Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op vervoerskosten. 19 January 2021,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    De Omafiets van oermodel tot stijlicoon
thema: vervoer
 
   Tips om te besparen > Vervoer > Fiets > Omafiets een ideale stadsfiets

De Omafiets van oermodel tot stijlicoon

Mensen worden zich steeds bewuster van het milieu, de huizen worden steeds beter geisoleerd, gloeilampen worden vervangen door spaarlampen en men gaat steeds vaker fietsen in plaats van autorijden. Dit zijn goede ontwikkelingen, omdat niet alleen het milieu er wel bij vaart, maar ook de portemonnee. Een ideale fiets voor het ruige stadsleven is de omafiets (ook wel weduwe of beppefiets genoemd). Dit model gaat al heel wat jaartjes mee en is nog lang niet aan pensioen toe.

 
De Omafiets
Laat een kind een fiets tekenen en met grote waarschijnlijkheid zal die op een oma- of opafiets lijken. Dit is geen verwonderlijk fenomeen, de omafiets is gewoon het oermodel fiets! Toen eind 19e eeuw de eerste fietsen met trappers op de markt kwamen waren het allemaal oma- en opafietsen, alleen heetten ze toen natuurlijk niet zo! De naam omafiets stamt uit de jaren 50, pas toen kwamen er een flink aantal andere modellen fietsen op de markt. De oude garde van toen bleef echter trouw aan het oermodel fiets omdat deze een gemakkelijk opstap en een slap maar comfortabel frame had. De lage torsiestijfheid van de fiets zorgde ervoor dat het hele frame als een soort van vering functioneerde, in combinatie met de rechte zithouding maakte het deze fiets ideaal voor de oudere clientele. Begin jaren 70 raakte de omafiets uit de gratie maar later in dat decenium kreeg ze bijval uit onverwachte hoek, namelijk van jongeren! Ze vonden de retro-uitstraling helemaal geweldig.
Het stijlicoon
Studenten en jongeren gingen hun omafiets personaliseren en pimpen met bloemenschilderingen en bonte kleuren.
De omafiets beleefde haar tweede jeugd en beleeft die nog steeds want de omafiets is nog steeds ongekend populair. De eigenzinnige uitstraling en de goedkope aanschafprijs maakt haar tot vriend voor elke student en stadsbewoner. De omafiets transformeerde van oermodel naar stijlicoon en zal nog lang het Nederlandse straatbeeld sieren.

Omafiets
 


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Auto links - Auto ABC - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Besparen op vervoerskosten
 
   Auto
   Brommers & scooters
   Openbaar vervoer
   Motor
   Fiets
      Bespaar op fietskosten
      Omafiets een ideale stadsfiets
      Nationale Fietsplan
      De kids naar school brengen
      Fiets vakantie met kinderen
   Prive vervoer