Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op kosten voor recreatie. 15 August 2020,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Culturele festivals
thema: recreatie
 
   Tips om te besparen > Recreatie > Cultuur > Culturele festivals

Culturele festivals

In een ander artikel werd besproken hoe je gratis muziekfestivals kunt vinden. Nu een overzicht van andere culturele festivals. Denk dan met name aan dans-, film- en theaterfestivals. Dit soort grote evenementen zijn misschien wat minder bekend bij het grote publiek. Het muziekfestival is nu eenmaal al jaren geliefd bij veel mensen van allerlei pluimage en het is dan ook niet verwonderlijk dat er ook veel mensen op de gratis varianten afkomen.
 

Festivals in de buurt

Als je op zoek bent naar een gratis festival in de buurt? Kijk dan eerst op de algemene internetsite: www.festivalinfo.nl. Dan kom je vanzelf wel ergens terecht waar je culturele interesse ligt. Ook nuttige overzichtssites zoals www.onemotion.nl geven niet alleen informatie over (gratis) muziek- en dansfeesten, maar ook verwijzingen naar film, theater en andere culturele activiteiten. Of moet ik zeggen: festiviteiten. Het hoeft geen betoog dat je ook even kunt 'googelen' op trefwoorden zoals: 'gratis filmfestival' en er rolt van alles uit.
Op een site als www.denhaagdanst.nl wordt er ook iets voor kinderen aangeboden: gratis capoeira lessen. Leuk en gezond in een tijd waarin teveel kinderen overgewicht hebben. Idee?!
Zo kent elke (middel-)grote stad wel haar eigen bezienswaardigheden. En zo heeft ook elk bekend festival wel een eigen website of heeft haar bekendheid via via gekregen (of via diens digitale variant: de social media). Neem het gratis Manus van Alles festival in Maastricht. Dat is in juni en goed voor 15.000 bezoekers. Of ga in mei naar het BAM! festival in Hengelo, waar behalve muziek (gelukkig) ook andere culturele aspecten aangeboden worden!
 

Bezuinigingen en subsidies

Sommige festivals zoals het Latin Dance Night in Groningen of het Leids filmfestival (LFF) zijn helaas niet gratis. Wil je daar toch graag heen, bestel dan bijtijds kaarten (bij het LFF is een passe-partout verplicht; een doorlopend toegangsbewijs of -pas, maar desondanks moet je ook nog kaartjes kopen en reserveringskosten (50 eurocent), want het is niet gegarandeerd dat je door onverwachte belangstelling overal terecht kunt.. Er zijn wel bepaalde onderdelen waar je wel gratis in kunt. Zoek dat soort zaken van tevoren goed uit, want het is sneu als je onverrichter zake weer naar huis moet gaan.
Helaas is het populaire SuikerZoet-filmfestival ook gedupeerd door de recente bezuinigingen. De organisatie kan zich daardoor geen gratis toegang meer permitteren, maar wil de kosten voor het komend jaar toch laag houden. Voor slechts 15 euro ben je verzekerd van een goede plek en kun je toch van veel goede films genieten. De organisaties worden zo dus gedwongen om creatief om te gaan met hun inkomstenbronnen. Denk aan sponsoring uit het bedrijfsleven, verkoop van jaarabonnementen, donaties vragen, eigen bijdragen e.d. Ondanks alle bezuinigingen zijn er nog steeds voldoende interessante mogelijkheden. Soms voor het volle pond en soms met hooguit een kleine eigen bijdrage. Maar kom op zeg. We mogen dan Hollanders zijn en spontaan gaan kwijlen bij het woord 'gratis', we willen toch ook dat al dit mooie culturele erfgoed bewaard blijft. Daar hebben de meeste liefhebbers wel wat voor over. Zolang het maar redelijk en betaalbaar blijft!


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


- Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Besparen op recreatie
 
   Sport
   Cultuur
      Kortingspassen
      Gratis festivals
      Geld besparen voor jongeren
      Boeken en tijdschriften
      Gratis naar een museum
      Online muziek beluisteren
      Muziek opnemen
      Open monumentendag
      Culturele festivals
   Uitgaan
   Natuur