Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op vervoerskosten. 18 January 2021,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Gewicht verminderen
thema: vervoer
 
   Tips om te besparen > Vervoer > Auto > Techniek > Gewicht verminderen

Gewicht verminderen

Na rijgedrag heeft het gewicht de grootste invloed op het brandstofverbruik. Een auto van 1500 kilogram met een lading van 100 kilogram verbruikt maar liefst 6,7% meer brandstof.
Stel dat een automobilist de 100 kilogram aan lading niet meer mee zou nemen. En stel dat hij gemiddeld 20.000 kilometer per jaar rijdt tegen een brandstofprijs van €1,26. En stel dat het verbruik van zijn auto 1 op 15 is. Het volgende rekenvoorbeeld leert ons dan dat er een aanzienlijk bedrag te besparen is:

20.000 km/jaar / 15 = 1.333 liter brandstof
1.333 liter brandstof x €1,26 = 
€1679,-
€1679,- x 6,7% = €112,-


Deze automobilist geeft per jaar dus €1679,- aan brandstof uit. Zonder 100 kilogram aan extra gewicht bespaart hij €112,- Besparen op de autokosten begint dus met het verlagen van het gewicht.

Tank minder brandstof per tankbeurt

Nadat je het gewicht omlaag hebt gebracht door wat aan de zware reserveband te doen, gaan we nu een stapje verder. Bent je gewend om bij elke tankbeurt helemaal vol te tanken? Niet doen. Als je per tankbeurt maar tot eenderde (zo‘n 15 tot 20 liter) tankt, dan rijd je constant met 22 tot 29 kilogram minder ballast rond. Dat scheelt aanzienlijk op het gewicht. Ben je van plan om erg lange (snelweg)ritten te rijden, dan is het wellicht verstandiger om toch helemaal vol te tanken. Zo hoef je niet telkens te stoppen om bij te tanken.

Achterbank eruit

Zit je voornamelijk alleen of met z’n tweeën in de auto? Overweeg dan eens om de achterbank eruit te halen. Dit scheelt - afhankelijk van het type auto - tientallen kilo’s en ook je bagageruimte groeit.

Er zijn verhalen bekend van mensen die hun auto hebben laten herkeuren om zo in een lagere gewichtsklasse te komen voor de wegenbelasting, maar navraag bij het RDW RDW leerde ons dat dit niet zo is. Het gewicht op de kentekenbewijzen zal niet aangepast worden als je je achterbank verwijdert.

Runflatbanden

De runflatband Runflatband komt ook steeds sterker op. Met deze speciale band kan je na een lek nog een bepaald aantal kilometers doorrijden. Runflatbanden zijn vandaag de dag helaas nog niet naderhand te monteren, ze worden alleen af-fabriek op bepaalde automodellen geleverd.

Reservewiel

Veel automobilisten rijden nog rond met een reservewiel in de kofferbak. De combinatie van reserveband en reservevelg weegt toch al gauw 15 kilogram of meer.
Je kan het gewicht verminderen door het reservewiel thuis te laten. De kans op een lek is namelijk relatief klein.

reserveband Wil je bij een lek toch graag direct thuis kunnen komen, dan kan je een zogenaamd 'thuiskomertje Thuiskomertje ’ in de kofferbak monteren. Vergeleken met een normale reserveband scheelt dat een aantal kilo. Het voordeel van een ‘thuiskomertje’ ten opzichte van runflatbanden of het gebruik van een spuitbus is dat je er wat langer mee kunt rondrijden. Er mag alleen nog maar maximaal 80 km/u mee worden gereden en afhankelijk van de belading een maximum afstand van 250 km. Het is dus niet noodzakelijk om direct naar de garage te gaan om de kapotte band te vervangen.
Let wel op dat je een ‘thuiskomertje’ altijd op de achteras monteert en een eventuele kapotte voorband vervangt door een achterband. Zo heb je twee voorbanden van dezelfde grootte en kan je veiliger sturen en remmen.

spuitbus met schuim voor bandenAls je het gewicht nog verder wilt verlagen, dan kan je een spuitbus meenemen met lekdichtend schuim. Je hebt hier geen speciale autobanden voor nodig. Deze oplossing is niet geschikt voor klapbanden of andere grote lekkages. Een busje lekdichtend schuim kost enkele euro’s.
Sommigen hebben echter hun twijfels bij het gebruik van dergelijke spuitbussen. Een veelgehoorde klacht is dat de lekke band niet gerepareerd kan worden. Nu is dat niet zo’n ramp, want veelal worden lekke banden uit veiligheidsoverwegingen toch al vervangen door een nieuw exemplaar.
Al met al vinden wij dat een spuitbus met lekdichtend schuim een goed brandstofbesparend alternatief is voor een zware reserveband. De kans op een lek is erg klein en de kosten voor een nieuwe band haal je er makkelijk uit doordat je in een paar jaar honderden euro’s kunt besparen.


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Auto links - Auto ABC - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Besparen op vervoerskosten
 
   Auto
      Techniek
         Gewicht verminderen
         Rijden op plantaardige olie
         Zorg dat de banden goed op spanning zijn
         Gebruik synthetische motorolie
         Gebruik technische hulpmiddelen
         Beperk electriciteit in de auto
         Laat de wielen uitlijnen
         Behoud de stroomlijn van uw auto
         Pas eco-tuning toe op uw auto
         Banden met een lage rolweerstand
      Rijgedrag
      Tanken
      Onderhoud
      Flitspalen
      Aanschaf
      Collectief
      Overig
   Brommers & scooters
   Openbaar vervoer
   Motor
   Fiets
   Prive vervoer