Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei energiekosten. 17 January 2021,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Besparen met LED lampen
thema: energie
 
   Tips om te besparen > Energie > Verlichting > Besparen met LED lampen

Besparen met LED lampen

De LED-lamp; oftewel een Light Emitting Diode is een klein lampje wat al jaren lang in allerlei apparaten gebruikt wordt. De verlichting in je wekker bijvoorbeeld. Of het stand-by lampje van je televisie. Maar LED lampen hebben de laatste jaren ook hun weg naar het interieur gevonden. Ze zijn namelijk een stuk duurzamer dan andere lampen!

ledlampen.jpg

Hoe werkt een LED lamp

Een LED lamp zendt namelijk licht een specifieke richting in. In tegenstelling tot een TL-lamp of een gloeilamp die warmte en licht in alle richtingen stuurt. Dit maakt LED lampen een veel efficiëntere manier van verlichting, hij produceert namelijk alleen maar licht waar het nodig is en hierdoor wordt er weinig tot geen energie verspild!

Energiezuinig

LED lampen werken op een laag voltage. Dit betekend dat ze bijzonder energiezuinig zijn. In vergelijking tot gloei- of spaarlampen verbruiken ze dan ook een stuk minder elektriciteit. Doordat de elektrische energie meteen omgezet wordt in licht is er maar een geringe warmteproductie.

Kleine lichtbronnen

Dit komt mede doordat LED lampen heel efficiënt licht produceren vanuit kleine lichtbronnen. Die lichtbronnen, dat noemen we de LED’s. Hierdoor wordt er ook een kleinere hoeveelheid warmte geproduceerd en de warmte die er geproduceerd wordt zal nooit aan de buitenkant van LED lampen te voelen zijn.
led-verlichting.jpg

Betaalbaar

LED lampen zijn wellicht wat duurder in aanschaf dan gloei- of spaarlampen, maar het is de investering zeker waard! LED lampen zorgen namelijk op de lange duur voor een lagere energie rekening. Voor iets meer dan €20 heb je al een LED lamp aangeschaft en op de lange termijn wordt deze aankoop het zeker wel waard!

Besparen

Een LED lamp bespaart je jaarlijks namelijk zo’n 55 kWh, wat per lamp ongeveer zo’n €12 euro per jaar is. De gemiddelde LED lamp kost je zo’n €23 in aanschaf, wat dus betekend dat je de aankoop binnen 2 jaar al terugverdiend hebt. Een gemiddeld huishouden heeft 5 tot 7 lampen standaard branden in huis wanneer de avond valt. Dit zou je dus bij het gebruik van alle 7 lampen zo’n €84 per jaar besparen! Kun je toch weer een keertje lekker van gaan lunchen of voor een kleine week de koelkast mee vullen. Om deze reden wilt zelfs de overheid investeren in LED verlichting.

Levensduur

Mocht dat nog niet genoeg motivatie voor je zijn dan dit misschien: een LED lamp gaat gemiddeld zo’n 35 jaar mee! Als je dus eenmalig voor je hele huis LED verlichting aanschaft kun je er tientallen jaren mee vooruit.
Meer tips om geld te besparen op je verlichting vind je hier!


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Energie links - Energie ABC - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Besparen op energiekosten
 
   Elektriciteit
   Duurzame energie
   Gas / Warmte
   Water
   Verlichting