Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op vervoerskosten. 19 January 2021,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Handige tips voor het saneren van verkeersborden
thema: vervoer
 
   Tips om te besparen > Vervoer > Auto > Overig > Saneren van verkeersborden

Handige tips voor het saneren van verkeersborden

Waarom is verkeersbordensanering zo belangrijk?

Overheden, wegbeheerders en andere instanties die verkeersborden kopen en (laten) plaatsen, kennen het wel. Periodiek is het nodig om het woud aan verkeersborden te saneren en meer duidelijkheid te scheppen voor verkeersdeelnemers, zoals automobilisten, fietsers en voetgangers. Onderzoek heeft aangetoond dat autogebruikers niet meer dan 20 procent van de bebording opmerken die ze in het verkeer passeren. Het saneren van borden langs de openbare weg heeft nog meer pluspunten. Naast meer duidelijkheid voor automobilisten,motorrijder en fietsers, is een beperking van het aantal borden goed voor de portemonnee. Verder knapt het straatbeeld snel op als er minder borden langs de weg staan. En ten slotte betekent een vermindering van verkeersborden dat het verkeer veiliger wordt voor de deelnemende partijen. Maar hoe kun je als wegbeheerder op een slimme manier aan bordensanering doen? De tips hieronder helpen je op weg.

1. Zorg eerst voor een overzicht

Belangrijk is om als wegbeheerder eerst goed in kaart te brengen waar ALLE borden staan. Overzicht is cruciaal als je wil komen tot en effectieve herindeling, verbeterde verkeerssituatie of stadsvernieuwing. Houd ook recente nieuwbouw en eventuele nieuwe wegen en weggetjes in de gaten om het overzicht compleet te maken.

2. Omschrijf het exacte doel van de bordensanering

Geen resultaat zonder doel. Omschrijf het doel secuur. Wat wil je precies bereiken? Gaat het om het veiliger maken van het verkeer, het verbeteren van het straatbeeld of zijn er andere motieven. Is het doel een bordenluwe situatie (overbodige borden verwijderen), bordenarm maken (bijvoorbeeld door te kiezen voor wegmarkering in plaats van borden) of een bordenvrije toestand ((zoals de weg en omgeving op elkaar aanpassen).

3. Breng de kosten en besparingen in kaart

Door het bordensysteem goed in kaart te brengen, kun je berekenen hoeveel je kunt of wilt bewaren. Eenmalig goed en slim ingrijpen kan een fikse besparing opleveren waar je als wegbeheerder nog jarenlang plezier van hebt.

4. Controleer ook de regelgeving

Plaats je borden, haal je deze weg of worden er borden verplaatst, controleer dan of dit juridisch kan en goed gedekt is. Juridische conflicten en problemen op het niveau van aansprakelijkheid en handhaving moeten bij voorbaat uitgesloten worden.

5. Leg het werkplan goed vast

Zorg dat je jouw bordenplan helder op papier zet en bewaart. Mocht er in de toekomst nog een sanering nodig zijn, dan ligt er een conceptplan klaar. Dit kan in de voorbereidings- en opstartfase veel tijd schelen!


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Auto links - Auto ABC - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact




Besparen op vervoerskosten
 
   Auto
      Techniek
      Rijgedrag
      Tanken
      Onderhoud
      Flitspalen
      Aanschaf
      Collectief
      Overig
         Bespaar op rijlessen
         Laat de auto eens staan
         Reclame op je auto
         De goedkoopste autoverzekering
         Invloed weer
         Goedkoop parkeren
         Besparen op de kosten van je auto
         Goedkoop je rijbewijs halen
         Bespaar eenvoudig op je autokosten
         Saneren van verkeersborden
         6 tips: besparen op je auto
         Besparen op je reiskosten
         Welke autokosten besparen
   Brommers & scooters
   Openbaar vervoer
   Motor
   Fiets
   Prive vervoer