Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op vervoerskosten. 13 August 2020,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Onderzoek naar rijgedrag van automobilisten
thema: vervoer
 
   Tips om te besparen > Vervoer > Auto > Rijgedrag > Onderzoek naar rijgedrag van automobilisten

Onderzoek naar rijgedrag van automobilisten

Rijgedrag van automobilistenNederlanders zijn niet de meest zuinige rijders als het gaat om brandstofverbruik. Vooral jonge mannen onder 24 jaar rijden, vergeleken met andere automobilisten, vaker harder dan 110 km per uur en verbruiken daardoor meer brandstof. Verder wordt er niet altijd snel genoeg doorgeschakeld en wordt er regelmatig te dicht op de bumpers van anderen gekleefd. Dit blijkt uit de Shell FuelSave Index* die de houding en het gedrag van automobilisten rondom het thema brandstofbesparing in kaart brengt.

Brandstof besparing

Benzine is een groot deel van de kosten van autorijden. Door onderstaande tips toe te passen bespaar je snel veel geld.

Imperiaal
Indien je het imperiaal alleen op het dak zet als je hem nodig hebt kan je tot 5% meer brandstof besparen.*

Bandendruk
Jou je banden op de juiste spanning – De juiste bandenspanning is veiliger en maakt ook dat de banden langer meegaan. Bovendien kan een band die te zacht is opgepompt, het brandstofverbruik verhogen.
Indien banden slechts 1 psi te weinig druk hebben, kan de brandstofefficientie tot 3% worden verminderd. Dus controleer eens per week de bandenspanning of bij elke tankbeurt.*

Check tankdop

Zorg dat je de tankdop na elke tankbeurt goed vastdraait. Dit verhindert dat brandstof, en uiteindelijk geld, verdampt.

Rij gelijkmatig
Rijd soepel – Met een agressieve rijstijl gebruik je veel meer brandstof dan wanneer u soepel rijdt.
Rij niet agressief – u verbrandt tot een derde meer brandstof dan wanneer je gelijkmatig rijdt. Probeer niet te hard te remmen of accelereren en stuur zo gelijkmatig mogelijk.
Behoud snelheid en houd afstand – Houd goed afstand tot de auto voor je, zodat je ruimschoots tijd heeft om gelijkmatig te remmen.

Vermijd hard rijden
Je kunt brandstof besparen door op de snelweg of autoweg maar een paar kilometer per uur onder de snelheidslimiet te blijven.

Vermijd bovenmatig gewicht
Vermijd onnodig gewicht – Laat zo min mogelijk onnodige spullen in de kofferruimte en op de achterbank liggen, want iedere kilo kost brandstof.
Voor elke extra 45kg die je in je auto hebt, kan de brandstofefficientie met 1-2% dalen.*

Plan uw trips
Het combineren van trips – zoals naar de winkels gaan en gezinsleden wegbrengen – is de eenvoudigste manier om brandstof te besparen.

Minimale airco
Vermijd het gebruik van airconditioning op hete of koude dagen. Het legt extra druk op uw motor wat het brandstofverbruik met tot wel 8% verhoogt. Probeer in plaats daarvan het interne ventilatiesysteem van de auto te gebruiken.*

Check luchtfilters
Automotoren zijn sterk maar ze hebben toch nog steeds bescherming nodig tegen verontreiniging om efficiënt te werken. Een verstopt luchtfilter kan het brandstofverbruik tot wel 10% verhogen.*

Vermijd de spits
Het is niet alleen de meest frustrerende tijd om te rijden, maar het vermijden van de spits betekent ook dat je minder tijd stilstaat in het verkeer.

Gebruik hogere versnellingen
Gebruik hogere versnellingen en vermijd hoge toerentallen. Langzaam rijden in een hogere versnelling verbrandt minder brandstof. Schakel zo vroeg mogelijk op naar een hogere versnelling.

Gebruike cruise control
Gebruik cruise control op hoofdwegen om je te helpen een constante snelheid aan te houden.

Vermijd hoge snelheden
Hoe sneller je rijdt, des te meer luchtweerstand. Dit dwingt je auto om meer brandstof te verbruiken om je snelheid te handhaven. Een verhoging van 12 km/u kan de brandstofefficientie met tot wel 23% verminderen.*

Handhaaf uw snelheid
Als je van een helling rijdt, handhaaf dan hetzelfde toerental. Je hebt dan nog voldoende stuwkracht als je daarna weer een heuvel moet beklimmen.

