Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei energiekosten. 11 August 2020,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Hoe maak je het gezellig met spaarlampen?
thema: energie
 
   Tips om te besparen > Energie > Verlichting > Gezellig met spaarlampen?

Hoe maak je het gezellig met spaarlampen?

De periode van de gloeilamp is voorbij, ten minste als het aan de minister of de EU ligt. Wees echter niet getreurd want de opvolger staat al een tijdje klaar, namelijk de spaarlamp. De spaarlamp is milieuvriendelijker en efficiënter, wat op langere termijn zorgt voor een lagere energierekening ten opzichte van de gloeilamp. De spaarlamp is beter voor het milieu en verdient zichzelf terug, toch zijn er vooroordelen waardoor het woord gezellig vaak niet in één zin met een spaarlamp genoemd wordt. Het grootste vooroordeel over de spaarlamp is dat deze tl licht verspreidt en dat vindt men hard, koud of te fel. Dit komt door het blauwwitte licht waaruit het tl licht bestaat, overigens bestaat zuiver wit licht niet; deze bestaat altijd uit een combinatie van kleuren.

Ontwikkeling van de spaarlamp

SpaarlampHet vooroordeel dat spaarlampen ongezellig zijn is al een tijdje achterhaald, het klopt dat het licht van de eerste generatie spaarlampen als ongezellig kan worden geclassificeerd. Echter door de ontwikkelingen in de afgelopen jaren is het licht veel warmer geworden. De kleur van licht wordt vaak aangegeven met een kleurtemperatuur waarde, deze wordt aangegeven in Kelvin. Zo heeft daglicht meestal een kleurtemperatuur van rond de 5500 Kelvin en heeft de gloeilamp een kleurtemperatuur van rond de 2400 Kelvin. Als je een spaarlamp koopt kan je simpelweg aan de kleurtemperatuur zien met wat voor kleur licht je te maken hebt, als je dus de gezelligheid van een gloeilamp wil behouden dan kan je simpelweg kiezen voor een lagere kleur kwaliteit.

Tips voor sfeervolle verlichting

Een andere mogelijke oplossing is het gebruik van een dimmer op een spaarlamp. Ook hier is sprake van technologische vooruitgang. Daar waar vroeger de lamp ging flikkeren van een dimmer of kapot ging zijn de huidige generatie van spaarlampen daar bijna allemaal tegen bestand. Dit staat vaak bij het product aangegeven of deze dimbaar is of niet. Let daar wel op aangezien er nog steeds oudere generaties in de omloop kunnen zijn.

Als het licht voor je smaak nog steeds te koud is dan kan je met behulp van het armatuur alsnog een gezellig licht produceren. Zo kan je met een bronskleurig armatuur in combinatie met een blauwwit licht nog steeds een gezellig licht produceren. Door weerspiegeling of filtering van het kille licht op of door een bronskleurig materiaal zorg je voor een aangenaam warm effect.

De meterkast

In de meterkast wordt alle elektra beveiligd en verdeeld over jouw elektrische apparatuur. Wil je een groepenkast vervangen? Houd dan goed rekening met hoeveel groepen je nodig hebt? Denk aan een aparte groep voor je keuken, badkamer en huiskamer.

Op de website van Elektrobode.nl vindt je informatie over groepenkasten en hoe je deze voordelig kunt bestellen.

Tot slot

Kortom het vooroordeel van een ongezellige spaarlamp is ongegrond en ook al heb je een spaarlamp die minder gezellig is dan dat je zou willen dan is daar vaak een gemakkelijke oplossing voor te vinden door gebruik te maken van het armatuur van een lamp of een dimmer.
Gewoontes
Hoeveel spaarlampen heeft u in huis?
4-6
meer dan 6
1-3
geen enkele

 


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Energie links - Energie ABC - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Besparen op energiekosten
 
   Elektriciteit
   Duurzame energie
   Gas / Warmte
   Water
   Verlichting