Bij begroten en budgetteren gaat het erom meer inzicht te krijgen in je uitgaven en inkomsten. Vroeger was dat gemakkelijker, toen er voornamelijk contant geld werd gebruikt. Hoewel digitale overboekingen en pinnen natuurlijk erg gemakkelijk zijn, zorgt het er alleen wel voor dat mensen minder overzicht hebben. Check daarom minimaal een keer per week je saldo en uitgaven. Kijk of het allemaal wel klopt, en of het in lijn loopt met je verwachtingen. Door een regelmatige check wordt je je bewuster van kleine uitgaven, en zie je ook sneller een inning van een abonnement dat je misschien vergeten was.
2. Je inkomsten inzichtelijk maken;
Wanneer je regelmatig je saldo checkt, weet je beter wat je inkomsten zijn. Zet deze voor een goed overzicht eens op een rij. Voor veel mensen is hun maandelijkse loon hun belangrijkste inkomstenbron. Maar heb je ook wel een idee van je vakantiegeld, een eventuele bonus, toeslagen als je deze ontvangt, de maandelijkse hypotheekrente-teruggave en bijvoorbeeld huurinkomsten?
3. Grote én kleine uitgaven op een rij zetten;
Ben jij ook zo iemand die wel eens een stukje maand overhoudt aan het eind van zijn geld? Dit komt bij meer mensen voor dan je zou denken. Zet daarom al je uitgaven op een rij. Kijk daarbij niet alleen naar de grote vaste uitgaven zoals woonlasten, telefoonkosten, en bijvoorbeeld kosten voor vervoer, maar ook naar bedragen die je geeft tijdens het uitgaan, aan eten en aan die lekkere espresso die je wel eens met collega’s haalt. Wees vooral bij de kleine bedragen eerlijk in hoeveel je maandelijks eraan besteedt. Mensen onderschatten dit namelijk nogal eens, waardoor bij eerlijk budgetteren je uitgaven ineens hoger blijken dan verwacht. Vooral kleine impulsaankopen maken hierin juist veel verschil.
4. Een overzicht van je financiën maken of downloaden;
Zowel je inkomsten als je uitgaven op een rij gezet? Dan kun je echt aan de slag gaan met
budgetteren. Dit doe je door de hierboven genoemde bedragen in een overzicht te zetten. Hier zijn handige programma’s voor. Bijna iedereen met een computer beschikt wel over Excel. Maar er zijn ook andere programma’s die je kunt downloaden. Bijvoorbeeld het ‘Huishoudboekje’, dat het Nibud aanraadt te gebruiken. Je financiën en budget worden zo een stuk inzichtelijker.
5. 10 procent van je inkomsten sparen iedere maand.
Heb je door bovenstaande tips meer overzicht in je uitgaven in inkomsten? Hoewel mensen dat vooraf niet snel geloven, zullen ze zien dat het best mogelijk is om 10 procent van hun inkomen te sparen. Vaak hebben mensen aan het eind van de maand nog wel wat geld over. Ze komen alleen vervolgens snel in de verleiding dit alsnog uit te geven. Hoe je dit voorkomt? Stort, zodra je je loon of andere inkomsten hebt ontvangen, direct 10 procent of het bedrag dat je wil sparen direct over naar een andere rekening. Sparen is hiermee niet alleen kijken naar wat erover blijft, maar wordt een standaard reserve. Doordat de verleiding om het uit te geven minder groot is, kun je gemakkelijker sparen. Bijvoorbeeld voor onverwachte uitgaven zoals een prijzige beurt voor de auto of de aanschaf van een nieuwe wasmachine. Of voor leuke dingen zoals een vakantie!
Je spaargeld laten renderen
Heb jij begroten en budgetteren al helemaal onder de knie? BinckBank kan je helpen met het behalen van je doelen. Bijvoorbeeld door het geld dat je spaart te beleggen. Wil je gaan beginnen met
beleggen in aandelen bij BinckBank? Vergeet dan vooral niet het handige stappenplan dat ze hebben opgesteld om je hierbij te helpen te lezen.
Wil je gaan beleggen, onthoud dan wel altijd dat dit risico’s met zich meebrengt. Je kunt een mooi rendement halen op je inleg, maar deze kan ook in waarde afnemen.