Vermijd bovenmatig stationair lopen

Vermijd stationair draaien – Zet de motor af als het verkeer stilstaat of als je op iemand staat te wachten en start pas weer als je wegrijdt.
Stationair lopen brengt je nergens, maar verbrandt nog wel brandstof. Sta je 10 seconden stil in een rij, zet dan de motor af tot je hem hem weer nodig hebt.

Onderhoud uw motor

Een vuile motor verhoogt het brandstofverbruik. Begin met het verwisselen van versleten bougies en verminder het verbruik met tot wel 5%.*

Vermijd een te hoog toerental
Een toerenteller in het rood sturen is niet goed. Schakel dus tijdig als je optrekt of accelereert.

Gebruik de juiste olie
Gebruik van de door uw autofabrikant aanbevolen motorolie kan je brandstofverbruik met 1-2% verminderen. Een betere kwaliteit smeerolie en Shell FuelSave helpt eveneens.*

Houd ramen gesloten
Rijden met open ramen remt af. Dit leidt er gewoonlijk toe dat je meer gas geeft en meer brandstof verbruikt. Gebruik in plaats daarvan het interne ventilatiesysteem van de auto (niet de airconditioning).

Drink voldoende
Water drinken en zorgen dat u goed gehydrateerd bent, helpt u om beter te concentreren. Als u geconcentreerd bent, rijdt u doorgaans efficiënter.
Oudere mannen rijden het zuinigst
De brandstofprijzen zijn natuurlijk voor iedereen gelijk, maar niet iedereen heeft hetzelfde rijgedrag. Hierdoor kunnen brandstofkosten per consument uiteenlopen. Er blijken aardig wat verschillen te zijn wanneer we kijken naar leeftijd en geslacht. Mannen onder de 35 jaar doen het minst om brandstofefficiënt te rijden, terwijl mannen uit oudere generaties laten zien dat het ook anders kan. Ruim 51% van de mannen onder 24 jaar rijdt, waar het kan, harder dan 110 km per uur, in tegenstelling tot maar 16% van de mannen tussen de 55 en 64 jaar. Opmerkelijk is dat vrouwen gemiddeld vaker dan mannen bevestigen dat ze het liefst zo hard mogelijk rijden.
 
Jonge vrouwen laten motor het vaakst stationair draaien
De Nederlandse weggebruiker kan nog veel verbeteren wat betreft een soepele rijstijl. De helft van de Nederlanders rijdt niet constant en verliest onnodig brandstof door te snel optrekken en te hard remmen. Of we nu in de file of voor een spoorwegovergang staan, tweederde van de automobilisten laat, ongeacht waarvoor en hoe lang zij moeten wachten, de motor draaien. Eén op de drie automobilisten zorgt ervoor dat de motor na maximaal 10 seconden uitgaat. Van mannen onder de 24 jaar zet maar een kwart de motor tijdig af. Vrouwen onder de 24 jaar doen dit het minst; 12% laat de motor niet stationair draaien.
 
Mannen gebruiken vaker achterbak als permanente opslag
Door de juiste brandstof te kiezen en de zuinig rijden tips toe te passen kunnen consumenten kosten besparen. Automobilisten kennen de welbekende zuinig rijden tips: snel schakelen, gebruik maken van de juiste motorolie en regelmatig de bandenspanning checken. Er wordt echter vaak vergeten dat onnodig gewicht ook effect heeft op het brandstofverbruik.
 
Uit het onderzoek blijkt dat 15% van de automobilisten zijn achterbak als permanente opslag gebruikt. Verrassend genoeg gebruiken mannen (16%) hun achterbak vaker als permanente opslag dan vrouwen (12%). Mannen onder de 35 jaar (31%) doen dit meer dan oudere mannen (9%).
 

Onderzoek in opdracht van Shell

Fuel Save* Het onderzoek is uitgevoerd in door StrategyOne in opdracht van Shell. Het onderzoek betreft een steekproef onder 8.170 automobilisten uit 10 verschillende landen.


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Auto links - Auto ABC - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Besparen op vervoerskosten
 
   Auto
      Techniek
      Rijgedrag
         Rij eens langzamer op de snelweg
         Combineer meerdere ritten
         Hou gegevens bij over je brandstofverbruik
         Zorg voor een goede voorbereiding
         Anticipeer op het verkeer
         Schakel eerder op
         Zet de motor af als het kan
         Onderzoek naar rijgedrag van automobilisten
         Oudere bestuurders rijden beter en zuiniger
      Tanken
      Onderhoud
      Flitspalen
      Aanschaf
      Collectief
      Overig
   Brommers & scooters
   Openbaar vervoer
   Motor
   Fiets
   Prive vervoer