Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op kosten voor recreatie. 27 November 2020,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Besparen op (online) muziek beluisteren
thema: recreatie
 
   Tips om te besparen > Recreatie > Cultuur > Online muziek beluisteren

Besparen op (online) muziek beluisteren

Mijn eerste geluidsdrager kocht ik op 12-jarige leeftijd van mijn zakgeld: ‘Schools Out’ van Alice Cooper. Natuurlijk helemaal grijsgedraaid op zo’n mono-platenspeler waarvan de deksel als luidspreker fungeerde. De tijd van LP of CD is welhaast nostalgie. Nu is muziek voor velen nog slechts een verzameling MP3- of wav-bestanden; opgeslagen in ‘iets’ ter grootte van een flinke lucifersdoos.
 

Muziek kopiŽren

Muziek kopierenHet is toegestaan om muziek van CD te kopiëren, maar alleen voor eigen gebruik. Anders gezegd, zolang er geen commercieel belang is, mag je een ceedeetje overzetten. Vroeger betaalde je dat recht via cassettebandjes. Sinds de digitale revolutie wordt muziek minder vaak fysiek vastgelegd op geluidsdragers.
In theorie zijn digitale muziekbestanden eindeloos te kopiëren. Om ongecontroleerde piraterij tegen te gaan (denk aan Napster) zijn de (on-)mogelijkheden van de voorheen machtige platenmaatschappijen sterk gereduceerd. Slimme internetbedrijven, zoals het bekende iTunes of Amazon, verkopen nu muziek ‘on line’. Daardoor is het aanbod véél groter dan in de winkel. Als je maar één nummer goed vindt, hoef je niet de CD te kopen. Met downloaden heb je het ook meteen in huis. Scheelt tijd en eventuele verzendkosten. Simpel! Betalen? Voor veel jongeren onacceptabel in een tijd dat alles op het internet gratis lijkt. Hoe kan dat muziek luisteren nu toch zo voordelig mogelijk?

Gratis muziek

Gratis muziek luisterenEr zijn bekende en minder bekende sites die doorgaans allerlei (gratis) mogelijkheden aanbieden. Dergelijke aanbieders krijgen hun inkomsten veelal uit reclame. Voel je niet schuldig. Ook de artiesten krijgen zo een stukje van de taart! Zo zijn er dus geen kosten voor de gebruiker. Met sites zoals Grooveshark kun je bijvoorbeeld je eigen afspeellijsten samenstellen; ook in verschillende genres: pop, rock, klassiek e.d.

Bij Spotify wordt de muziek soms onderbroken door reclame, tenzij... je een abonnement neemt

 

 

Muziek websites

Daarnaast zijn er gratis muzieksites die letterlijk en figuurlijk kunnen inspelen op jouw gemoedstoestand van dát ogenblik (denk aan Moodstream, Playlist Now). Je ziet dan instellingen als happy/sad, calm/lively en warm/cool. Als je wat avontuurlijker bent ingesteld en interesse hebt om nieuwe muziek of –genres te ontdekken, biedt iLike je de gelegenheid om hun muziek aan iTunes of de Windows Media Player te koppelen.
De site Jango biedt allerlei info, biografie, discografie en natuurlijk ook muziek (die je eventueel verleiden – pas op! – om te kopen, net zoals ringtones) als je jouw favoriete artiest of band intoetst. Persoonlijk vond ik dit erg leuk om te proberen!
Maar wees wel voorzichtig, want Meneer de Uitbuiter ligt ook hier altijd op de loer. Eenmaal enthousiast wil je misschien méér en dan laat je je zomaar verleiden tot een abonnement met alle gevolgen vandien. Wees dus op je hoede en klik pas verder als je dat echt wilt. Lees sowieso altijd ‘de kleine lettertjes’... Het allerbelangrijkste is natuurlijk altijd gratis: genieten van jouw eigen muzieksmaak!


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


- Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact

zie ookZie ook
Muziek opnemenBesparen op recreatie
 
   Sport
   Cultuur
      Kortingspassen
      Gratis festivals
      Geld besparen voor jongeren
      Boeken en tijdschriften
      Gratis naar een museum
      Online muziek beluisteren
      Muziek opnemen
      Open monumentendag
      Culturele festivals
   Uitgaan
   Natuur