je vaak het licht aan hebt, zoals de woonkamer of keuken. Op plekken waar je vaak het licht aan- en uitschakelt is het niet handig. Door het schakelen gaan de lampen namelijk minder lang mee.

Bij een elektriciteitsprijs van € 0,20 per Kwh bespaart u per spaarlamp € 5,80 per jaar bij 1000 branduren ten opzichte van een gloeilamp.spaarlamp

Moderne TL verlichting bestaat vaak uit T5 TL buizen. Voordeel van deze tl buis is dat het tot ruim 40% minder energie verbruikt. De levensduur van de T5 buis is ook drie maal langer. Het is niet mogelijk om T5 buizen in conventionele (T8) armaturen te draaien, ze passen simpelweg niet. Maar er is een spaaradapter op de markt. Met deze adapter kunt u de T5 buis alsnog in de T8 armatuur draaien en gebruik maken van voornoemde voordelen. Kortom de spaaradapter maakt het mogelijk om 30-40% energie te besparen op TL verlichting zonder de armaturen te vervangen.

Toepasbaarheid:
De spaaradapter kan worden toegepast op vrijwel alle conventionele armaturen die gebruik maken van 58 of 36 Watt TL buizen zoals veel gebruikt in winkels, magazijnen, kantoren etc. Er zijn echter een aantal eisen waar de armatuur aan moet voldoen. Zo moet de armatuur een starter hebben en er moet plaats zijn voor de adapter. Dit is eenvoudig bij de armaturen zelf te zien.

Milieuaspecten:
Met de spaaradapter kan 30-40% op het gebruik van elektriciteit door TL verlichting worden bespaard. De levensduur van de TL T5 buis is drie keer langer. De armaturen hoeven niet voortijds vervangen te worden.

Financiële aspecten:
Afhankelijk van de energieprijs en de branduren betekent het per TL buis al gauw een besparing van 12 euro per per jaar. De spaaradapter wordt gemiddeld genomen binnen 2 jaar terugverdiend.

De zon is een gratis bron van licht.

Denk ook na over de indeling van bepaalde ruimtes. Je kunt een bureau gemakkelijk bij een raam zetten om zo overdag veel buitenlicht te hebben. Zo hoef je tijdens het werken geen extra verlichting te gebruiken.

Kies voor een lichte ruimte.

Door muren, plafonds en vloeren een lichte kleur te geven, haal je meer uit het inkomende licht. De weerkaatsing zorgt ervoor dat je minder lampen aan hoeft te hebben, wat weer besparend werkt.

Installeer een schakelklok, bewegingssensor of timer.

Door een schakelklok, bewegingssensor of timer te installeren op plekken in huis waar je niet vaak komt, zorg je ervoor dat er niet onnodig verlicht wordt. Denk hierbij aan de buitenverlichting voor de tuin, kelder of gang. Dit zijn ruimtes waar je maar een paar keer per dag komt.

Ook is het natuurlijk handig om avond- en nachtverlichting te voorzien van een bewegingsmelder. Hierdoor gaat het licht alleen aan als er iemand in de buurt is. Denk b.v. aan de tuinverlichting, portiek, en straatverlichting.

Maak de lampenkap schoon

Een lampenkap trekt snel stof en ander vuil aan door elektriciteit waardoor de kap minder licht doorlaat. Als je nu een vochtig doekje langs de lampenlap haalt laat deze het licht weer goed door. Misschien kun je er direct een lamp met een minder wattage indraaien of natuurlijk een spaarlamp.

Raak halogeenlampen niet aan.

Vette handen zorgen ervoor dat er ook vet op de lamp komt. Dit vet kan inbranden, waardoor de levensduur van een halogeenlamp drastisch ingekort wordt.

Betaalbare lampen bestellen

Allerhande gave én betaalbare lampen lampen bestellen bij Nostalux


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Energie links - Energie ABC - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Besparen op energiekosten
 
   Elektriciteit
   Duurzame energie
   Gas / Warmte
   Water
   Verlichting