Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op vervoerskosten. 11 August 2020,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Anticipeer op het verkeer
thema: vervoer
 
   Tips om te besparen > Vervoer > Auto > Rijgedrag > Anticipeer op het verkeer

Anticipeer op het verkeer

Kijk zover mogelijk vooruit om zoveel mogelijk van je snelheid te behouden. Als je afremt moet de snelheid later weer worden opgebouwd, wat extra brandstof kost. Een constante snelheid rijden is immers zuiniger dan accelereren. Het is ongelofelijk maar waar: veel automobilisten gedragen zich als voetgangers en kijken maar een paar meter vooruit. 

Bebouwde kom: bochten en kruisingen

Anticiperend rijden word je makkelijker gemaakt door de aanwezigheid van verkeersborden en andere herkenningspunten zoals verkeerslichten. Verkeersborden geven een indicatie van wat je verderop te wachten staat.
Zie je een witte driehoek met rode rand en de punt naar beneden? Dan nader je een voorrangsweg en de kans is groot dat je iemand voorrang moet verlenen. Begin dus tijdig met gas loslaten.

niet remmen als u ander verkeer eerder ziet Als je de voorrangsweg dicht bent genaderd, pas je een ander handigheidje toe. Kijk door de bocht heen om het verkeer zo vroeg mogelijk te zien. Zo voorkom je dat je in de bocht ineens moet remmen. Zoals je in de afbeelding ziet, kan je met de goede techniek overig verkeer veel sneller waarnemen.

Je komt aanrollen met een lekker vaartje en hebt geen ander verkeer waargenomen. Probeer dan nu de bocht te ronden met een zo hoog mogelijke snelheid. Let op: dit betekent niet dat je als een coureur moet handelen. Als je met piepende banden de bocht rondt, dan ging je duidelijk te hard.

sneller en zuiniger door de bocht met rechte lijn Waar het om gaat is dat je bochten vaak met een hogere snelheid kan nemen dan je gewend bent. Je gaat proberen de ideale lijn te volgen. Dat wil zeggen: de bocht zo ‘vlak’ mogelijk nemen. Zoals je in de afbeelding ziet, rij je met de goede techniek een veel rechtere lijn waardoor uw snelheid hoger kan liggen.
Zet de versnelling niet terug naar z’n 2 zoals je waarschijnlijk gewend bent, maar zet hem in z’n 3 (ervan uitgaand dat je kwam aanrijden in z‘n 4). Is het een flauwe bocht waar je niet onder de 40 km/u komt, dan kunt u de versnelling ook in z’n 4 laten staan. Geef in de bocht niet teveel gas, maar laat het gas ook niet helemaal los.

Speerpunt: gelijkmatige snelheid vs. remmen en accelereren

Speerpunt van deze tip is het gegeven dat acceleratie Acceleratie meer brandstof kost dan een bepaalde snelheid vasthouden. Als je anticipeert op het overige verkeer en obstakels, dan zie je dingen eerder en kan je vroegtijdig gas loslaten. Dit in plaats van op het laatste moment remmen en weer net zo snel optrekken. Een extreem gestelde regel is: wie moet remmen ging te hard.

Voorgangers

Hou voldoende afstand tot voorgangers, zowel in de bebouwde kom als op de snelweg. Zo zie je remlichten en knipperlichten tijdig en kan je anticiperen op remmende of afslaande automobilisten.
Laat bij oplichtende remlichten direct het gas los en probeer te bekijken waarom de voorganger remt. Vaak heb je dan al een idee of je weer gas kunt geven of verder moet uitrollen.

Besparing

Pas deze tip succesvol toe, dan is er veel geld mee te besparen. Een indicatie is moeilijk te geven, maar wij zouden zeggen: probeer het eens uit en noteer je resultaten.


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Auto links - Auto ABC - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Besparen op vervoerskosten
 
   Auto
      Techniek
      Rijgedrag
         Rij eens langzamer op de snelweg
         Combineer meerdere ritten
         Hou gegevens bij over je brandstofverbruik
         Zorg voor een goede voorbereiding
         Anticipeer op het verkeer
         Schakel eerder op
         Zet de motor af als het kan
         Onderzoek naar rijgedrag van automobilisten
         Oudere bestuurders rijden beter en zuiniger
      Tanken
      Onderhoud
      Flitspalen
      Aanschaf
      Collectief
      Overig
   Brommers & scooters
   Openbaar vervoer
   Motor
   Fiets
   Prive vervoer