Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op kosten voor recreatie. 15 August 2020,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Muziek opnemen
thema: recreatie
 
   Tips om te besparen > Recreatie > Cultuur > Muziek opnemen

Muziek opnemen

Muziek opnemenStel dat je een muzikaal idee wilt vastleggen, bijvoorbeeld op CD. Dan kan met simpele spullen thuis: een snelle computer met muzieksoftware, een goede geluidskaart en dito microfoon. Mijn eerste tip om te besparen is: begin er niet aan. Het kost veel tijd, geld en moeite. Meestal ben je niet tevreden met het resultaat van jouw huisvlijt. Opnemen van geluid is namelijk lastiger dan je denkt. Beter is het om zó goed te zijn, dat je een contract krijgt en op kosten van een platenlabel mag opnemen.

Thuis opnames maken

Wil je zélf aan de slag, overweeg dan de aanschaf van zo’n handig digitaal opname-apparaatje van Tascam, Roland of Zoom. Voor 100-200 euro zijn dankzij de ingebouwde stereo-microfoonset best aardige opnamen te maken. Voor een muzikale schets met jouw instrument of band. Zo kun je met een SD-kaart op twee sporen opnemen met een acceptabele kwaliteit. Heel wat beter dan de vroegere cassetterecorder. Wil je meer kwaliteit, neem dan een méérsporenrecorder (Boss, Roland, Zoom). Zo heb je meer controle en kun je ook ofwel méér sporen tegelijk opnemen (dan heb je doorgaans meer microfoons nodig) of spoor-voor-spoor achter elkaar opnemen.
Tegenwoordig is dat mede door de visuele ondersteuning handiger met de computer. Een goede geluidskaart (niet standaard meegeleverd) is dan een vereiste. Overweeg ook tweedehandsspullen in winkels, op forums of sites. Ga ook na of de spullen nog werken en compatibel zijn met jouw systeemopzet.
Thuis opnames maken

Muziek opname software

Soms worden er alles-in-één opnamepakketten geleverd mét muzieksoftware (soms als Light-versie). Raadpleeg en vergelijk de sites van grote muziekwinkels in Nederland of Duitsland, zoals www.feedback.nl, www.Thomann.de of www.musikproduktiv.de. Alles tegelijk bestellen (boven een minimumbedrag) scheelt verzendkosten. Let daarom op aanbiedingen van veel voorkomende combinaties.
Moderne muziekprogramma’s hebben vaak een eigen geluidenbibliotheek (bas, drums, piano, strijkers en blazers, e.d.). Uiteraard zal een simpel pianotoetsenbord helpen om die partijen zélf in te spelen via zogenaamde MIDI-signalen. Dat kan in elk tempo, maar Muziek opnemenlangzaam is wel makkelijker. Voor het opnemen van geluid (audio-signalen) gelden strengere regels. Goed voorbereiden en na een aantal pogingen levert dat uiteindelijk aardige resultaten op.
Als je zelf een instrument speelt of iemand kent die goed genoeg is en bereid is om dat voor jou te doen, dan is dat meegenomen. Betaal zo iemand alleen als het écht een meerwaarde betekent en als je denkt het geld later terug te verdienen.

Goedkoop is duurkoop

Tot slot nog een paradox: bezuinig niet onnodig op met name microfoons, geluidskaarten of kabels. Want ook hier geldt: goedkoop is duurkoop. Beter even doorsparen en dan een paar tientjes méér uitgeven, dan spijt krijgen en pas later beter spul kopen (bovendien zijn winkels nu niet happig meer op inruilen). Dat is mij namelijk ook overkomen. Leergeld heet dat dus!
Het goede nieuws is dat er tegenwoordig nog maar weinig spullen echt slecht zijn. En het zal niet de eerste keer zijn, dat iemand doorbreekt met een hit die met eenvoudige spullen is gemaakt...


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


- Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Besparen op recreatie
 
   Sport
   Cultuur
      Kortingspassen
      Gratis festivals
      Geld besparen voor jongeren
      Boeken en tijdschriften
      Gratis naar een museum
      Online muziek beluisteren
      Muziek opnemen
      Open monumentendag
      Culturele festivals
   Uitgaan
   Natuur