Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op vervoerskosten. 13 August 2020,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Bespaar op kosten voor de taxi
thema: vervoer
 
   Tips om te besparen > Vervoer > Prive vervoer > Bespaar op kosten voor de taxi

Bespaar op kosten voor de taxi

Taxi is een merkwaardig fenomeen. Er zijn zelfs bioscoopfilms over gemaakt (Taxidriver, 1976). In deze branche gaat het ook om geld én macht. Zelfs in óns land is er grote rivaliteit; met name in de grote steden. De gemiddelde klant zal daar weinig van merken. Gelukkig heeft ons land veel professionele bedrijven met beschaafde chauffeurs die fatsoenlijk Nederlands én Engels spreken. Belangrijker nog, die ook de (kortste) én snelste weg kennen.
 

Via internet

Het is verstandig om vooraf een taxi te bestellen. Bel op of kijk en selecteer op diverse internetsites. Met een rekenhulp kun je de ritprijs bepalen. Met name voor vervoer naar of van een vliegveld is dat handig. Deze tarieven lopen niet erg uiteen, maar desondanks zijn er kleine verschillen. Buiten het hoogseizoen zijn er soms stuntaanbiedingen. Zo zijn er ook bedrijven die slechts één tarief rekenen voor dag en nacht. Dat is prettig bij onverwachte, langdurige vertragingen.Taxi In dat geval zal het bedrijf de klant hierover bellen. Ook een retourprijs is vaak voordeliger. Zo heb ik ooit iemand van Schiphol afgehaald: als dat binnen het uur gebeurde, betaalde ik slechts het normale retourtarief met dezelfde taxi.

De vervoerskosten zullen uiteraard per persoon dalen als je gebruik maakt van groepen. Als je bijvoorbeeld alleen vanaf Den Haag naar Schiphol wilt gaan, ben je pakweg 40 euro kwijt. In een groep van zes is dat maar 20 euro per persoon.

Onderhandelen

Als je op vakantie gaat, kun je dit soort zaken eerst via social media regelen (met medereizigers), briefjes ophangen of... desnoods met willekeurige medepassagiers ter plekke bij de taxistandplaats. Misschien moet je wat langer wachten, maar je bespaart zo wel enkele tientjes. Bedenk ook dat een bestelde taxi meestal voordeliger is dan het zogenaamde straattarief. Desondanks zijn er altijd slimme chauffeurs die om wat voor reden ook ofwel onder of desnoods boven de standaardprijzen willen zitten.

Mocht je onverhoopt zo een taxi nodig hebben, spreek dan altijd vooraf een ritprijs af en probeer de chauffeur daar aan te houden (ga grofweg uit van ruim 2 euro per gereden kilometer). Eventueel kan een bescheiden fooi compensatie bieden als de teller toch hoger staat dan vooraf is afgesproken. Er zijn namelijk ook chauffeurs die, soms zonder erkend diploma, voor elke cent moeten knokken. Soms met een eigen wagen en... soms met eigen regels, maar soms óók met beperkte stratenkennis. Daar kom je dan pas achter als je eenmaal onderweg bent!
 

Taxistandplaats

In principe geldt op de taxistandplaats de ongeschreven afspraak: ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. De eerste taxi heeft dus recht op de eerste passagiers, maar van die regel kan ook worden afgeweken. Als je geen haast hebt, maak dan een inschatting van de betrouwbaarheid en bereidwilligheid van een chauffeur. Ook al staat hij verderop in de rij. Vraag naar zijn tarieven. Onderhandelen mag altijd! Hoe de chauffeurs dat onderling oplossen, zou ik me maar niet druk over maken. Het is nu eenmaal een aparte wereld. Zolang het maar niet gaat zoals Travis Bickle in Taxidriver ...


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Auto links - Auto ABC - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Besparen op vervoerskosten
 
   Auto
   Brommers & scooters
   Openbaar vervoer
   Motor
   Fiets
   Prive vervoer
      Bespaar op kosten voor de taxi