Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei huishoudkosten. 5 December 2020,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Afvalscheiding: kleding en schoenen
thema: huishouden
 
   Tips om te besparen > Huishouden > Afval & recycling > Afvalscheiding: kleding en schoenen

Afvalscheiding: kleding en schoenen

Afval is in 75% van de gevallen een product wat gebruikt is om voedsel of andere producten te beschermen tegen de buitenlucht. Maar om nu te zeggen dat al onze afval bestaat uit verpakkingen is te kort door de bocht. Ieder materiaal heeft zijn voor- of nadeel, zo beschermt zilverfolie tegen UV-licht en wordt plastic vaak gebruikt voor het maken van luchtdichte verpakkingen. Ons afval bestaat dan ook vaak voornamelijk uit plastic en andere verpakkingen, maar ook textiel kan tot de afval behoren. Textiel betekent letterlijk al wat geweven is, maar tegenwoordig bedoelt men in de afvalscheiding met deze term vooral kleding en schoenen.

Inzameling

KledingbakIn de meeste gemeenten wordt enkele malen per jaar door goede doelen en/of kringloopwinkels de afgedankte kleding en schoenen ingezameld. Vaak staat er in de gehele gemeente speciale containers voor kleding en schoenen. Die kan je ook inleveren bij de schoenen zaak, bij verscheidene winkels in de gemeente en op de milieustraat. Ingezamelde kleding en schoenen worden vaak voordat ze vertrekken naar hun eindbestemming gesorteerd. Draagbare zomerkleding gaat veelal naar warmere landen zoals India, Pakistan en landen in Afrika en draagbare winterkleding komt veelal terecht in de koudere regio’s voornamelijk in Oost-Europa. Onbruikbare kleding wordt verwerkt tot poetsdoeken of gebruikt als grondstof voor de productie van onder meer dekens en garens voor vloerbedekking. Mogelijkheden genoeg om ook het goede doel te steunen.

Hergebruik van kleding en schoenen

Hergebruik kledingAfgedankte kleding en schoenen zijn vaak nog goed bruikbaar. Het Leger des Heils en Kringloopwinkels verkopen deze tweedehands kleding in hun winkels. Wat in Nederland niet wordt verkocht, is vaak nog wel bruikbaar in ontwikkelingslanden.

Kleding ruilen

Je kan ook de kleding en schoenen die je niet meer draagt, maar nog wel in goede staat zijn, een tweede kans geven. Zo kan je de kleding verkopen of zoals eerder gesuggereerd naar een kringloopwinkel brengen. Of je organiseert een ruilavond met vrienden, familie of collega’s. Het kan zelfs zo zijn dat er al ruilavonden plaats vinden bij jou in de buurt. Je kan van de oude kleding poetslappen maken en alle bruikbare onderdelen zoals knopen of ritsen er vanaf halen. Als je creatief en handig bent met naald en draad dan kan hele mooie en praktische dingen maken van de oude kleding of schoenen. Vaak kan je schoenen ook nog wel laten maken bij de schoenmaker, dan heb je een nieuwe schoen voor een betaalbare prijs.

Kortom ook op kleding en schoenen kan je besparen. Denk goed na of je de levensduur kan verlengen, zo niet dan kan je er mogelijk andere mensen een plezier mee doen.


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Huishoud links - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Bespaar op huishoudkosten
 
   Aanschaf
   Apparaten
   Onderhoud
   Eten & koken
   Wonen
   Afval & recycling
      Papierverspilling
      Glas en papier
      Klein chemisch afval en apparaten
      Afvalscheiding: kleding en schoenen
      Zelf compost maken
      Hergebruik batterijen
      Regenton
      Binnenmilieu